Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Ρήγμα στη διαθεσιμότητα από το Πρωτοδικείο Ξάνθης - Δικαιώθηκε υπάλληλος που αρνήθηκε την κινητικότητα!

-Η συνήγορος της υπαλλήλου, επ. καθηγήτρια της Νομικής Κομοτηνής Λευκή Κιοσσέ, εξηγεί στην "Αυγή" ότι το δικαστήριο στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του Συντάγματος που δεν επιδέχονται αναθεώρηση
Το μονομελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης δικαίωσε υπάλληλο του δήμου Ξάνθης η οποία είχε προσφύγει κατά της απόφασης να μετακινηθεί από την Ξάνθη στην Κρήτη στο πλαίσιο της "κινητικότητας". Μετά από 14 μήνες το δικαστήριο απεφάνθη ότι όχι μόνο πρέπει η υπάλληλος να γυρίσει στη θέση της αλλά ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στην ενάγουσα 100 ευρώ για κάθε μέρα που δεν υλοποιεί την απόφαση. Η απόφαση είναι σημαντική γιατί δεν πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα αλλά για δικαστική κρίση επί της ουσίας. Η συνήγορος της εργαζόμενης, επ. καθηγήτρια της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Λευκή Κιοσσέ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση και σημείωσε με νόημα ότι δεν είναι δόκιμο να δέχονται επιθέσεις δικαστές που εκδίδουν αποφάσεις που, ας πούμε, δεν βολεύουν.

Σε δηλώσεις της στην η κ. Κιοσσέ επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση έχει νομολογιακό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον γιατί είναι η πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο που αναφέρεται στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας κινητικότητας και θεωρεί ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί ρήγμα στη συγκεκριμένη νομοθεσία. Έχει σημασία, μας λέει, ότι η δικαστική εξουσία ελέγχει την εκτελεστική σε αυτά τα θέματα και μας παραπέμπει σε μελέτη της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, η οποία σημειώνει ότι τουλάχιστον 10 συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων βρίσκονται σε υποχώρηση, όπως αυτό της εργασίας, της αναλογικότητας στην καταβολή φόρων, της κοινωνικής περίθαλψης, της υγείας, της αποτελεσματικής προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, και επισημαίνει επίσης ότι πλήττεται το κράτος δικαίου και συνακόλουθα η δημοκρατία.

Σ' αυτήν τη μελέτη, μας λέει η κ. Κιοσσέ, στηρίχθηκε και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης και μάλιστα σε δύο άρθρα του Συντάγματος που δεν επιδέχονται αναθεώρηση, στο 2 και στο 5, που αναφέρονται στον σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων των πολιτών. Με την έννοια αυτή, μας λέει η κ. Κιοσσέ, η απόφαση αυτή είναι σημαντική αλλά υπάρχει ακόμη ο δεύτερος βαθμός και ο Άρειος Πάγος μέχρι να καταστεί αμετάκλητη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ - Εφημερίδα Αυγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.