Τι θα γίνει με τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Αναστάτωση στη βάση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης προκαλεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, με το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο να προχωρεί σε μικρές παρεμβάσεις, χωρίς να αλλάζει το ποσό που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Δηλαδή, ο φόρος που θα βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα ανέλθει
στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 (θα εισπραχθούν όμως 2,9 δισ. ευρώ, λόγω του χαμηλότερου δείκτη εισπραξιμότητας).

Οι αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο θα είναι περιορισμένης έκτασης, κυρίως στο σκέλος των αγροτεμαχίων και των κατοικιών που βρίσκονται στα χωριά (εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού). Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει λύσεις σε στρεβλώσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, επιβαρύνοντας υπέρμετρα ορισμένες κατηγορίες ακινήτων.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη φορολόγηση των δασικών εκτάσεων, νομέας των οποίων θεωρείται το Δημόσιο και οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης, με το σχέδιο νόμου θα φορολογηθούν, όπως και τα διαμερίσματα, οι αποθήκες σε πολυκατοικίες, ενώ τα οικόπεδα με κατοικία θα φορολογούνται λιγότερο από οικόπεδα στην ίδια περιοχή στα οποία, όμως, δεν υπάρχει κτίσμα.
Σε αυτά τα σημεία, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει διορθώσεις. Επιπλέον, η ηγεσία του θεωρεί πως οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι θίγονται συμφέροντα κάποιων που απέκτησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία, συχνά με αδήλωτο πλούτο.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τους βουλευτές των κομμάτων θα αξιολογηθούν, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτές δίνουν ισοδύναμο αποτέλεσμα και δεν διαταράσσουν τις ισορροπίες του νόμου.
Αναφέρουν επίσης ότι προτάσεις όπως η απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τον ενιαίο φόρο έχουν απορριφθεί, διότι κοστίζουν περίπου 400 - 500 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η πρόταση για αύξηση των επιβαρύνσεων σε όσους αγρότες λαμβάνουν κοινοτικές επιδοτήσεις. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης του εισοδηματικού ορίου των 7.000 ευρώ για να τύχει κάποιος ιδιοκτήτης έκπτωσης από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Για τα αγροτεμάχια Προς το παρόν, ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές για παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου, που εντοπίζονται κυρίως στα αγροτεμάχια. Ουσιαστικά πρόκειται για εσωτερική ανακατανομή συντελεστών. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα εισπραχθεί από τα αγροτεμάχια θα παραμείνει το ίδιο.
Ειδικότερα, εξετάζονται: 1. Μείωση των επιβαρύνσεων για τα εντός σχεδίου οικισμού οικόπεδα στα οποία υπάρχουν κατοικίες. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν κυρίως τις κατοικίες που βρίσκονται εντός οικοπέδων στα χωριά, για τις οποίες προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις.
2. Απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται σε αγροτική γη (για γεωργικά μηχανήματα, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.). Επί της ουσίας πρόκειται για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες και αφορούν τους βοηθητικούς χώρους που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Ταυτόχρονα, εξετάζονται μειώσεις των επιβαρύνσεων στα αγροτικά κτίσματα που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η μείωση στις μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης ζωοτροφών, σε αποθηκευτικούς χώρους συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων, στάβλους, πτηνοτροφεία κ.λπ.
3. Αύξηση των επιβαρύνσεων για όλους τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Δηλαδή, οι μειώσεις που θα γίνουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα καλυφθούν από τις αναπροσαρμογές - αυξήσεις των συντελεστών στα αγροτεμάχια. Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν όλους τους φορολογούμενους που κατέχουν αγροτεμάχια, ανεξαρτήτως αν οι ιδιοκτήτες τους είναι αγρότες ή άλλα φυσικά πρόσωπα.
Πάντως, το τελικό σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί εκ νέου από την τρόικα. Και αυτό διότι έχουν καθορισθεί σε κάθε κατηγορία ακινήτων δείκτες εισπραξιμότητας από τους οποίους προκύπτει ένας μέσος όρος (80%). Εφόσον διαταραχθεί η σχέση μεταξύ των παραπάνω κατηγοριών, πιθανόν να αλλάξει και ο μέσος όρος εισπραξιμότητας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βεβαιώσει περισσότερους φόρους, δηλαδή άνω των 3,5 δισ. ευρώ.
kathimerini.gr

Σχόλια