Η Μέρκελ θα συνεχίσει τη λιτότητα στην καταπονημένη Ελλάδα...

Οι Financial Times κάνουν ''ταμείο'' από την κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ, στοιχηματίζοντας πως θα συνεχιστεί η γερμανική πολιτική λιτότητας ιδίως στα καταπονημένα μέλη της ευρωζώνης.
Πού πάσχει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ
Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι ρουτίνα για τη Γερμανία. Ωστόσο, η διαδρομή προς την πρόσφατη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και τον Σοσιαλδημοκρατών ήταν γεμάτη από πρωτιές: οι πιο μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις,
ο μεγαλύτερος αριθμός συνομιλητών, το πιο μακροσκελές «συμβόλαιο» - και το χειρότερο αποτέλεσμα.
Ο τίτλος της συμφωνίας του ευρύ συνασπισμού -Σχηματίζοντας το Μέλλον της Γερμανίας- αποκαλύπτει πλήρως την απουσία κάθε έμπνευσης. Δεν στέκει πουθενά και είναι παραπλανητικός. Η συμφωνία που υπέγραψε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι εταίροι της του SPD αφορά πολύ περισσότερο το παρελθόν.
Η Α. Μέρκελ θα διατηρήσει την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία ειδικά σε εκείνα τα καταπονημένα μέλη της ευρωζώνη
Για την Α. Μέρκελ αυτή η «αποχή» έχει και μια ακόμη, πιο σημαντική, επίδραση. Της δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά σε εκείνα τα καταπονημένα μέλη της ευρωζώνη. Οι επιδράσεις των συνομιλιών για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης έχουν ενδυναμώσει την προσέγγισή της στην κρίση της ευρωζώνης. Δεν πρόκειται πλέον για τη στρατηγική που επιβάλλει μόνο το δικό της κόμμα, αλλά για στρατηγική που έχει καταγραφεί στη συμφωνία με το SPD.

Σχόλια