ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ. ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ; ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΔΕ ΜΕ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ;»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΣ
«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ. ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ; ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΔΕ ΜΕ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ;»

Η κατάσταση στη Θράκη, με τα αντεθνικά σχέδια της Άγκυρας και μοχλό το Προξενείο Κομοτηνής, όλο και ξεφεύγει προς το χειρότερο.
Τώρα άρχισε να γίνεται πιό ορατή η συστηματική προσπάθεια για επιβολή και της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης και ισότιμης για χρήση στις συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες της Θράκης, με πρώτο «πυρήνα» το Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπως καταγγέλουν ΜΜΕ.


Αυτό αποκαλύπτει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Newsbomb που αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο newsbomb.gr:

«Κάποιοι ειδικεύομενοι γιατροί μουσουλμάνοι -με επιρροές, όπως εγράφη, από το Τουρκικό Προξενείο- συνομιλούν με μουσουλμάνους ασθενείς μόνο στα τουρκικά για τη λήψη του ιστορικού χωρίς να ενημερώνουν τους ειδικούς εποπτεύοντες ιατρούς για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας! Αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις όταν αυτοί λείπουν από το νοσοκομείο κανείς να μην γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών.

»Παρά τις παρατηρήσεις και τις οδηγίες της Διοίκησης οι συγκεκριμένοι ειδικευόμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα ο Διοικητής του νοσοκομείου να αναγκαστεί να εκδώσει έγγραφο με το οποίο επισημαίνει ότι η συνεννόηση πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν να ενημερώνεται άμεσα ο ειδικός γιατρός ώστε να αποφασίζει περί του πρακτέου και να δίνει τις δέουσες ιατρικές εντολές.

»Έτσι, αποφεύγονται κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πολιτών αλλά και για τον ειδικευόμενο, ο οποίος αμελεί να ενημερώσει τον ειδικό γιατρό για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

»Ωστόσο ο τούρκικος Τύπος δεν ασχολήθηκε με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών από παρανοήσεις κλπ , αλλά με τη ...γλώσσα.

»Έτσι π.χ. η «Yeni Safak» έγραψε για... «απαγόρευση της χρήσης της τουρκικής γλώσσας» στο νοσοκομείο Κομοτηνής! Το ίδιο έκαναν και οι «καθοδηγητές» του τουρκικού Προξενείου και τα τσιράκια τους με την προπαγάνδα τους».

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να γίνει σεβαστό το έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου και επισημαίνεται πώς η συνεννόηση για τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς οφείλει και πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη διενέργεια ΕΔΕ για τη διαπίστωση παραπτωμάτων των μουσουλμάνων ιατρών που δεν συμμορφώνονται αλλά και τη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου να σταματήσει η στοχευμένη προπαγάνδα των πρακτορίσκων της Άγκυρας στη Θράκη.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Συστηματική προσπάθεια για επιβολή και της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης και ισότιμης για χρήση στις συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στο δημόσιο βίο της Θράκης καταβάλει με υπόγειες μεθοδεύσεις η Άγκυρα διά ενεργούμενών της στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως καταγγέλουν ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Newsbomb που αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο newsbomb.gr:

«Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι στην προσπάθεια «άλωσης» της Θράκης από την Τουρκία , πέραν της εκφοβιστικής τακτικής των εγκάθετων του Προξενείου προς τους μουσουλμάνους με την προτροπή «μίλα τουρκικά» στην καθημερινότητα, έχουν προστεθεί και μερικές «κεντρικά» καθοδηγούμενες ενέργειες για τη χρήση της τουρκικής σε επίσημο επίπεδο στο δημόσιο τομέα.

Η εφημερίδα NEWSBOMB βρέθηκε στη Θράκη, έκανε ρεπορτάζ και κατέγραψε ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Κάποιοι ειδικεύομενοι γιατροί μουσουλμάνοι -με επιρροές, όπως εγράφη, από το Τουρκικό Προξενείο- συνομιλούν με μουσουλμάνους ασθενείς μόνο στα τουρκικά για τη λήψη του ιστορικού χωρίς να ενημερώνουν τους ειδικούς εποπτεύοντες ιατρούς για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας! Αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις όταν αυτοί λείπουν από το νοσοκομείο κανείς να μην γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών.

Δεν συμμορφώνονται

Παρά τις παρατηρήσεις και τις οδηγίες της Διοίκησης οι συγκεκριμένοι ειδικευόμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα ο Διοικητής του νοσοκομείου να αναγκαστεί να εκδώσει έγγραφο με το οποίο επισημαίνει ότι η συνεννόηση πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν να ενημερώνεται άμεσα ο ειδικός γιατρός ώστε να αποφασίζει περί του πρακτέου και να δίνει τις δέουσες ιατρικές εντολές.

«Η οδηγία -εξήγησε με δήλωσή του ο Διοικητής του νοσοκομείου δεν αναφέρεται σε κάθε συνομιλία μεταξύ ιατρού και ασθενών αλλά αυστηρά στη λήψη του ιστορικού του ασθενούς από τον ειδικευόμενο ιατρό, ο οποίος, σύμφωνα με την οδηγία, σε περίπτωση που συνομιλεί με τον ασθενή σε γλώσσα που δεν γνωρίζει ο ειδικός, θα πρέπει να μεταφράζει άμεσα το περιεχόμενο της συνομιλίας ούτως ώστε ο γιατρός που έχει και την ευθύνη του περιστατικού, να θέτει τις σωστές ερωτήσεις και να καταλήγει με βάση τις απαντήσεις του ασθενούς σε ορθή διάγνωση για να δίδει τις δέουσες εντολές νοσηλείας.

Έτσι, αποφεύγονται κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πολιτών αλλά και για τον ειδικευόμενο, ο οποίος αμελεί να ενημερώσει τον ειδικό γιατρό για το περιεχόμενο της συνομιλίας».

Καμία αντίδραση από Βενιζέλο – Άδωνι

Ωστόσο ο τούρκικος Τύπος δεν ασχολήθηκε με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών από παρανοήσεις κλπ , αλλά με τη ...γλώσσα.

Έτσι π.χ. η «Yeni Safak» έγραψε για... «απαγόρευση της χρήσης της τουρκικής γλώσσας» στο νοσοκομείο Κομοτηνής! Το ίδιο έκαναν και οι «καθοδηγητές» του τουρκικού Προξενείου και τα τσιράκια τους με την προπαγάνδα τους.

Δυστυχώς δεν αποτελεί είδηση (και έκπληξη) ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να γίνει σεβαστό το έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου και επισημαίνεται πώς η συνεννόηση για τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς οφείλει και πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα;

2. Θα διατάξετε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων των ειδικευόμενων ιατρών μουσουλμάνων που επιμένουν, παρά τις οδηγίες του Διοικητή, να μην μεταφράζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους ασθενείς τους, ούτως ώστε ο επιβλέπων ιατρός να καταλήγει σε ορθή διάγνωση για να δίδει τις δέουσες εντολές νοσηλείας;

3.Σε ποιο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης ορίζεται ότι οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες εντός της ελληνικής επικράτειας, πρέπει να γίνονται στην τουρκική γλώσσα;

4.Θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες προς την πλευρά της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όχι μόνο για το δημοσίευμα της Yeni Safak αλλά και για τη στοχευμένη προπαγάνδα των πρακτορίσκων της Άγκυρας στη Θράκη;

5.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πολιτών αλλά και για τον ειδικευόμενο που αμελεί να ενημερώσει τον ειδικό ιατρό για το περιεχόμενο της συνομιλίας;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


Σχόλια