ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ»
Η εγκαταλελειμμένη και ήδη συρρικνωμένη περιφέρεια της ακριτικής Κόνιτσας δοκιμάζεται και πάλι, καθώς κινδυνεύει με λουκέτο το Κέντρο φιλοξενίας της πόλης. Οι αλλαγές διοίκησης του φορέα,
η υποχρηματοδότηση και η κρατική ολιγωρία αποτελούν έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό, που δεν θα βγει σε καλό για την περιοχή.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του δημοσιογράφου κ. Τρύφωνα Τιπούρτη, στην ιστοσελίδα «epirus-ellas.gr», το θέμα του λουκέτου στο Κέντρο Φιλοξενίας Κόνιτσας είναι πολύ σοβαρό.

«Προτίθεστε να διατηρήσετε το «Κέντρο Φιλοξενίας της Κόνιτσας» κ. Υπουργέ; Ποια ακριβώς μέτρα θα λάβετε κ. Υπουργέ και σε ποιό χρονικό ορίζοντα; Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα λειτουργίας, σίτισης, ένδυσης, και γενικά διαβίωσης για τα παιδιά, το οποίο συγχρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και από την αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν έχετε κάποια ενημέρωση για το πού πήγαν τα κονδύλια αυτά, παρακαλούμε πολύ να την καταθέσετε ΑΜΕΣΑ» ερωτά για το φλέγον αυτό ζήτημα ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΚΟΝΙΤΣΑ! ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ! ΑΜΕΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ!»

Κύριε Υπουργέ,

Άνευ περαιτέρω σχολίων σας παραθέτω το δημοσίευμα του δημοσιογράφου κ. Τρύφωνος Τιπούρτη, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «epirus-ellas.gr» και έφτασε και στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου. Αφορά το ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ.

Η Κόνιτσα κινδυνεύει άμεσα με ολέθριες κοινωνικές, οικονομικές συνέπειες, εάν όντως οδεύει προς λουκέτο το εν λόγω «Κέντρο Φιλοξενίας» και καλείστε να αντιμετωπίσετε με την δέουσα προσοχή το φλέγον ζήτημα.

Με την γνωστοποίηση του παρόντος θέματος, δεν θα σας επιτραπεί η άγνοια.

Σας παραθέτω το κείμενο της δημοσίευσης:

«Epirus-ellas.gr

Γράφει ο Τρύφωνας Τιπούρτης.

Μέγα πρόβλημα έχει προκύψει στην μικρή κοινωνία της ...ακριτικής Κόνιτσας. Μιας πόλης που, κυρίως, οι νέοι της παλεύουν «με νύχια και δόντια» να μείνουν εκεί, και να μη φύγουν και αυτοί όπως τόσοι άλλοι. Να μην ερημώσει από νεολαία ο τόπος. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, η εργασία και ο βιοπορισμός. Κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο όλων των υπευθύνων (και ανεύθυνων).

Το ίδρυμα της πόλης, παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, προφανώς οδεύει προς το λουκέτο...

Παλιά και τώρα.

Κάποτε εκεί στεγάζονταν 70 και 80 παιδιά. Έλληνες βέβαια. Προτού να αρχίσει ο βόθρος του πολυπολιτισμού. Προτού να μας πιάσουν οι ιδιαίτερες ευαισθησίες μας περί αλλοδαπών. Και όχι, δεν μιλώ ρατσιστικά (που σίγουρα θα με κατηγορήσουν ορισμένοι), αλλά μιλώ εκ των αποτελεσμάτων. Τα ανήλικα παιδιά που στεγάζονταν στο ίδρυμα φοιτούσαν στα εργαστήριά του. Ξυλογλυπτική, ραπτική, επιπλοποιία και μεταλλοπλαστική.

Τέχνες που κινδύνευσαν και κινδυνεύουν με αφανισμό.

Αυτή τη στιγμή το κέντρο φιλοξενεί 30 παιδιά εκ των οποίων 5 Ελληνικής καταγωγής και τα υπόλοιπα 25 αλλοδαποί. Τα παιδιά αυτά (τα δεύτερα) βρέθηκαν κατόπιν εντολής του Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και εισαγγελικής παραγγελίας.

Το Ε.Κ.Κ.Α. είναι ο κύριος συντονιστικός φορέας του δικτύου παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πληροφόρησης σε θέματα πρόνοιας, και αποστολή του είναι να προσφέρει:

  • Συμβουλευτική πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα πρόνοιας.
  • Ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα, οικογένειες και ομάδες.
  • Προσωρινή φιλοξενία σε ξενώνες σε άτομα που βιώνουν κάποια κρίση ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Προσωρινή φιλοξενία γυναικών θυμάτων παράνομης εμπορίας και διακίνησης με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
  • Συντονισμό και διαμεσολάβηση για πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που προσφέρονται από άλλους φορείς, μη κερδοσκοπικές εταιρίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το κέντρο της Κόνιτσας ακολουθούσε ένα πρόγραμμα λειτουργίας, σίτισης, ένδυσης, και γενικά διαβίωσης για τα παιδιά, το οποίο συν χρηματοδοτούταν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και από την αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και εφόσον μας έχουν «πιάσει οι ιδιαίτερες ευαισθησίες μας», που λέγαμε πριν, ας πούμε ότι όλα μέχρι εδώ ... καλώς.

Το πρόβλημα.

Το πρόβλημα όμως ξεκινά κάθε φορά που αλλάζει ονομασία ή και ο ίδιος ο φορέας στον οποίον υπάγεται το Κέντρο, και φυσικά κάθε φορά που αλλάζει η Διοίκηση του εκάστοτε φορέα. Είναι γνωστό πως τους Προέδρους των φορέων τους διορίζει η Κυβέρνηση.

Και εδώ ας μην μιλήσουμε για διαφάνεια και κριτήρια...

Συμπεράνουμε, λοιπόν, πως οποιοδήποτε σχέδιο και μορφή λειτουργίας των φορέων αυτών προϋποθέτει πολιτική και κυβερνητική εντολή. (Αλλιώς πως θα διοριζόταν αυτός ο Πρόεδρος;)

Με τον προηγούμενο Πρόεδρο τον κύριο Τζιόμπο Χρήστο είμαστε «παλιοί γνώριμοι» εφόσον είχαμε έρθει σε επαφή μαζί του για πρόβλημα που είχε προκύψει με τα φιλοξενούμενα παιδιά (Κονιτσιώτες, συνιστώ ψυχραιμία...) και ομολογουμένως είναι ένας άνθρωπος με γνώση και αγάπη για το Φορέα και την εργασία του. Ο κος Τζιόμπος όμως επέστρεψε στην οργανική του θέση και διορίστηκε νέος Πρόεδρος.

Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο κύριος Αθανάσιος Τσάνης, ο οποίος είναι καθηγητής φυσικός, πρώην διευθυντής Γυμνασίου Περάματος και ως εκ σύμπτωσης στέλεχος στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Ηλίου φαεινότερο πως δεν έχει άμεση επαφή με το αντικείμενο. Ως εκπαιδευτικός μπορεί να είναι άριστος.

Και ως συνδικαλιστής επίσης... Εάν όμως δεν είναι αυτός κομματικός διορισμός τότε ποιός είναι;

Ας δούμε όμως περιληπτικά και τους υπόλοιπους του Δ.Σ. του Φορέα.

  • Αναπληρώτρια του Προέδρου του Δ.Σ. Ολυμπία Ντόβα, Κοινωνική Λειτουργός.
  • Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννης Σούρλας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης του παραρτήματος ΑΜΕΑ Ηγουμενίτσας, Διοίκηση Επιχειρήσεων.
  • Β’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ευτυχία Σκούρα, ναυπηγός, μηχανολόγος - μηχανικός.
  • Μέλος Χρήστος Τζιόμπος, τακτικός υπάλληλος του Παραρτήματος του κλάδου ΠΕ Παιδαγωγών.
  • Μέλος Καραμάνης Κωνσταντίνος, καθηγητής ΤΕΙ, οικονομολόγος.

Μετά τα παραπάνω όλα τα σχόλια περισσεύουν.

Στο δια ταύτα...

Από αξιόπιστες πηγές πληροφορούμαι πως ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. απαξιεί το πρόγραμμα του Κέντρου. Χρήματα δεν δίδονται για τη σίτιση και τις ανάγκες των αλλοδαπών παιδιών που φιλοξενούνται. Μάλιστα είμαι σε θέση να γνωρίζω πως άμεσες ανάγκες των παιδιών αυτών καλύφθηκαν από ιδία έξοδα των υπαλλήλων.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχιστεί το πρόβλημα, αν θα παραμείνει ως έχει ή αν θα πάει το Κέντρο για κλείσιμο. Ίσως να υπάρχει εντολή εκ των άνωθεν, και να μην είναι απόφαση του ίδιου του Προέδρου.

Ίσως να υπάρχει σχέδιο ακαταλληλότητας.

Αν φύγουν από εκεί τα αλλοδαπά παιδιά και δεν έρθουν νέα Ελληνικής καταγωγής, το Κέντρο δεν έχει λόγο ύπαρξης και λειτουργίας.

Ίσως τα Ευρωπαϊκά χρήματα από τα κονδύλια για το Πρόγραμμα να έχουν γίνει τίποτε καταθέσεις ή αγορές.

Ίσως βέβαια να υπάρχει και οργανωμένο σχέδιο απαξιωτισμού και οικονομικού μαρασμού αυτής της δύσμοιρης Κόνιτσας και των αυτοχθόνων της. (Αλήθεια θα μπορέσει κάποιος από τα Υπουργεία να έρθει να φιλοξενηθεί σε ένα φτωχόσπιτο της Κόνιτσας με -10;).

Ίσως να μην υπάρχει κανείς τόσο έξυπνος ώστε να συγχωνεύσει τις υπηρεσίες και τους φορείς που πρέπει κατόπιν εντολών των δανειστών και κατακτητών μας.

Όπως και να ‘χει όμως απαντήστε μας εσείς κύριε Πρόεδρε ή οι πολιτικοί σας Προϊστάμενοι και ομοϊδεάτες:

  • Πάει για κλείσιμο το Κέντρο Φιλοξενίας της Κόνιτσας;
  • Τι θα γίνει με τις 15 οικογένειες των προσωρινών υπαλλήλων;
  • Τι θα γίνει με τους 14 μόνιμους υπαλλήλους;
  • Θα αφαιρεθούν και άλλα χρήματα από το πενιχρό εισόδημα της αγοράς;

Εξηγηθείτε και δεσμευθείτε.

Έτσι αρμόζει στο κύρος του θεσμού του Προέδρου.

Τιπούρτης Τρύφωνας».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να διατηρήσετε το «Κέντρο Φιλοξενίας της Κόνιτσας» κ. Υπουργέ;
  2. Ποια ακριβώς μέτρα θα λάβετε κ. Υπουργέ και σε ποιό χρονικό ορίζοντα;
  3. Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα λειτουργίας, σίτισης, ένδυσης, και γενικά διαβίωσης για τα παιδιά, το οποίο συγχρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και από την αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν έχετε κάποια ενημέρωση για το πού πήγαν τα κονδύλια αυτά, παρακαλούμε πολύ να την καταθέσετε ΑΜΕΣΑ.
  4. Αντιλαμβάνεστε κ. Υπουργέ τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες ενός τέτοιου «λουκέτου» για την περιοχή, τους υπαλλήλους του «Κέντρου» και τους κατοίκους της;

Ο ερωτών βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια