ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:«ΥΠΟ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ Η ΔΕΥΑΚ. ΣΕ ΑΝΑΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
«ΥΠΟ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ Η ΔΕΥΑΚ. ΣΕ ΑΝΑΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Πρακτικές άλλων εποχών θυμίζουν οι κινήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σαν καλό «ρομποτάκι» της Τρόικας, σχεδιάζει την κατάργηση πληθώρας Δημοτικών Επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση ούτε καν των σχετικών Προέδρων.


Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας xronos.gr που έφτασε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον Χρήστο Μαντζικίδη, Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην εκλογική Περιφέρεια της Ροδόπης:

«Αντιμέτωπη με ενδεχόμενο λουκέτο είναι τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής. Τα πάνω κάτω, έφερε είδηση που θέλει τη δημοτική επιχείρηση Κομοτηνής να φιγουράρει σε λίστα μαζί με άλλες 28 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που σταδιακά θα οδηγηθούν σε κατάργηση.»

«Έπεσε και σε εμάς κεραυνός και είμαστε σε μία αναζήτηση να δούμε τι συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου...»

«Όσον αφορά στη ΔΕΥΑΚ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξυγιανθούν τα οικονομικά της, είπε ο κ. Καρασταύρου και πρόσθεσε ότι, «μιλάμε για μία επιχείρηση που αυτή την στιγμή δεν παίρνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή το 3% που δικαιούται δεν της το αποδίδουν. Δε στοιχίζει δηλαδή στο κράτος και πληρώνει όλα τα παλιά τα χρέη. Για το 2014 έχει δεσμευτεί και έχει βάλει στον προϋπολογισμό της ότι θα καλύπτει και τα δάνεια των Παρακαταθηκών τα οποία ήδη έχουν ρυθμιστεί. Λειτουργεί ένα έργο στην περιοχή μας που είναι της τάξεως των 50 εκ. ευρώ από δικά της κεφάλαια χωρίς να επιβαρύνει το κράτος και αυτήν την επιχείρηση που φέρνει τόσα χρήματα και έχει τόση δραστηριότητα λένε ότι θα την κλείσουν».»


«Με ποιο κριτήριο έχει επιλεγεί η ΔΕΥΑΚ προς κατάργηση; Για ποιο λόγο παρακάμπτετε ολόκληρο Πρόεδρο Δημοτικής Επιχείρησης, αφού δεν φροντίσατε τουλάχιστον να τον ενημερώσετε για τις προθέσεις του Υπουργείου σας; Πότε ακριβώς σκοπεύετε να επιδιώξετε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ για να συζητήσετε επί του θέματος;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να πληροφορηθεί την εναλλακτική λύση για την Ύδρευση και την Αποχέτευση της περιοχής αλλά και τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων το δημοσίευμα της ιστοσελίδας xronos.gr σχετικά με την κατάργηση της ΔΕΥΑΚ.

Σε ανάμενα κάρβουνα κάθονται οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κομοτηνής καθώς η τελευταία βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της κατάργησης.

Στην δημοσίευμα, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην εκλογική Περιφέρεια της Ροδόπης κ. Χρήστο Μιντζικίδη, αναφέρονται τα εξής:

«Τα πάνω κάτω, έφερε είδηση που θέλει τη δημοτική επιχείρηση Κομοτηνής να φιγουράρει σε λίστα μαζί με άλλες 28 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που σταδιακά θα οδηγηθούν σε κατάργηση.

