Η δημόσια γη «στο σφυρί»

Τελευταία εξέλιξη (λίγων μόλις ημερών) στο «σήριαλ» του ξεπουλήματος της γης και των ακινήτων της χώρας, αποτελεί η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, τριών καταλόγων με ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, ιδιοκτησίας τόσο του εν λόγω Ταμείου, όσο και της ΕΤΑΔ.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και στο υποσέλιδο με την επωνυμία «Αξιοποίηση Γης» (sic), έχουν αναρτηθεί υπό τον τίτλο «Κατάλογος Ακινήτων», ως άλλο … ουζερί-ψαροταβέρνα (και ζητώ ειλικρινή συγνώμη από τους επαγγελματίες του είδους) λίστες ακινήτων με την εξής γενική περιγραφή :
«Κατάλογος Ακινήτων
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.
Το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν στην ΕΤΑΔ, σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου).
Οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο και/ή για χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία.»

Μία απλή πρόσθεση ανεβάζει τον αριθμό των ακινήτων αυτών στα 279. Προσέξτε, ΜΟΝΟ των ακινήτων τα οποία αφορούν τις τρεις προαναφερόμενες λίστες-καταλόγους και όχι το σύνολο των ακινήτων που μέχρι σήμερα έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ (τα οποία μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 600).
Το σύνολο δε της έκτασης που καταλαμβάνουν τα ακίνητα αυτά, φτάνει τα 105,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης (105.000 στρέμματα δηλαδή) !! Επαναλαμβάνω, ΜΟΝΟ τα ακίνητα τα οποία περιλαμβάνονται στις τρεις αυτές λίστες-καταλόγους.

Για να δοθεί μία τάξη μεγέθους της έκτασης αυτής, αρκεί πιστεύω να αναφερθεί ότι το σύνολο της έκτασης  του νησιού της  Ίου είναι στα 108,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το σύνολο της έκτασης της Σαντορίνης και της Σικίνου μαζί, είναι στα 117,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ξεχωριστή θέση στους καταλόγους αυτούς, έχουν τα ακίνητα που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, και συγκεκριμένα στην Κω και την Ρόδο, με εκτάσεις που ξεπερνούν τα 48 τετρ/ χλμ, στην Ξάνθη με εκτάσεις πάνω από 9,5 τετρ/χλμ (κυρίως λόγω της έκτασης της πρώην Φωνής της Αμερικής), στη Θεσσαλονίκη με εκτάσεις πάνω από 7,3 τετρ/χλμ, αλλά και στη Φθιώτιδα με εκτάσεις πάνω από 5,3 τετρ/χλμ.

Όσον αφορά τις Περιφέρειες, «πρωταθλήτρια» σε αυτούς τους καταλόγους αναδεικνύεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με εκτάσεις άνω των 51 τετρ/χλμ, με δεύτερη αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με εκτάσεις άνω των 12 τετρ/χλμ. Αν δε υπολογίσει κανείς και τα 1,8 τετρ/χλμ των εκτάσεων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τότε συνολικά πάνω από 65 τετρ/χλμ  γης στα … Ανατολικά σύνορα της χώρας (πάνω από το 60% του συνόλου δηλαδή) περιλαμβάνονται ΜΟΝΟ στους ανωτέρω καταλόγους !!

Στην Καβάλα οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται στους ανωτέρω καταλόγους, καταλαμβάνουν ένα σύνολο που ξεπερνά τα 2 τετρ/χλμ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να βρίσκεται στον Δήμο Παγγαίου (περίπου τα 1,6 τετρ/χλμ)

Τα ακίνητα αυτά, και σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πρακτική της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, κατά πάσα πιθανότητα (ή τουλάχιστον τα περισσότερα) θα βγουν προς πώληση με τη μέθοδο της… ηλεκτρονικής δημοπρασίας, μέσω της ιστοσελίδας e-publicrealestate.gr.
Κατά το κοινώς λεγόμενο δηλαδή … «στο σφυρί» !
Κι αυτό διότι ήδη στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται πάνω από 30 ακίνητα τα οποία έχουν μεταβιβασθεί (ή αναμένεται να μεταβιβασθούν) σε αυτό από την ΕΤΑΔ, τα οποία και προωθούνται προς πώληση μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (την ιδιοκτησία και διαχείριση της οποία έχει η ΕΤΑΔ).

Κι ακόμη είμαστε στην … αρχή. Η αναφορά της ιστοσελίδας πως «το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα» μόνο περιθώρια αισιοδοξίας δεν αφήνουν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη του … γνωστού ΙΣΤΑΜΕ το Νοέμβριο του 2010 με τίτλο «Το πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας», όπου (κατά σύμπτωση ; ) περιλαμβάνονται -σχεδόν επακριβώς- όλα τα ακίνητα τα οποία αναφέρονται στις τρεις λίστες που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική έκταση της δημόσιας γης των 71.000 ακινήτων που ανήκαν στην πρώην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), και σίγουρα (;) περιλαμβάνονται στα 80.000 ακίνητα που γράψαμε πιο πάνω, ανέρχεται σε 3.446,8 τετρ/χλμ !! Μία έκταση δηλαδή σχεδόν ίση με την … Εύβοια, ή τους Νομούς Καστοριάς και Ημαθίας μαζί !!

Παράλληλα δε, στα «σωθικά» αυτής της γης, σε αρκετές περιπτώσεις, κρύβεται ορυκτός πλούτος που κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί πως αρκεί, όχι μόνο για να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση, αλλά και για να την καταστήσει ελεύθερη από κάθε οικονομική δουλεία. Αυτό όμως, αποτελεί το αντικείμενο άλλου άρθρου που θα ακολουθήσει σύντομα.


«Στο σφυρί» λοιπόν τα ακίνητα του δημοσίου, και μαζί με αυτά, η ίδια η πατρίδα …

Σχόλια