Άκου ανθρωπάκο…

Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει καμία επαφή με το ελληνικό περιβάλλον. Δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία. Δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Δεν έχει καμία ευαισθησία για τους Έλληνες. Κοντολογίς, δεν είναι… Έλληνας. Είναι απλώς ένας διεθνής στυγνός τραπεζίτης, τρισχειρότερος απ τον Παπαδήμο και τον Προβόπουλο. Το περιβάλλον του είναι η Κομισιόν,
ο Σόϊμπλε, ο Σημίτης, ο Άσμουσεν, ο Ρεν, η Deutsche Bank, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ. Όταν πηγαίνει εκεί με κάθε ευκαιρία (Eurogrup, Ecofin, EKT, κλπ) βυσσοδομεί κατά της χώρας. Όταν είναι εκεί, είναι στο δικό του… χαρούμενο οικείο και ασφαλές περιβάλλον. Και όταν επιστρέφει, φέρνει πάντα «φρέσκιες» ιδέες καταστροφής των Ελλήνων. Όπως τελευταία που του έδωσαν εντολή να μεταμορφώσει άμεσα το ελληνικό Δημόσιο σε… τοκογλύφο, για να μη κατηγορούν οι Έλληνες μόνο τους ξένους. Διότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει (δεν είχε ποτέ) δική του πολιτική και οικονομική Σκέψη. Πάντα υλοποιούσε ιδέες και εντολές άλλων προσθαφαιρώντας ξερούς αριθμούς, συντελεστές και μαθηματικά «μοντέλα», που δεν έχουν καμία σχέση με Πολιτική και Κοινωνία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας διαλύει καθημερινά τη χώρα, τους Έλληνες, την όποια Οικονομία υπάρχει ακόμα, εξευτελίζει με την κραυγαλέα ανοχή του Σαμαρά τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως αυτή του Βύρωνα Πολύδωρα. Γιατί ο Πολύδωρας, με τα όποια λάθη του, έχει στη φαρέτρα του τα (φαρμακερά για τον Στουρνάρα) βέλη της ελληνικής Παιδείας, της Γλώσσας, της μόρφωσης, της ιστορίας και όχι των ξερών μαθηματικών μοντέλων. Αυτά τα όπλα δεν μπορεί ο μικρός Στουρνάρας να αποκρούσει. Η «δημιουργική σκέψη» του είναι χαρακτηριστικά τραπεζική: Τόκοι, πρόστιμα, κατασχέσεις, απειλές, προθεσμίες, πλειστηριασμοί, πανωτόκια, τοκογλυφία. Μ αυτά κοιμάται, μ αυτά ξημερώνεται. Και πίσω του έχει την «θλιβερή σειρά των σβησμένων κεριών» που τον υπακούει: Σταϊκούρας, Μαυραγάνης, Θεοχάρης, Σκορδάς, Βρούτσης, Χατζηδάκης και οι παρατρεχάμενοι καλοπληρωμένοι «οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι», που «δουλειά» τους είναι να κουρελιάζουν στην πράξη το Σύνταγμα της χώρας.
Αξιοπρόσεκτος και… δυσεξήγητος είναι όμως για τον απλό πολίτη ο ενθουσιασμός του Αντώνη Σαμαρά γι αυτό το ανθρωπάκι που έχει πάρει εργολαβικά υπό την προστασία του, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το κόμμα του, το λαό, την ιστορία, του υπόλοιπους βουλευτές του.
Και καλά, ο Στουρνάρας και η «ουρά» του (μια ζωή κρατικοδίαιτοι – ξέρουν το δρόμο) έχουν προφανώς υπεσχημένες δουλειές και θέσεις αύριο σε κάποια ξένη τοκογλυφική καρέκλα για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους αλλού. Ο Σαμαράς όμως; Θα περιφέρεται στο εξωτερικό σαν τον… συμμαθητή του να δίνει διαλέξεις για το «πώς έσωσε τη χώρα»;
Λίγες είναι οι μέρες στην υπουργική καρέκλα αυτού του ανθρωπάκου που μεταμόρφωσε την κυβέρνηση, στην οποία ατυχώς συμμετέχει, σε στυγνό εγχώριο τοκογλύφο, διότι σε λίγο δεν θα υπάρχει κανείς να το στηρίξει.
Αυτό το ανθρωπάκι είναι ( ήταν και θα είναι) άκρως επικίνδυνο για τη χώρα και τους Έλληνες.

Σχόλια