Ο Βενιζέλος για Τουρκία και ελληνοτουρκικό πόλεμο...

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στην συνεργάτιδα της εφημερίδας - και παλιότερα επιτυχημένη ανταποκρίτρια στην Αθήνα-   Νουρ Μπατούρ. δημοσιεύει σήμερα στον σαλόνι της εφημερίδας της η τουρκική εφημερίδα   Sabah.  Ο τίτλος της συνέντευξης εστιάζει στο Κυπριακό: «Να επιλύσουμε το Κυπριακό και να ανοίξουμε έναν νέο ορίζοντα».
Στον υπότιτλο σημειώνει:
«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Βενιζέλος, ένα μήνα πριν την Προεδρία, μίλησε στην Sabah
και έκανε έκκληση για λύση στην Κύπρο. Ο κ. Βενιζέλος είπε: '‘Έχουμε ανάγκη από την Ευρωπαία Τουρκία’'». Βεβαίως δεν έμεινε μόνο σε αυτά: Μιλά για το πως βλέπει το ενδεχόμενο ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου, τον Γιωργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αλέξη Τσίπρα, το Αιγαιο , τους χειρισμούς του στα Οικονομικά, την κρίση στην Ελλάδα  κλπ κλπ

H πλήρη μετάφραση της συνέντευξης:

<< Συναντηθήκαμε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ελλάδος και ΥΠΕΞ, κ. Βενιζέλο, που ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πριν από 4 μήνες και συνέστησε με τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, κυβέρνηση, στο γραφείο του στο ΥΠΕΞ. Συζητήσαμε μαζί του τόσο το Κυπριακό όσο και το μέλλον του Αιγαίου καθώς επίσης και την οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος, ακόμα και για τα πιο ευαίσθητα θέματα, καμία φορά απάντησε γελώντας.

Ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας «τώρα είναι καιρός πλέον για νέο βήμα», αναφέρθηκε στο νέο στόχο ως εξής: «Η συνέχιση της προσέγγισης φέρει ζωτική σημασία. Βρισκόμαστε σε άκρως εποικοδομητικές σχέσεις. Βεβαίως και έχουμε γνωστά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Υπάρχουν, το βάρος της ιστορίας, οι παρεξηγήσεις και άλλα προβλήματα. Όμως στρατηγική μας επιλογή είναι η προσέγγιση και συνεχίζουμε με επιτυχία με τους διαύλους διαλόγου που είναι ανοιχτοί. Οι Τούρκοι και Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Το Αιγαίο έχει γίνει μία αγορά τουρισμού. Στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχουμε κοινές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Εδώ και 13 χρόνια είμαστε οπωσδήποτε στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι δική μας στρατηγική επιλογή».

Η λέξη πόλεμος έγινε ιστορία


Ρώτησα τον κ. Βενιζέλο «εάν τώρα πλέον η λέξη πόλεμος έχει θαφτεί στην ιστορία». Γελώντας είπε «Είναι μεγάλη αντίφαση να γίνεται λόγος για πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ενός μέλους της ΕΕ και ενός υποψηφίου στην ΕΕ». Και συνέχισε «η προοπτική Ευρώπης της Τουρκίας είναι για μας μία στρατηγική επιλογή. Μοιραζόμαστε μία κοινή τύχη. Έχουμε ανάγκη από μία Τουρκία σταθερή, ανεπτυγμένη, Ευρωπαία και που δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξάγει προβλήματα. Όταν έγινα ΥΠΕΞ πήγα πρώτα στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Άγκυρα. Πραγματοποιήσαμε με τον Νταβούτογλου πολύ ξεκάθαρες και εποικοδομητικές συνομιλίες. Οι Ατατούρκ και Βενιζέλος άνοιξαν την περίοδο της ειρήνης μετά από τον πόλεμο. Τώρα θα πρέπει, χωρίς πόλεμο, να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη. Και το Casus Belli δεν έχει πλέον νόημα. Έχουμε για τις δύο χώρες οικονομική προοπτική και όχι μόνο στα θέματα Αιγαίου και υφαλοκρηπίδας».
 
Ο Βενιζέλος τόνισε ότι το πιο δύσκολο θέμα στις σχέσεις είναι «η Κύπρος» και για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο έκανε μία νέα έκκληση στην Άγκυρα: «η πραγματοποίηση των απαιτούμενων βημάτων στην Κύπρο είναι κάτι το σημαντικό για την κοινή μας τύχη και το κοινό μας μέλλον. Η λύση είναι άκρως σημαντική για το όραμα ΕΕ της Τουρκίας, για το μέλλον της ανατολικής Μεσογείου, για την εύθραυστη Μέση Ανατολή και για τον αραβικό κόσμο. Εάν βρούμε την τελική λύση θα κλείσουμε μία ιστορική περίοδο και θα ανοίξουμε νέο ορίζοντα».

