Με 153 θα εφαρμόσουν(;) προϋπολογισμό λαιμητόμο

Με 153 ψήφους υπέρ, έναντι 142 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2014, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να δίδουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κατά του νέου προϋπολογισμού τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πλην του Γιώργου Κασαπίδη που δήλωσε «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε εργασίες του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή που έγινε μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας. Η ψήφισή του είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Mιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά» και σημείωσε ότι «όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά».
Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών, τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σχέδιο της τρόικας για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους και «ν' αλλάξει χέρια η χώρα» και τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινες γραμμές». Παράλληλα, διαπίστωσε πως για τη χώρα, ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι «ο φυσιολογικός για την κυβέρνηση δρόμος, του κατευνασμού των ισχυρών» και ο άλλος, «ο δρόμος της σύγκρουσης με όσα επιφυλάσσει η κ. Μέρκελ για τις χώρες του Νότου και που δυστυχώς προσυπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις».
Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί διλήμματα που βασίζονται σε σοφίσματα και προβαίνει σε τυμβωρυχία του ανθρώπινου πόνου, ελλείψει πρότασης, ενώ θυσιάζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τη μυρωδιά μόνο της εξουσίας, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος αντιπαρέβαλε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης τονίζοντας: «Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στη γενναία στήριξη της πραγματικής Οικονομίας, ναι στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Νέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι η καταψήφισή του δεν αποτελεί προδοσία, αλλά πράξη εθνικής ευθύνης.
Για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες.
Όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και εκτίμησε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ τους δεν έχει στην ουσία πραγματικές αντιθέσεις. 
http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=403272

Σχόλια