Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρότεινε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης..Τον Βενιζέλο τον ρώτησε;;

«Αντικρίζουμε αυτή την αθώα Αγία Σοφία και ευχόμαστε οι καλές της ημέρες να έρχουν σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, σε τζαμί, πρότεινε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, εν μέσω μίας βαθιάς πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης που μαίνεται γύρω από το θρησκευτικό στοιχείο που διακρίνει την πολιτική της Άγκυρας.

Μιλώντας στο ιστορικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, όπου συνυπάρχουν πλήθος Βυζαντινών και Οθωμανικών μνημείων, ο κ. Αρίντς παραδέχθηκε πως κατά το παρελθόν ήταν αποδεκτό πρώην τζαμιά να μετατρέπονται σε μουσεία, «ωστόσο τώρα υπάρχει μία διαφορετική Τουρκία».

«Αντικρίζουμε αυτή την αθώα Αγία Σοφία και ευχόμαστε οι καλές της ημέρες να έρχουν σύντομα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως κατά τους τελευταίους μήνες δύο άλλες εκκλησίες που ονομάζονται Αγία Σοφία, μία στο Ιζνίκ και μία στην Τραπεζούντα, έχουν μετατραπεί εκ νέου σε τζαμιά, με τον κ. Αρίντς να δηλώνει πως είναι «πολύ χαρούμενος» για αυτή την εξέλιξη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των Financial Times στην Κωνσταντινούπολη, οι πρόσφατες μετατροπές θεωρούνται από κάποιους ως «δοκιμές» για την μετατροπή και του ιστορικού δημιουργήματος του Ανθέμιου και του Ισίδωρου.

Η Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Μετατράπηκε σε τζαμί από τον Μωάμεθ Β’ τον πορθητή το 1453, μετά την κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς.

Ωστόσο, το 1935, ο ναός μετατράπηκε σε μουσείο, συμβολίζοντας το αυστηρά κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά και το «σπάσιμο» των δεσμών με το οθωμανικό παρελθόν.

Σχόλια