Ρώτησα στον κ. Βενιζέλο «πως θα σπάσει το αδιέξοδο που βιώνεται μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε, δυνατά,  την πρόταση του «Ελληνοκύπριου» προέδρου (σ.σ. όπως αναφερει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) για το άνοιγμα του λιμένα της Αμμοχώστου έναντι των Βαρωσίων και είπε «Το κεφάλαιο είναι άκρως σημαντικό για την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Μετά το πρώτο βήμα που θα γίνει με τα Βαρώσια και την Αμμόχωστο, όλοι θα είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλες ιδέες. Θα συναντηθούμε και εμείς με τους διαπραγματευτές. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε στην Αθήνα με το διαπραγματευτή της τουρκικής κοινότητας, που είναι ένα κομμάτι της συμφωνίας του 1960. Εάν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, δε μπορούμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα».
 
«Το δικό μου είναι ένα ρεαλιστικό όνειρο»

Υπενθύμισα στον κ. Βενιζέλο αυτούς που υποστηρίζουν ότι με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους «Ελληνοκυπριους»(σ.σ. όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία) χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ήταν «μία δημοκρατική διαδικασία» και πρόσθεσε «Στο περιεχόμενο του σχεδίου είχε γίνει αποδεκτό ότι το δημοψήφισμα είναι το τέλος του χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων. Χωρίς να υπάρχει μία νόμιμη λύση δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί μία βιώσιμη λύση».

Ρώτησα στον Έλληνα ΥΠΕΞ και τα οράματα αναφορικά με το μέλλον και μου είπε «Μοιραζόμαστε κοινή τύχη. Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα και κέρδη. Οραματίζομαι να ζούμε ειρηνικά μαζί στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σκέπτομαι μαζί με μία Κύπρο ενωμένη και που δε θα υπάρχει κατοχή να επικρατεί ένα κλίμα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, στο οποίο δε θα υπάρχει ένταση και απειλή. Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό όνειρο. Γιατί να μην το εφαρμόσουμε».

Αναμφισβήτητα μιλήσαμε και για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ελλάδας, που βρίσκεται στο χάος. Ρώτησα στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος όταν ξέσπασε η κρίση ήταν Υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα και έκανε τις συνομιλίες με την ΕΕ, «εάν το πέρασμα στο ευρώ ήταν μεγάλο λάθος». Ο κ. Βενιζέλος, χωρίς καμία επιφύλαξη, είπε «όχι» και συνέχισε «Μπορεί να θεωρηθεί νωρίς και το γεγονός ότι ενταχθήκαμε στην ΕΕ έξι χρόνια μετά τη δικτατορία, με την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Όμως πίσω υπάρχουν λόγοι ταυτότητας. Η ταυτότητα της Ευρώπης είναι ένα εθνικό και ιστορικό κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να είμαστε πάντα στο κέντρο της Ευρώπης».
 
«Υποφέρουμε»

Όταν του υπενθύμισα ότι ακόμα υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή, γέλασε: «Επειδή βρισκόμαστε στην ευρωζώνη, μετατραπήκαμε σε χώρα ευκαιρίας. Υπάρχουν τόσο οι δυνατότητες που υπήρχαν πριν από την κρίση και από την άλλη χρησιμοποιούμε ένα σταθερό νόμισμα. Προέκυψε μία μεγάλη ευκαιρία για να σηκωθούμε γρήγορα στα πόδια μας. Υποφέρουμε για να βγούμε από την κρίση, αλλά αν επιστρέφαμε στη δραχμή η συνταγή θα ήταν ακόμα πιο πικρή. Η συνταγή ΔΝΤ της Τουρκίας ήταν πολύ πιο πικρή».
 
Δεν μπορούμε να χάσουμε μία γενιά

Στη συνέχεια είπα «τι θα γίνει με την ανεργία του 28%, η οποία έφθασε για τους νέους το 60%. Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι εάν δε διαγραφεί το μισό του χρέους σας των 300 δις ευρώ και δεν διατεθούν χρήματα για επενδύσεις η κρίση δε θα μπορέσει να ξεπεραστεί». Ο κ. Βενιζέλος είπε «Φυσικά το βασικό πρόβλημά μας είναι η ανεργία». Και υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, σε σύγκριση με το συνολικό δημόσιο χρέος της ευρωζώνης των 14 τρις., είναι μικρό, τόνισε «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε και πάλι την ανάπτυξη και να αναζωογονήσουμε την οικονομία. Δεν μπορούμε να χάσουμε μία γενιά. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει νέες δουλειές και επενδύσεις. Ο ελληνικός λαός, κάνοντας μεγάλες θυσίες, εξασφάλισε την οικονομική ισορροπία. Ξεκινήσαμε την αλλαγή στην οικονομία. Επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μία νέα δημόσια διοίκηση. Δείξαμε μία ειδική αποδοτικότητα. Τώρα πλέον θα πρέπει να καθορίσουμε εξαρχής τις προτεραιότητές μας. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή.  Τερματίζοντας τις συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα  είμαστε υποχρεωμένοι να αναζωογονήσουμε τις επενδύσεις. Να μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έλαβε μέρος πάντοτε μεταξύ των 30 μεγαλύτερων οικονομικών στην Ευρώπη και μάλιστα με πληθυσμό 11 εκατ.».

