ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΓΟΥΣ
ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ

Το success story, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Την ώρα που το Υπολιμεναρχείο Λάγους, αποφέρει έσοδα 88.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και έχει έξοδα μόνο 9.052 ευρώ ετησίως, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε μία εν πολλοίς αψυχολόγητη απόφαση, προχωρά στην υποβάθμισή του!
Αυτό καταγγέλλει ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ,
που μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, επαναφέρει με νέα Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας το φλέγον αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με Υπόμνημα της της Ένωσης Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος Ξάνθης:

«Το Υπολιμεναρχείο Λάγους εξυπηρετεί δύο Νομούς (Ν.ΞΑΝΘΗΣ-Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ) και στη δικαιοδοσία του ανήκουν δύο Λιμενικοί Σταθμοί (Λ/Σ ΑΒΔΗΡΩΝ και Λ/Σ ΦΑΝΑΡΙΟΥ) με ακτογραμμή δικαιοδοσίας 75 χλμ.

»Εξ’ αυτής 40 ναυτικά μίλια περίπου ήτοι ανατολικά από περιοχή βράχων Μερμήγκια έως δυτικά εκβολές του ποταμού Νέστου, σχεδόν ολόκληρη η περιοχή εμπίπτει σε προστατευόμενες περιβαλλοντικά ζώνες και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής-επίβλεψης εκ μέρους των δραστηριοποιούμενων Λιμενικών Αρχών, ενώ παράλληλα μεγάλο τμήμα των παραλιών (λόγω του αρχαίου λιμένα των Αβδήρων) τυγχάνει έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

»Επίσης στην αρμοδιότητα του Υπολιμεναρχείου εμπίπτει ο έλεγχος και η καταπολέμηση τυχόν ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος και των ακτών από τον μεγάλο χείμαρρο «Λασπία», ο οποίος αποτελεί αποδέκτης διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων όλων σχεδόν των βιομηχανιών του Ν.Ξάνθης.

»Εντός της αρμοδιότητας του Υπολιμεναρχείου ανήκουν πολυσύχναστες παραλίες, οι οποίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν μεγάλη προσέλευση λουομένων, προερχόμενων από όμορους Νομούς με καθημερινή προσέλευση τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000) ατόμων.

»Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς στην περιοχή ευθύνης του τουλάχιστον διακόσια (200) περιστατικά έρευνας και διάσωσης».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΛΑΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ’ αρίθμ. 4171/25.11.2013 Ερώτησής μου αναφορικά με την «Αναδιάρθρωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με εξόντωση της Θράκης», μετά και την τελευταία πρόσφατη επίσκεψή μου σε Κομοτηνή και Ξάνθη, σας προωθώ υπόμνημα της Ένωσης Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος Ξάνθης, η οποία και διαμαρτύρεται εντόνως για την υποβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Λάγους.

Στο υπόμνημά της, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από την ίδια, η Ένωση αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι το Υπολιμεναρχείο Λάγους εξυπηρετεί δύο Νομούς (Ν.ΞΑΝΘΗΣ-Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ) και στη δικαιοδοσία του ανήκουν δύο Λιμενικοί Σταθμοί (Λ/Σ ΑΒΔΗΡΩΝ και Λ/Σ ΦΑΝΑΡΙΟΥ) με ακτογραμμή δικαιοδοσίας 75 χλμ.

Εξ’ αυτής 40 ναυτικά μίλια περίπου ήτοι ανατολικά από περιοχή βράχων Μερμήγκια έως δυτικά εκβολές του ποταμού Νέστου, σχεδόν ολόκληρη η περιοχή εμπίπτει σε προστατευόμενες περιβαλλοντικά ζώνες («Natura» GR 1130009 – «Ramsar» - ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ της Αριθ. 44549/2008 K.Y.A. Φ.Ε.Κ. 497 Δ΄/17-10-2008) και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής-επίβλεψης εκ μέρους των δραστηριοποιούμενων Λιμενικών Αρχών, ενώ παράλληλα μεγάλο τμήμα των παραλιών (λόγω του αρχαίου λιμένα των Αβδήρων) τυγχάνει έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Φ.Ε.Κ.503/02-10-2009, 469/23-09-2009) έχοντας περαιτέρω επιβάρυνση για την φύλαξη του εκ μέρους των Υπηρεσιών μας.

Επίσης στην αρμοδιότητα του Υπολιμεναρχείου εμπίπτει ο έλεγχος και η καταπολέμηση τυχόν ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος και των ακτών από τον μεγάλο χείμαρρο «Λασπία», ο οποίος αποτελεί αποδέκτης διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων όλων σχεδόν των βιομηχανιών του Ν.Ξάνθης (Τ.Υ. 3014 Απόφαση Νομάρχη Ξάνθης Φ.Ε.Κ. 438 Β΄/15-07-1985).

Εντός της αρμοδιότητας του Υπολιμεναρχείου ανήκουν οι πολυσύχναστες παραλίες ΜΑΝΔΡΑΣ, ΠΟΡΤΟ ΜΟΛΟ, ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ, ΑΒΔΗΡΩΝ, ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ, ΜΑΓΓΑΝΩΝ, ΕΡΑΣΜΙΟΥ, ΔΑΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΦΑΝΑΡΙΟΥ, ΑΡΩΓΗΣ, ΜΕΣΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΜΟΛΥΒΩΤΗΣ, οι οποίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν μεγάλη προσέλευση λουομένων, προερχόμενων από όμορους Νομούς με καθημερινή προσέλευση τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000) ατόμων.

