"Τέλος οι δηλώσεις για τα Μετοχικά Ταμεία, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας πάρτε μέτρα τώρα"

Γράφει
Ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(εα)
MA.Διεθνείς Σχέσεις
PhD.Επιχειρησιακή Οργάνωση 


Η πολιτική βούληση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων Στρατού Ναυτικού και Αεροπορίας με γνώμονα, αποκλειστικά και μόνο το όφελος και τα συμφέροντα των μερισματούχων τους, αλλά και των μελλοντικών μερισματούχων
δήλωσε ο υφυπουργός 'Άμυνας κύριος Αθανάσιος Δαβάκης απαντώντας σε επιστολή της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.ΕΔ) με θέμα τη διερεύνηση δυνατότητας ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων.

Στο απαντητικό έγγραφο που απέστειλε ο κύριος Υφυπουργός στην ΑΝ.Ε.Α.ΕΔ επισημαίνει ότι τα Γενικά Επιτελεία έχουν διαθέσει το κατάλληλο προσωπικό, προκειμένου να καθοριστεί το περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού για την επιλογή εξειδικευμένου εξωτερικού φορέα, με κύριο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την αντικειμενικότητα της αναλογιστικής μελέτης για τη μετεξέλιξη των Μετοχικών Ταμείων. Τονίζει δε στο ίδιο έγγραφο ότι στη διερευνητική προσπάθεια του ΥΠΕΘΑ δεν υφίσταται επ' ουδενί το ενδεχόμενο μετατροπής των Μετοχικών Ταμείων σε Επικουρικά και ότι το ΥΠΕΘΑ είναι σαφώς αντίθετο στην ένταξή τους στο Υπουργείο Εργασίας.
Συνεχίζοντας ο αρμόδιος Υφυπουργός για τα μετοχικά ταμεία επεσήμανε πως έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα με χειροπιαστά οικονομικά αποτελέσματα ενώ πρόσθεσε πως μετά από επιτελική επεξεργασία και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς είναι σε εξέλιξη η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων. Η δήλωση του για «χειροπιαστά οικονομικά αποτελέσματα » ήταν αυτή που έφερε τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση στα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όταν τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων, που είναι ανταποδοτικά, έχουν μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.
Η ανωτέρω δήλωση αποτελεί συνέχεια και άλλων δηλώσεων αλλά και της ίδιας πολιτικής που υλοποίησε και ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Παναγιώτης Καράμπελας ο οποίος με την Φ.950/114/133327/ 28 Σεπ 2012 είχε ζητήσει να συσταθεί διακλαδική επιτροπή με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Δ. Χατζή της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ η οποία έπρεπε μέχρι το τέλος του 2012 να υποβάλει προτάσεις για την εξυγίανση , την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την εν συνεχεία σταδιακή ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων. Στο ίδιο μήκος κύματος το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τους δικούς του λόγους έχει ζητήσει με την Φ.20/10739/16 Απριλίου 2013 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την σκοπιμότητα διατήρησης και την μελλοντική νομική μορφή των Μετοχικών Ταμείων Στρατού-Ναυτικού Αεροπορίας της ΛΑΕΔ του ΑΟΟΑ και άλλων οργανισμών.
Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να υλοποιήσει την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος χωρίς να θεωρεί επιβεβλημένο πρώτα να ενισχύσει τα ταμεία με έσοδα ώστε να τα καταστήσει βιώσιμα για τον αποφασισθεντα σχεδιασμό και δεύτερον να σταματήσει τις συνεχείς μειώσεις των μερισμάτων των χιλιάδων μερισματούχων.
Στην παρούσα δύσκολη οικονομική στιγμή οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων αντιμετωπίζουν την συνεχόμενη μείωση κατά 30 - 40% των μερισμάτων τους η οποία μείωση θα συνεχίζεται. «Για πιο οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να μιλεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όταν η πλειοψηφία των εν αποστρατεία στελεχών παραδείγματος χάριν του Στρατού Ξηράς έπαιρνε 450 ευρώ το τρίμηνο ενώ το μέρισμα τους τελευταίους μήνες του 2013 μειώθηκε από 2,5 έως 38,2 ευρώ μηνιαίως.
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στα Μετοχικά Ταμεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας και συγκεκριμένα τα μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ μειώθηκαν κατα 30 ~ 40% ενώ τα μερίσματα ΜΤΑ/ΕΚΟΕΜΑ μειώθηκαν κατα 20 ~ 30%.
Η κατάσταση των Μετοχικών Ταμείων μετά την εφαρμογή του PSI, της αύξησης του αριθμού των μερισματούχων και η μείωση των εσόδων είναι πέραν οποιουδήποτε περιθωρίου εφησυχασμού και η μη ανάληψη άμεσων ενεργειών πρώτα για εύρεση εσόδων και στη συνέχεια του σχεδιασμού ενοποίησης (θέση οικονομολόγων –δικαστικών στρατιωτικών ) δεν έχει περιθώρια παρά να εκληφθεί ως μεθόδευση για άλλους σχεδιασμούς .
Όλοι οι μερισματούχοι περιμένουν να ενημερωθούν για την εξέλιξη των προτάσεων-υπομνημάτων για αύξηση των εσόδων περιορισμό των αδικαιολόγητων εξόδων την αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών που εδόθησαν από τις ενώσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Ιδιαίτερα οι μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμειου Στρατού περιμένουν να ενημερωθούν και για την δικαστική πορεία της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης (Φ.800.2/6/23224 21 Ιουν 2012) για απονομή δικαιοσύνης και τον έλεγχο των υπευθύνων που έφεραν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού να έχει συνολικό χρέος 430 εκατομμύρια ευρω το 2012 (έκθεση πεπραγμένων ΜΤΣ έως 31-12-2012).

Οι στρατιωτικοί, ανεξαρτήτως Κλάδου μπορεί να αποτελούν μια απολύτως ομοιογενή και συμπαγή εργασιακή και κοινωνική ομάδα με μοναδικά και ιδιαίτερα εργασιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά η δημιουργία αυτού του ενιαίου μετοχικού Οργανισμού, δεν μπορεί να αποτελέσει απλά μια συνένωση τριών προβληματικών Ταμείων, για να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο ενιαίο πρόβλημα. Οι στρατιωτικοί έχουν βιώσει παρόμοιες άνευ σχεδίου ενοποιήσεις και γνωρίζουν τα αποτελέσματά τους. Τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού-Ναυτικού Αεροπορίας ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και παρέχουν μερισματικά εισοδήματα στα εν αποστρατεία στελέχη και όχι επικουρικές συντάξεις.
Τέλος οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων Στρατού-Ναυτικού και Αεροπορίας δεν θα ανεχτούν και άλλη κοροϊδία όπως έγινε με τις διαβεβαιώσεις για μη περικοπές στις συντάξεις και τα μερίσματα τους και απαιτούν άμεσα μέτρα για έσοδα από τους Υπεύθυνους τώρα.

Σχόλια