Με τον κ. Βενιζέλο μιλήσαμε και για το μεγάλο σεισμό στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Ρώτησα «αν περνούν στην ιστορία οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου. Δηλαδή οι πολιτικές δυναστείες». Ο κ. Βενιζέλος γέλασε και είπε «Τώρα πλέον δεν είναι καιρός δυναστειών. Και το δικό μου όνομα είναι ίδιο με αυτό του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά πρόκειται μόνο για μία σύμπτωση». Και γέλασε δυνατά. Είπε ότι ο βασικός ανταγωνισμός στην ελληνική πολιτική είναι πάντα μεταξύ των φιλοευρωπαίων και των αντίθετων σ’ αυτήν. Και πρόσθεσε «Τώρα δυνάμεις κράμα από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά (κομμουνιστικό κόμμα και Χρυσή Αυγή) αντιτίθενται στη συνεννόηση με την ΕΕ. Ένα πλήρες παράδοξο».

Επέμενα λέγοντας «τι γίνεται με το ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μεγάλη έκπληξη στις τελευταίες εκλογές». Ο κ. Βενιζέλος είπε «Αυτοί που είναι υπέρ των παραδοσιακών κομμάτων δεν έδωσαν ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, προβαίνοντας σε μία ιστορική επιλογή. Ήταν μία ψήφος διαμαρτυρίας κατά των προσκείμενων στην Ευρώπη κατά την κρίση». Όταν συνέχισα επιμένοντας και λέγοντας «αν θα γυρίσουν οι ψήφοι της διαμαρτυρίας στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ.» ο κ. Βενιζέλος είπε «Δε μπορούσαμε να βρούμε λύση στην κρίση χωρίς να υποφέρουμε. Η μοναδική λύση ήταν αυτό που ήταν δύσκολο. Εμείς επιλέξαμε τον πιο σταθερό και τον πιο ασφαλή δρόμο. Άλλη λύση θα ήταν πλήρης καταστροφή. Είμαστε υποχρεωμένοι να πείσουμε το λαό για να υποστηρίξει την ιστορική επιλογή μας».
 
Θα μας αξιολογήσει η ιστορία

 Όταν ρώτησα «εάν ο Γιώργος Παπανδρέου έπεσε στη φωτιά για να σώσει την οικονομία» ο κ. Βενιζέλος είπε «Ο κ. Παπανδρέου, ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, πλήρωσε ένα προσωπικό τιμολόγιο. Εγώ δε μετά από εκείνον επωμιζόμενος την ηγεσία θα αναγκαστώ να πληρώσω ένα ιστορικό τιμολόγιο ενώ δεν έχω ευθύνη,  θα πληρώσω ένα τιμολόγιο πέραν της επιλογής μου».

Ο κ. Βενιζέλος, που φόρεσε πουκάμισο από φωτιά (τουρκικό ρητό που λέγεται όταν κάποιος αναλαμβάνει πολύ δύσκολα καθήκοντα), τέλος είπε «Το πρόβλημά μας δεν είναι η πολιτική καριέρα μας. Το ιστορικό καθήκον μου είναι να προστατέψω το μέλλον του λαού. Εμάς θα μας αξιολογήσει η ιστορία».
 
Ο Τσίπρας δεν είναι ένας νέος Παπανδρέου

Του είπα ότι «υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι θεωρούν τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, ένα νέο Παπανδρέου». Ο Βενιζέλος που απάντησε γελώντας «Όχι. Ο Παπανδρέου ήταν ένας ισχυρός ηγέτης που έδωσε μάχη κατά της δικτατορίας. Ο δε Τσίπρας είναι εκπρόσωπος ενός κόμματος που δημιούργησαν οι διαμαρτυρίες. Δεν έχει μία ιστορία, μία ιδεολογία, ακόμα και ένα παρελθόν όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Με τον κ. Βενιζέλο μιλήσαμε και για τον κίνδυνο να θαφτεί το ΠΑΣΟΚ στην ιστορία κατά τις εκλογές, ενώ κατεύθυνε την Ελλάδα από το 1980. Ο κ. Βενιζέλος είπε «Το ΠΑΣΟΚ έπεσε θύμα της κρίσης. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν έμπαινε στο συνασπισμό δε θα επικρατούσε σταθερότητα στην κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε, μετά από 3 χρόνια, σε εκλογές δημιουργώντας  ένα διαφορετικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα»>>.  

onalert.gr

Σχόλια