ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: «ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΝΤΡΟΠΗ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
«ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΝΤΡΟΠΗ»
Εξηγήσεις για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το βήμα της Βουλής σε βάρος των στυλοβατών της βαριάς μας ναυτιλιακής βιομηχανίας, των Ελλήνων Ναυτεργατών, ζητά με Ερώτησή του από τον Υπουργό Ναυτιλίας, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Σύμφωνα με επιστολή του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογιώργου:

«Σε απάντησή του επί Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή στις 22/11/2013,
ο ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης εξαπέλυσε μια απίστευτη πρωτόγνωρη και πρωτοφανή επίθεση ενάντια στους Έλληνες Ναυτεργάτες.

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ των άλλων:

«Ξέρετε κάτι; Πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιοτική Ναυτιλία. Και ποιοτική Ναυτιλία σημαίνει αξιωματικούς. Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στη λογική των ναυτών, των λοστρόμων ή οποιονδήποτε άλλων. Χρειαζόμαστε τους αξιωματικούς, χρειαζόμαστε τα παιδιά με προσόντα».

Από τα αναφερόμενα του ΥΝΑ προκύπτει ότι έχει διδαχθεί την ιστορία της Ναυτιλίας αποκλειστικά από την πλευρά της εφοπλιστικής θεώρησης.

(Σημείωση: ούτε κι αυτοί έχουν ως τώρα τολμήσει ποτέ να αμφισβητήσουν την τεράστια συμβολή των Ελλήνων Ναυτικών στην ανάπτυξη της Ναυτιλίας από την μεταπολεμική περίοδο έως και σήμερα).

Η κυνική του ομολογία (του Υπουργού) ότι το ελληνικό πλοίο είναι το πιο ανταγωνιστικό στον κόσμο κατά 20% και την ίδια στιγμή στον χώρο της Ναυτιλίας υπάρχει ανεργία που ξεπερνά το 50 έως 60% επιβεβαιώνει απόλυτα τον ισχυρισμό μας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν ταχθεί αμετάκλητα στην πλευρά των εφοπλιστικών συμφερόντων και καθόλου δεν νοιάζονται για το ότι υπάρχουν Έλληνες Ναυτικοί οι οποίοι σήμερα σιτίζονται από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, από την Εκκλησία και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ο ίδιος και η κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα για το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

«Μήπως οι δηλώσεις σας αποτελούν τον προπομπό για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα βάζει την ταφόπλακα στην εργασιακή απασχόληση της προαναφερόμενης κοινωνικής ομάδας, αίροντας τα όποια τυπικά ή άτυπα πλαφόν υπάρχουν, ώστε να προχωρήσει η πρόσληψη αποκλειστικά και μόνο ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ναυτεργατών;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την ανάκληση των απαράδεκτων και προσβλητικών δηλώσεών του σε βάρος των Ελλήνων Ναυτεργατών, αλλά και τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η ολοσχερής κατάρρευση του ΝΑΤ.

Και ο Τέρενς Κουίκ προσθέτει:

«Επισημαίνω ότι δεν ασπάζομαι το σύνολο των αναφερομένων του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ σε βάρος των εφοπλιστών, γιατί ποτέ δεν ισοπέδωνα όλους τους ασχολούμενος σε έναν κλάδο, όποιος κι αν ήταν αυτός. Από τα δημοσιογραφικά μου χρόνια ποτέ δεν έβαλα στον ίδιο σάκο όλους του ίδιου επαγγελματικού χώρου. Υπάρχουν καλοί και κακοί δημοσιογράφοι, ναυτικοί, εφοπλιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί κλπ.

Απλά δεν συνάδει με την φιλοσοφία μου, τη δημοσιογραφική μου πορεία και την ιδιοσυγκρασία μου, η οποιαδήποτε μορφής λογοκρισία

Γι αυτό και καταθέτω στην Βουλη ΟΛΟΚΛΗΡΗ την επιστολή, πόσο μάλλον που δεν την είδα να δημοσιεύεται ή να μεταδίδεται από τα «μεγάλα» έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω επιστολή του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργου, ο οποίος διαμαρτύρεται ΔΙΚΑΙΩΣ για τις προκλητικές δηλώσεις σας από το βήμα της Βουλής σε βάρος των στυλοβατών της βαριάς μας ναυτιλιακής βιομηχανίας, των Ελλήνων Ναυτεργατών.

