Ποιοι γιατροί μένουν εκτός συστήματος...

Σε «απογραφή» του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΟΠΥΥ προχωρεί το υπουργείο Υγείας, εν όψει θέσπισης του ενιαίου πυλώνα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα δημιουργηθεί με συνένωση των δομών υγείας του Οργανισμού και των Κέντρων Υγείας - περιφερειακών ιατρείων του ΕΣΥ.
Οι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο στελεχών των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
με το μεγάλο ερώτημα να είναι ποιοι γιατροί του Οργανισμού τελικά θα κριθούν «χρήσιμοι» για να συνεχίσουν την πορεία τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ποιοι θα δουν την «έξοδο». Ήδη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι η «περαιτέρω πορεία του προσωπικού θα κριθεί από την αξιολόγηση».
Εδώ και λίγες ημέρες, έχει συσταθεί Επιτροπή Αξιολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του ΕΟΠΥΥ, που έχει ως αντικείμενο αφενός την «τομογραφία» της λειτουργίας των δομών Υγείας του Οργανισμού και της ποιότητας - ποσότητας των παρεχομένων υπηρεσιών τους, αφετέρου την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού τους και της αποτύπωσης των ιατρικών ειδικοτήτων που λείπουν ή «περισσεύουν». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι γιατροί ειδικοτήτων που δεν χρειάζονται στην ΠΦΥ δεν θα ακολουθήσουν στον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί και είτε θα βρεθούν εντελώς εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας είτε –ανάλογα με την επιστημονική τους επάρκεια– θα απορροφηθούν από το ΕΣΥ.
«Οικογενειακοί γιατροί»
Από τους συνολικά περίπου 5.500 γιατρούς των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, στο «απυρόβλητο» εκτιμάται ότι θα μείνουν οι περίπου 1.200 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και γιατροί «άνευ ειδικότητας» που θα κληθούν να αναλάβουν ρόλο «οικογενειακού γιατρού». Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3.000 «οικογενειακοί γιατροί», αριθμός ο οποίος θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με ιδιώτες γιατρούς που θα υπογράψουν συμβάσεις με τον νέο φορέα ΠΦΥ.
Στον αντίποδα, επισφαλείς είναι οι θέσεις ειδικών χειρουργών, αλλά και ειδικοτήτων που κατά το υπουργείο Υγείας, «σύμφωνα με τα πρότυπα συστημάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προηγμένων υγειονομικά χωρών, δεν χρειάζονται σε ένα σύστημα ΠΦΥ». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί μονάδων υγείας του Οργανισμού με ειδικότητες που δεν είναι κατ' εξοχήν της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν ξεπερνούν τους 400. Σε άλλο συμπέρασμα κατέληξε η Επιτροπή για την ΠΦΥ της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ε.Ε. (Task Force), σύμφωνα με την οποία περίπου 2.200 γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσαν να μετακινηθούν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (νοσοκομεία). Στους γιατρούς αυτούς συγκαταλέγονται οι αλλεργιολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, νευρολόγοι, γυναικολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί, ενδοκρινολόγοι, πνευμονολόγοι, ρευματολόγοι, δερματολόγοι, οφθαλμίατροι και ΩΡΛ. Η ίδια επιτροπή χαρακτήρισε ως ειδικότητες που θα μπορούσαν «υπό συζήτηση» να ανήκουν στην ομάδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τους παιδιάτρους, ψυχιάτρους, οδοντιάτρους, μικροβιολόγους, κυτταρολόγους, γενικούς χειρουργούς, καρδιολόγους, ακτινοδιαγνώστες και παιδοψυχιάτρους.
«Σκληρή στάση»
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι έχει επιλέξει «σκληρή στάση» για τους γιατρούς ειδικοτήτων που δεν «χωρούν» στο νέο σύστημα ΠΦΥ. Σε αυτήν την περίπτωση προκρίνονται δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην αξιολόγηση για το εάν μπορούν να απορροφηθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πάντα εφόσον εκεί υπάρχουν κενά στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Κριτήριο θα είναι το κατά πόσον θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που απαιτεί ένα νοσοκομειακό περιβάλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «ένας ορθοπεδικός που έγραφε μόνο συνταγές στον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει βάλει τα τελευταία χρόνια ένα γύψο πώς μπορεί να υπηρετήσει σε ένα νοσοκομείο με σοβαρά περιστατικά;». Το δεύτερο είναι να απολυθούν και εν συνεχεία να διεκδικήσουν θέση στα νοσοκομεία – εφόσον το επιθυμούν– αφού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, για κάθε απόλυση στον ΕΟΠΥΥ θα προκηρύσσεται νέα θέση γιατρού στο ΕΣΥ.
Κατά το υπουργείο Υγείας, δεν αποκλείεται πολλοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ να θελήσουν από μόνοι τους να μη συνεχίσουν στο νέο σύστημα ΠΦΥ. Και αυτό διότι σε περίπτωση που οι γιατροί του νέου συστήματος αποφασιστεί να είναι «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», δεν θα μπορούν να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Καθημερινή (ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ)

Σχόλια