Οι δικαστικοί έκαναν πρωτοχρονιάτικο μποναμά στους εαυτούς τους..

Πρωτοχρονιάτικο μποναμά έφερε για τους δικαστικούς λειτουργούς το «Μισθοδικείο», καθώς έκρινε αντισυνταγματική την τελευταία μνημονιακή περικοπή των αποδοχών τους κατά 20% έως 25% που επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012.
Επίσης, το Μισθοδικείο αναγνώρισε το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών τους, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει την ισοτιμία ανάμεσα στις τρεις κρατικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική).

Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων και αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναδρομικά για τους τελευταίους 16 μήνες και πιθανόν να οδηγήσουν και σε ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση με έκπτωση του 25% από το φορολογητέο εισόδημα που στην πράξη οδηγεί σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο πλήγμα σε μνημονιακό νόμο 4093/12) που κρίνεται αντισυνταγματικός κατά πλειοψηφία (ψήφοι 6 - 3) από δύο συνθέσεις (όπου συμμετείχαν 3 δικαστές, 3 καθηγητές ΑΕΙ, 3 δικηγόροι), όπως αναφέρει το Εθνος.
Μετά τις τελευταίες περικοπές οι καθαρές αποδοχές του προέδρου ανωτάτου δικαστηρίου έπεσε σε 3.756 ευρώ (και λόγω της αναδρομικής παρακράτησης σε 3.180 ευρώ για το 2013) ενώ οι βουλευτικές ανέρχονται σε 6.568 ευρώ «εμπλουτισμένες» με επιδόματα και ατέλειες.
Στους χαμηλότερους βαθμούς οι αποδοχές μειώθηκαν από 2.532 σε 1.600 ευρώ και οι δικαστικοί διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους (έξοδα διαμονής στον τόπο μετάθεσης, γραφείο, βιβλιοθήκη κ.λπ.) ζώντας κάτω των ορίων της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σχόλια