Στην επιστολή του προς το πρόσωπό σας, που αλίευσα από το ειδησεογραφικό ιστολόγιο peiratikoreportaz.blogspot.gr, ο κ. Νταλακογιώργος, αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Σε απάντησή του επί Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή στις 22/11/2013,
ο ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης εξαπέλυσε μια απίστευτη πρωτόγνωρη και πρωτοφανή επίθεση ενάντια στους Έλληνες Ναυτεργάτες.

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ των άλλων:

«Ξέρετε κάτι; Πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιοτική Ναυτιλία. Και ποιοτική Ναυτιλία σημαίνει αξιωματικούς. Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στη λογική των ναυτών, των λοστρόμων ή οποιονδήποτε άλλων. Χρειαζόμαστε τους αξιωματικούς, χρειαζόμαστε τα παιδιά με προσόντα».

Σε άλλο σημείο της απάντησης του ΥΝΑ αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Η διαχείριση του πλοίου, του ελληνόκτητου, είναι 20% φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλο πλοίο στον κόσμο. Όταν, όμως, μπαίνει ελληνικό πλήρωμα, αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χάνεται».

Πριν δώσουμε την πρέπουσα απάντηση στις αθλιότητες που ξεστόμισε στη Βουλή ο ΥΝΑσε βάρος των Ελλήνων Ναυτικών θεωρούμε αναγκαίο να σημειώσουμε το ρόλο και τη συμβολή μας στην ανάπτυξη της ελληνικής Ναυτιλίας.

Από τα αναφερόμενα του ΥΝΑ προκύπτει ότι έχει διδαχθεί την ιστορία της Ναυτιλίας αποκλειστικά από την πλευρά της εφοπλιστικής θεώρησης.

(Σημείωση: ούτε κι αυτοί έχουν ως τώρα τολμήσει ποτέ να αμφισβητήσουν την τεράστια συμβολή των Ελλήνων Ναυτικών στην ανάπτυξη της Ναυτιλίας από την μεταπολεμική περίοδο έως και σήμερα).

Οι Έλληνες Ναυτεργάτες θυσίασαν την ίδια την ζωή τους στέκοντας στο πλευρό των συμμάχων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι επίσημες απώλειες σε ζωές Ελλήνων Ναυτεργατών ξεπερνούν τις 2.500 και πολλοί περισσότεροι ήταν οι σακατεμένοι και τραυματισμένοι Έλληνες Ναυτεργάτες.

Την ίδια στιγμή που οι Ναυτεργάτες ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, υλοποιώντας το σύνθημα της θρυλικής ΟΕΝΟ όλα τα πλοία να είναι σε κίνηση για τη μεταφορά εφοδίων και πολεμικού εξοπλισμού, πολλοί «πατριώτες» Έλληνες Εφοπλιστές μετέφεραν τις οικογένειές
τους, που στο μεταξύ είχαν μετακομίσει από την Ελλάδα στο Λονδίνο, στις ΗΠΑ για ασφάλεια…..

Στη συνέχεια όλων αυτών οι εφοπλιστές καρπώθηκαν τα 100 λίμπερτυ και εκατομμύρια αποζημιώσεων για την απώλεια των πλοίων τους. Πάνω στο αίμα, τις θυσίες και την τραγωδία της ελληνικής ναυτεργατικής οικογένειας στηρίχθηκε το νέο ξεκίνημα για την Ελληνική εμπορική Ναυτιλία.

Στα επόμενα τριάντα χρόνια 1960-1990 οι Έλληνες Ναυτεργάτες θρήνησαν τον χαμό χιλιάδων συναδέλφων τους στα σαπιοκάραβα των εφοπλιστών σε πολύνεκρα ναυάγια στα διάφορα ναυτικά ατυχήματα αλλά και σε τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους όπως π.χ Ιράν – Ιράκ.

Οι Εφοπλιστές θησαύριζαν και αποκτούσαν ολοένα και μεγαλύτερο πλούτο.
Υπογραμμίζουμε ότι στα 30 αυτά χρόνια η ελληνική Εμπορική Ναυτιλία (ελληνική και ελληνόκτητη) κατείχε σταθερά το θλιβερό ρεκόρ της πρωτιάς στην παγκόσμια Ναυτιλία στα ναυτικά ατυχήματα.

Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο το ελληνικό κράτος και όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν πιστά το δόγμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Ναυτιλίας παρέχοντας απίστευτα και προκλητικά προνόμια στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον νεοαποικιακό νόμο 2687/53 που έχει αυξημένη συνταγματική ισχύ και θέσπισε μια νομοθεσία με δεκάδες φοροαπαλλαγές για το ελληνικό πλοίο, κατήργησαν μέσω των εγκριτικών πράξεων χιλιάδες Έλληνες Ναυτεργάτες μειώνοντας 9 φορές έως τώρα τις οργανικές συνθέσεις, νομιμοποίησαν την απασχόληση των χαμηλόμισθων και ανασφάλιστων αλλοδαπών πληρωμάτων που και αυτοί έγιναν αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης, οδήγησαν το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία μας στην οικονομική κατάρρευση,δημιούργησαν
ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα με χιλιάδες άνεργους Έλληνες Ναυτεργάτες και τελικά οδήγησαν το Ναυτικό επάγγελμα στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια και στην απαξίωση.

Μάλιστα αυτό το θεσμικό πλαίσιο, γεμάτο με εφοπλιστικά προνόμια και επιχειρηματική ασυδοσία πήραν σαν βάση και μοντέλο οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές και με καθυστέρηση μιας εικοσαετίας το εφάρμοσαν στις χώρες τους εξολοθρεύοντας το εθνικό ναυτεργατικό δυναμικό τους.

Δικαίωμα του Μ. Βαρβιτσιώτη να υπερασπίζεται σθεναρά αυτό το σύστημα που παράγει πλούτο για τους λίγους και οδηγεί στην ανεργία, στην ανέχεια και στην φτώχεια χιλιάδες Έλληνες Ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους. Αυτό το μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης έχει ως όραμα και φιλοδοξία και το υπηρετεί πιστά.

Εκείνο όμως που δεν επιτρέπουμε στον κάθε Βαρβιτσιώτη είναι να χλευάζει και να απαξιώνει τους Ναυτεργάτες και την τεράστια συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας, της εθνικής οικονομίας, που ήταν και οι κύριοι αιμοδότες, αλλά και την προσφορά στη χώρα μας.

Διότι συνιστά απαξίωση του χειρίστου είδους να συνδέει την ποιοτική Ναυτιλία, που βασικό συστατικό της είναι η ασφάλεια, με την ικανότητα των Ελλήνων Ναυτεργατών και να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η ποιοτική Ναυτιλία δεν χωράει τον Έλληνα Ναύτη, Λοστρόμο και οποιουσδήποτε άλλους, εννοώντας προφανώς το υπόλοιπο μέρος των πληρωμάτων (Θαλαμηπόλους – Μάγειρους – Κατώτερο πλήρωμα μηχανής).

Απαντούμε στον κ. Βαρβιτσιώτη και στην άθλια τακτική του να διαχωρίσει τα πληρώματα από τους αξιωματικούς ότι αυτό συνιστά πολιτική αλητεία και αθλιότητα η οποία δεν θα περάσει.

Υπογραμμίζουμε ότι η επαγγελματικότητα, η ναυτοσύνη, η ικανότητα, η εργασιακή συνέπεια , η κατάρτιση, τα προσόντα, το φιλότιμο και η αυτοθυσία των Ελλήνων Ναυτεργατών σαν ενιαίο σύνολο, θεωρείται και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Συμπέρασμα: Η ποιοτική ναυτιλία και η ασφάλεια είναι ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη όταν σε αυτή εργάζονται και απασχολούνται Έλληνες Ναυτεργάτες.

Αυτό έχει επισημανθεί ακόμη και από τον εφοπλιστικό κόσμο και οι Έλληνες Ναυτεργάτες έχουν την αναγνώριση και την εκτίμηση
στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα.

Χωρίς τους Έλληνες Ναυτεργάτες και χωρίς το καθεστώς επιχειρηματικής ασυδοσίας που τους εξασφάλισε το ελληνικό κράτος οι εφοπλιστές ούτε μπορούσαν ούτε θα κατείχαν την θέση που
έχουν στην παγκόσμια ναυτιλία όλα τα τελευταία χρόνια.

Η κυνική του ομολογία ότι το ελληνικό πλοίο είναι το πιο ανταγωνιστικό στον κόσμο κατά 20% και την ίδια στιγμή στον χώρο της Ναυτιλίας υπάρχει ανεργία που ξεπερνά το 50 έως 60% επιβεβαιώνει απόλυτα τον ισχυρισμό μας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν ταχθεί αμετάκλητα στην πλευρά των εφοπλιστικών συμφερόντων και καθόλου δεν νοιάζονται για το ότι υπάρχουν Έλληνες Ναυτικοί οι οποίοι σήμερα σιτίζονται από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, από την Εκκλησία και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ο ίδιος και η κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα για το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

Η ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους είναι πώς καλύτερα θα υπηρετήσουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι διάφοροι Βαρβιτσιώτηδες φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και τον εγκληματικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ίδιοι και τα κόμματά τους που έχουν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας όλα τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν τον λαό στη φτώχεια, στην πείνα, στην εξαθλίωση και στο κοινωνικό περιθώριο.

Ο Ναυτεργατικός κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα μικρομεσαία στρώματα, η νεολαία, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ανεχθούν ακόμη για πολύ αυτήν την βάρβαρη κυβερνητική πολιτική που είναι σε απόλυτη συμπόρευση με τους τοκογλύφους δανειστές, που συντρίβει και ισοπεδώνει καθημερινά τα δικαιώματά τους και οδηγεί σε μια φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Η ανατροπή αυτής της πολιτικής που είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και εναρμονισμένη με τις δικές του στρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις, είναι θέμα χρόνου.

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Κ. Βαρβιτσιώτης μέχρι τότε είναι να βγάλει τον σκασμό και να μην διανοηθεί ξανά να προσβάλει τη νοημοσύνη, την ηθική και επαγγελματική υπόσταση των Ελλήνων Ναυτεργατών.


Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ
Αντώνης Νταλακογεώργος».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Ποιος ο λόγος χλευασμού και απαξίωσης των Ελλήνων Ναυτεργατών, των κύριων αιμοδοτών της ελληνικής Ναυτιλίας και της εθνικής οικονομίας; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις σας;

2.Πώς είναι δυνατόν ΕΣΕΙΣ, ως εκπρόσωπος του ελληνικού έθνους και του συνόλου των κοινωνικών ομάδων, να πράττετε αυτό που ούτε οι εφοπλιστές διανοήθηκαν να πράξουν; Να αμφισβητείτε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων Ναυτικών στην ανάπτυξη της Ναυτιλίας από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα;

3.Μήπως οι δηλώσεις σας αποτελούν τον προπομπό για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα βάζει την ταφόπλακα στην εργασιακή απασχόληση της προαναφερόμενης κοινωνικής ομάδας, αίροντας τα όποια τυπικά ή άτυπα πλαφόν υπάρχουν, ώστε να προχωρήσει η πρόσληψη αποκλειστικά και μόνο ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ναυτεργατών;

4.Πρότιθεστε να ανακαλέσετε ΧΘΕΣ κιόλας, με την έκδοση Δελτίου Τύπου, τις απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις σας εναντίον των Ελλήνων Ναυτεργατών;

5.Ως πότε θα σφυρίζετε αδιάφορα στο γεγονός ότι αυτή την ώρα που μιλάμε, ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ, Έλληνες Ναυτικοί, σήμερα σιτίζονται από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, από την Εκκλησία και από άλλους κοινωνικούς φορείς;

6.Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοσχερής κατάρρευση του ΝΑΤ;

Κύριε Υπουργέ,

Επισημαίνω ότι δεν ασπάζομαι το σύνολο των αναφερομένων του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ σε βάρος των εφοπλιστών,γιατί ποτέ δεν ισοπέδωνα όλους τους ασχολούμενος σε έναν κλάδο, όποιος κι αν ήταν αυτός. Από τα δημοσιογραφικά μου χρόνια ποτέ δεν έβαλα στον ίδιο σάκο όλους του ίδιου επαγγελματικού χώρου. Υπάρχουν καλοί και κακοί δημοσιογράφοι, ναυτικοί, εφοπλιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί κλπ.

Απλά δεν συνάδει με την φιλοσοφία μου, τη δημοσιογραφική μου πορεία και την ιδιοσυγκρασία μου, η οποιαδήποτε μορφής λογοκρισία.

Γι αυτό και παραθέτω ΟΛΟΚΛΗΡΗ την επιστολή, πόσο μάλλον που δεν την είδα να δημοσιεύεται ή να μεταδίδεται από τα «μεγάλα» έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.




Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια