Πάνος Καμμένος: Δεν πληρώνετε ρεύμα και νοίκια, γιατί τα πληρώνουν οι «νταβατζήδες»...

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλά αλλάζουν μέσα σε αυτήν την Αίθουσα. Τρόικες έρχονται. Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία να γίνονται συνέταιροι.
Απευθύνομαι περισσότερο στους παλιούς συναδέλφους και ιδιαίτερα στους δύο από τη Νέα Δημοκρατία, τον Προεδρεύοντα και τον κ. Κωνσταντόπουλο.
Ακούγοντας τον Υπουργό ήταν σαν να άκουγε κανείς τον κ. Σουφλιά ή παλαιότερα τον κ. Λαλιώτη.

Ένα πράγμα δεν αλλάζει: η στήριξη των εκάστοτε Υπουργών Δημοσίων Έργων, Χωροταξίας, κλπ., με τους εργολάβους. Είναι απίθανο πράγμα. Η ίδια ομιλία, οι ίδιοι δρόμοι, τα ίδια έργα, στους ίδιους εργολάβους, με νέες συμβάσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Η συνέχεια της διαπλοκής και της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας: Λαλιώτης, Σουφλιάς και η μοίρα έπεσε σε σας, κύριε Χρυσοχοΐδη.

Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι εργολάβοι, οι οποίοι ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι οι ίδιοι εργολάβοι, οι οποίοι αύριο θα αναλάβουν την επιχείρηση σπίλωσης της αντιπολίτευσης ή ενίοτε και της συμπολίτευσης, όταν τολμάει κανείς Βουλευτής να μιλήσει.

Ήμουν από εκείνους που το βράδυ που έπεσε η Νέα Δημοκρατία το 2009, στην ΕΡΤ – όσο υπήρχε ΕΡΤ- είπα ότι την ώρα που ο Καραμανλής, ο Πρωθυπουργός, μιλούσε για τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες, κάποιοι άλλοι χόρευαν τσάμικο μαζί με τους εργολάβους. Ήταν ο κ. Σουφλιάς αυτός. Αυτό το έργο συνεχίζεται σήμερα.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι δανειοδοτήσεις δεν υπάρχουν για κανέναν, ούτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε για μικρούς εργολάβους, ούτε για μεσαίους, ούτε για μεγάλους, οι οποίοι δεν έχουν τη δύναμη της εξουσίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αντίθετα, δανειοδοτήσεις για τους εργολάβους, τους εθνικούς προμηθευτές, υπάρχουν πάντα. Φτάσαμε σε σημείο προχθές ο κ. Μπόμπολας να πάρει δάνειο για τον ΠΗΓΑΣΟ, την ώρα που ο ΠΗΓΑΣΟΣ κλείνει, ο κ. Ψυχάρης-Περιστέρης ή Περιστέρης-Ψυχάρης το ίδιο για το δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ο οποίος κλείνει! Αυτοί είναι συνέταιροι στα έργα και γι’ αυτούς σήμερα καθόμαστε μέχρι τις 12 το βράδυ να νομοθετήσουμε.

Θα έπρεπε εδώ ουσιαστικά να είχαν καταπέσει όλα. Θα έπρεπε να είχαν καταπέσει οι συμβάσεις τις οποίες δεν ακολούθησαν. Είναι συμβάσεις που είχαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να φέρουν εις πέρας. Τα πήρανε, τα φάγανε, κατέπεσαν οι συμβάσεις, τις εγγυήσεις δεν τις παίρνουμε πίσω. Δεν τους κρίνουμε ως αποτυχόντες στους διαγωνισμούς για τους αποκλείσουμε, όπως θα γινόταν σε οποιονδήποτε διαγωνισμό σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου! Αντίθετα, καθόμαστε τώρα και εξευτελίζουμε το πολιτικό σύστημα νομοθετώντας για το πώς θα τους ξαναδώσουμε τα έργα. Το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο.

Προχθές στον Προϋπολογισμό, οι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας – οι συνέταιροι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία- ψήφισαν τον προϋπολογισμό. Οι φόροι που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός από εκεί που δεν έχει είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα νομοθετούμε τα διόδια. Αποτέλεσμα; Είναι 3,144 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρουν πάλι οι εργολάβοι για να κάνουν τα ίδια έργα που ποτέ δεν θα ξαναποδώσουν. Δεν θα μπορέσουν, κύριε Υπουργέ, τα έργα αυτά να αποδοθούν.

Μπορεί να καταθέτετε έγγραφα του Ράιχενμπαχ, του Φούχτελ – και δεν ξέρω ποιου άλλου- αλλά το θέμα είναι ότι εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα που την ελέγχουν. Ελέγχουν ουσιαστικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που θα σταματήσει το έργο, ελέγχουν τις περιβαλλοντικές μελέτες, που θα σταματήσουν το έργο, ελέγχουν τα πάντα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μια ομάδα λίγων εργολάβων που ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν καταφέρει στα δημόσια έργα τις εκπτώσεις του 40% και του 50% να τις περιορίσουν στο 5%.

Εμείς δεν είμαστε με κανέναν εργολάβο. Θα θέλαμε, όμως, να δούμε γιατί αποκλείστηκαν οι άλλοι. Γιατί κάποιοι άλλοι εργολάβοι δεν μπορούν να πάνε στην Εθνική Τράπεζα ή στην Τράπεζα Πειραιώς ή στην Τράπεζα Πίστεως και να πάρουν εκείνη την πιστωτική δυνατότητα για να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς παρ’ ότι έχουν τις εγγυήσεις; Διότι δεν τους θέλουν, για να μην πέσουν οι εκπτώσεις στα επίπεδα που ήταν στο παρελθόν, στο 40% και στο 50%!

Το αποτέλεσμα είναι οι εκπτώσεις στο 5% να σημαίνουν απώλεια 35% έως 45% για τον ελληνικό λαό και από τα ΕΣΠΑ και από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα υπέρ εκείνων που ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι πτωχεύουν τα εκδοτικά τους εργαλεία, για να απειλούν την εκάστοτε κυβέρνηση να τους βοηθήσει για να τα ξανακτίσουν.

Αυτή είναι η αλήθεια με ονόματα και επίθετα. Έως πότε θα γίνεται αυτό το νταραβέρι; Έως πότε θα προχωράμε σ’ αυτές τις συμφωνίες;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, την οποία φέρνετε και την οποία καλείται να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, είναι ακόμα ένα copyright της σχέσεως πολιτικής της Μεταπολίτευσης με τη διαπλοκή. Τα ίδια ακριβώς που έκανε ο Λαλιώτης, ο Σουφλιάς κάνετε σήμερα κι εσείς με την άδεια της τρόικας.

Τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδίδουν ουσιαστικά στη χρηματοδότησή τους. Εδώ καταργείται η έννοια του αυτοχρηματοδοτούμενου. Εδώ ουσιαστικά δίνονται ξανά δημόσια έργα και φτάνουν τα διόδια μέχρι και την Κηφισιά. Σε λίγο θα φέρετε τα διόδια στη Συγγρού, λίγο πιο πάνω από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, εκεί, βέβαια, δεν πληρώνετε ρεύμα και νοίκια, γιατί τα πληρώνουν οι «νταβατζήδες».

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, λοιπόν, λέμε ακόμη μια φορά – έστω και ρομαντικά - «όχι».

Σχόλια