Ακόμη στην παραλιακή ζώνη του, λειτουργούν δεκαπέντε (15) αναψυκτήρια, τέσσερις (04) λουτρικές εγκαταστάσεις και δύο (02) κάμπινγκ. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς στην περιοχή ευθύνης του τουλάχιστον διακόσια (200) περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

Το Υπολιμεναρχειο Λάγος αυτή την στιγμή εξυπηρετεί :

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ:
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ :1654 ΑΤΟΜΑ
ΑΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ : 822 ΑΤΟΜΑ
ΕΜΜΕΣΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ : 832 ΑΤΟΜΑ

Κατά το έτος 2012 διαχειρίστηκε 198,000€ (σε πληρωμές ναυτικών από Ταμείο Ανεργίας)
Κατά το έτος 2013 διαχειρίστηκε (έως και σήμερα ) 162,000 € (σε πληρωμές ναυτικών από Ταμείο Ανεργίας)

ΑΛΙΕΙΑ:

ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ : 3142
ΝΗΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΚΑΦΗ :107
ΣΚΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ: 210

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΛΑΓΟΣ (ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ από το 2007 συμφωνα με ΚΥΑ αριθμ. 8315.2/02/07 ΦΕΚ 202 Β’ /16-02-2007)

Στο λιμενα Λάγους διενεργείται τόσο εμπορική κίνηση που εξυπηρετεί δύο (02) Νομούς (ΞΑΝΘΗΣ και ΡΟΔΟΠΗΣ ) όσο και διακίνηση πετρελαιοειδών μέσω της εγκατάστασης πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.

Κατά το έτος 2012 κατέπλευσαν 28 Δεξαμενόπλοια με 54.291.679 λίτρα (καυσίμων)

Το 2013 έως και σήμερα κατέπλευσαν 20 Δεξαμενόπλοια με 42.656.983 λίτρα (καυσίμων)

Φ/Γ πλοία

Κατά το έτος 2012 κατέπλευσαν-απέπλευσαν εξήντα 64 (εξήντα τέσσερα) με διακίνηση εμπορευμάτων 133.972 μετρικούς τόνους

Το 2013 έως και σήμερα κατέπλευσαν-απέπλευσαν 52 (πενήντα δύο)
με διακίνηση εμπορευμάτων 101.356 μετρικούς τόνους

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Το 2013 έως και σήμερα τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από παραβάσεις ανέρχονται στο ποσό των 86.800.00 €



Σύμφωνα με τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία η Ένωσή μας προτείνει την αναβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ έχοντας υπό την ευθύνη του τα Λιμενικά Φυλάκια ΑΒΔΗΡΩΝ και ΦΑΝΑΡΙΟΥ, τα οποία στεγάζονται σε δυο κτίρια ιδιόκτητα τα οποία δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Τέλος σας αναφέρουμε ότι τα λειτουργικά έξοδα του Υπολιμεναρχείου Λάγους αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο ποσό των 9.052 € ετησίως (ενοίκιο), ποσό ελάχιστο αναφορικά με το έργο και τα έσοδα που προέρχονται από αυτό για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
ΖΗΣΙΔΗΣ Αθανάσιος

Ο Γενικός Γραμματέας
ΣΛΑΝΚΙΔΗΣ Βασίλειος»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Αληθεύουν οι πληροφορίες περί υποβάθμισης του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε Λιμενικό Τμήμα, υπαγόμενο Διοικητικά στο Κ.Λ. Καβάλας; Εάν ναι, ποιο ήταν το σκεπτικό των «ειδικών» που σας συμβούλευσαν να πάρετε τη συγκεκριμένη απόφαση;

2.Θα κάνετε αποδεκτό το αίτημα της Ένωσης Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος Ξάνθης, περί αναβάθμισης του προαναφερόμενου Υπολιμεναρχείου σε Λιμεναρχείο, έχοντας υπό την ευθύνη του τα Λιμενικά Φυλάκια Αβδήρων και Φαναρίου, που στεγάζονται σε δύο ιδιόκτητα κτίρια και δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό;

3.Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για ανάπτυξη, την ώρα που ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ένα Υπολιμεναρχείο, που αποφέρει έσοδα 88.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και έχει έξοδα μόνο 9.052 ευρώ ετησίως;

4.Κατανοείτε ότι το εν λόγω Υπολιμεναρχείο, επιτελεί τεράστιο έργο
τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες της Θράκης;

5. Έχετε σκεφθεί ότι τόσο η δυνατότητα επιτήρησης – φύλαξης της ευρύτερης περιοχής όσο και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών θα μειωθεί στο ελάχιστο και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην πλέον ευαίσθητη γεωστρατηγικά περιοχή της Ελλάδας;

6.Συνειδητοποιείτε ότι με τις ενέργειές σας, ουσιαστικά γίνεστε συνένοχος των υποψήφιων ρυπαντών της περιοχής βράχων Μερμύγκια έως τις εκβολές του ποταμού Νέστου, αλλά και του θαλάσσιου περιβάλοντος των ακτών από τον μεγάλο χείμαρρο «Λασπία», ο οποίος αποτελεί αποδέκτης διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων όλων σχεδόν των βιομηχανιών του Ν.Ξάνθης;

7.Ποιος θα φέρει τις ποινικές και αστικές ευθύνες για τη μη καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή των Αβδήρων;

8.Κατανοείτε ότι δίνετε μία ακόμα βολή στον τουρισμό της Θράκης, δεδομένου ότι τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζει μεγάλη προσέλευση λουομένων, προερχομένων από όμορους Νομούς, με καθημερινή προσέλευση τουλάχιστον 5.000 ατόμων; Συνειδητοποιείτε ότι θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;

9.Γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας τις ανάγκες των ναυτικών του Παραρτήματος του Οίκου Ναύτου, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτησή τους;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ











Σχόλια