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται οι ΔΕΥΑ Δράμας και Ορεστιάδας. Για κεραυνό εν αιθρία μίλησε στο « Χ» ο Δημήτρης Καρασταύρου

Αντιμέτωπη με ενδεχόμενο λουκέτο είναι τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής. Τα πάνω κάτω, έφερε είδηση που θέλει τη δημοτική επιχείρηση Κομοτηνής να φιγουράρει σε λίστα μαζί με άλλες 28 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που σταδιακά θα οδηγηθούν σε κατάργηση. Στους 2.000 θα φτάσουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι από συνολικά 29 δημοτικές επιχειρήσεις, που σταδιακά θα οδηγηθούν στην κατάργηση. Σύμφωνα μάλιστα με Ελεύθερο Τύπο, πρόκειται για τις:

- Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ): Ρόδου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου, Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας και Εορδαίας
- Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
- Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84
- Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ

- Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
- Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)
- Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης

- Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
- Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς

- Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών

- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
- Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
- Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία FM

- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού

«Κεραυνοβολημένος» δήλωσε στο «Χ», ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής, τονίζοντας πως έχει παντελή άγνοια για τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου. «Έπεσε και σε εμάς κεραυνός και είμαστε σε μία αναζήτηση να δούμε τι συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καρασταύρου.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ

«Από μία έρευνα που κάναμε είδαμε ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή της ΔΕΥΑΚ, ούτε όσον αφορά στα χρέη, ούτε όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού», δήλωσε. Ο κ. Καρασταύρου έχει έρθει ήδη σε επαφή με τις διοικήσεις άλλων ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα, ζητώντας να μάθει πληροφορίες για την οικονομική τους κατάσταση, όμως όπως παραδέχθηκε δεν βγήκε κανένα συμπέρασμα. Γι’ αυτό θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για το σχέδιο που ετοιμάζει σε όλη την Ελλάδα, εν αγνοία των διοικήσεων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Όσον αφορά στη ΔΕΥΑΚ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξυγιανθούν τα οικονομικά της, είπε ο κ. Καρασταύρου και πρόσθεσε ότι, «μιλάμε για μία επιχείρηση που αυτή την στιγμή δεν παίρνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή το 3% που δικαιούται δεν της το αποδίδουν. Δε στοιχίζει δηλαδή στο κράτος και πληρώνει όλα τα παλιά τα χρέη. Για το 2014 έχει δεσμευτεί και έχει βάλει στον προϋπολογισμό της ότι θα καλύπτει και τα δάνεια των Παρακαταθηκών τα οποία ήδη έχουν ρυθμιστεί. Λειτουργεί ένα έργο στην περιοχή μας που είναι της τάξεως των 50 εκ. ευρώ από δικά της κεφάλαια χωρίς να επιβαρύνει το κράτος και αυτήν την επιχείρηση που φέρνει τόσα χρήματα και έχει τόση δραστηριότητα λένε ότι θα την κλείσουν».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Καρασταύρου ελπίζει σε λάθος όσων κατήρτισαν το σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση παραδέχθηκε ότι η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους. «Υπάρχουν οικογένειες, εργαζόμενοι που τους δημιουργούν προβλήματα. Ήδη υπάρχει μία σύγχυση στην επιχείρηση και είναι λογικό». Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και ζήτησε επίσημα διευκρινίσεις από τον υπουργό Εσωτερικών. Απαντήσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας όπως εκτίμησε ο κ. Καρασταύρου.»

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Με ποιο κριτήριο έχει επιλεγεί η ΔΕΥΑΚ προς κατάργηση;

2.Για ποιο λόγο παρακάμπτετε ολόκληρο Πρόεδρο και Δ.Σ. Δημοτικής Επιχείρησης, αφού δεν φροντίσατε τουλάχιστον να τον ενημερώσετε για τις προθέσεις του Υπουργείου σας; Πότε ακριβώς σκοπεύετε να επιδιώξετε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ για να συζητήσετε επί του θέματος; ;

3.Γνωρίζετε ότι η εν λόγω Δημοτική Επιχείρηση λειτουργεί με δικά της κεφάλαια και δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό;

4.Εάν τελικά προχωρήσετε στην κατάργησή της ποια θα είναι η εναλλακτική λύση που θα υπάρξει; Μήπως για άλλη μια φορά οι ιδιώτες;

5.Τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στις εν λόγω Δημοτικές Επιχειρήσεις που σκοπεύετε να καταργήσετε; Πως θα ταΐσουν τις οικογένειές τους;




Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια