«Στηρίξτε τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, δείτε τους ως συνεργάτες, όχι ως υπόδουλους»




ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Ραχήλ Μακρή: «Στηρίξτε τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, δείτε τους ως συνεργάτες, όχι ως υπόδουλους»

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία πραγματικών ευνοικών ρυθμίσεων των οφειλών στον ΟΑΕΕ
καθώς και των προθέσεων της για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων , ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου γνωστοποίησε ότι οι προϋποθέσεις ένταξης σε ρύθμιση οφειλών που ισχύουν για όσους χρωστούν έως 5.000 ευρώ θα επεκταθούν και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν έως και 10.000 ευρώ, καθώς όπως είπε είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων με οφειλές έως 10.000 ευρώ, μικρών κυρίως επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Όπως τόνισε, διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξε πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο εμποδίζει πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να μπουν στη ρύθμιση, αφού τούς ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα γι’ αυτό : «Αποτελεί πολιτική απόφαση να φύγει η φορολογική ενημερότητα για 5.000 και 10.000 ευρώ οφειλές».

Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επαγγελματιών έπειτα από την επισήμανση της κ. Μακρή, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι δεν υπάρχει πρόνοια για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε, εξετάζεται λύση που δεν θα δημιουργεί όμως αντικίνητρο για μη καταβολή εισφορών. Ειδικότερα, εξετάζεται η αντιμετώπιση, με προτεραιότητα για ανθρώπους που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, για ανίατες ασθένειες ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. «Αλλά δεν δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που ουσιαστικά θα λέει "δεν πληρώνεις, αλλά έχεις κάλυψη". Η κάλυψη θα είναι με προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

O υφυπουργός τόνισε πως η δεύτερη πρωτοβουλία του υπουργείου θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές προς ΟΑΕΕ και όχι 2μηνες «ώστε να είναι πιο αντιμετωπίσιμο το ποσό πληρωμής».

Παράλληλα, είπε ότι θα έρθει «μείωση κατά 2 κλιμάκια των ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε όσοι έχουν 2 χρόνια εισφορές με την μείωση κλιμακίων να πληρώνουν στο ύψος των τρεχουσών…»

Τέλος, είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες και ενδεχομένως πριν τα Χριστούγεννα, θα κατατεθεί νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.







Σχόλια