Τέρενς Κουίκ: Εν έτη 2013 στο Νομό Ευρυτανίας, τα χωριά «τρέχουν» σε ρυθμούς 1950.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΤΜ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Υπόδειγμα εγκατάλειψης και ερημοποίησης, προσφέροντας ταξίδι πίσω στο χρόνο, είναι η πανελλαδικά ξεχασμένη Ευρυτανία, αφού σε ολόκληρο το Νομό, δεν υπάρχει ούτε μία Αυτόματα Ταμειολογιστική Μηχανή (ΑΤΜ)!
Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.


Εν έτη 2013 στο Νομό Ευρυτανίας, τα χωριά «τρέχουν» σε ρυθμούς 1950.

Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα διεκπεραίωσης οικονομικών συναλλαγών σε δημόσιο χώρο χωρίς την ανάγκη παρέμβασης υπαλλήλου ή ταμία, στερώντας σε πολίτες (κυρίως ηλικιωμένους - συνταξιούχους) και επισκέπτες την πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά και δυσκολεύοντας αφάνταστα κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως αποκαλύπτει και ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνος Μπακόλας:

«Σε ολόκληρο το νομό Ευρυτανίας των 20.081 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) πλην του Κέντρου του Καρπενησίου, δεν υπάρχει ούτε μια Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (automated teller machine - ΑΤΜ), στερώντας έτσι από τουρίστες, πολίτες και τουριστικούς πράκτορες την ανάληψη μετρητών, τον έλεγχο στις κινήσεις των λογαριασμών, την ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών, την άμεση και ασφαλή πρόσβαση για ηλικιωμένους στην μηνιαία σύνταξη τους αλλά και την σύγχρονη και αποτελεσματική πρόσβαση σε μετρητά των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μισθοδοσίας τους».

Η τοποθέτηση ΑΤΜ αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς τόσο στα χωριά του Δήμου Καρπενησίου όσο και στου Δήμου Αγράφων βρίσκονται τουριστικές επιχειρήσεις, καταστήματα που επιβιώνουν «άγνωστο πως», σ’ ένα επιχειρηματικό περιβάλλον αβέβαιο γεμάτο δυσκολίες με θέληση όμως απ’ όλους για ένα καλύτερο αύριο.

Ως πιθανοί μάλιστα χόροι εγκατάστασης των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ’s) με μηδαμινό λειτουργικό κόστος, μπορούν να αποτελέσουν τα δημοτικά καταστήματα των τέως Καποδιστριακών Δήμων τα οποία και λειτουργούν για υπηρεσίες των Δήμων ενώ και τεχνολογικά είναι άρτια εξοπλισμένα με ό, τι χρειαστεί για την εγκατάσταση και λειτουργία τους.

«Προτίθεσθε να κινήσετε τις διαδικασίες ένταξης και λειτουργίας τόσο στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρπενησίου όσο και στου Δήμου Αγράφων Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών(ΑΤΜ’s);», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να δοθεί μία ανάσα οικονομικής ζωής ευημερίας και ανάπτυξης τόσο του Κέντρου της οικονομικής ζωής του Νομού Ευρυτανίας όσο και των χωριών του Νομού.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΤΑΜΕΙΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ (ΑΤΜ) ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΩΝ 20.081 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

κ.κ. Υπουργοί,

Η ορεινή και ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες Ευρυτανία, μαστίζεται από τα υψηλότητα ποσοστά ανεργίας, τα απανωτά λουκέτα στα καταστήματα της πρωτεύουσας του Νομού το Καρπενήσι, αλλά και από το δυσάρεστο ποσοστό του γηρασμένου πληθυσμού που δόθηκε στην δημοσιότητα κατά την τελευταία απογραφή και ειδικά για τον δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, συγκαταλέγοντας τον μέσα στους δέκα πιο γερασμένους Νομούς της χώρας.

Η Ευρυτανία, μια κτηνοτροφική και τουριστική περιοχή θα μπορούσε να είναι πρότυπο ανάπτυξης συνδυάζοντας παραγωγή (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα), αλλά και τουριστική αξιοποίηση, κρατώντας τόσο τη νέα γενιά στον τόπο της όσο και το σύνολο του ενεργού πληθυσμού δίδοντας κίνητρα και δυνατότητες μέσα στα χωριά και στην «ενδοχώρα», τόσο για το πολύπαθο αλλά και απολεσθέν δικαίωμα στο επιχειρείν, όσο και την δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες παροχές στους πολίτες του Νομού, οι οποίες σήμερα περιέργως απουσιάζουν.

Εν έτη 2013 στο Νομό Ευρυτανίας ο τόπος και ειδικότερα τα χωριά του Νομού, «τρέχουν» σε ρυθμούς 1950. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα διεκπεραίωσης οικονομικών συναλλαγών σε δημόσιο χώρο χωρίς την ανάγκη παρέμβασης υπαλλήλου ή ταμία, στερώντας πολίτες και επισκέπτες την πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνος Μπακόλας:

«Σε ολόκληρο το νομό Ευρυτανίας των 20.081 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) πλην του Κέντρου του Καρπενησίου, δεν υπάρχει ούτε μια Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή automated teller machine (ΑΤΜ), στερώντας έτσι από τουρίστες, πολίτες και τουριστικούς πράκτορες την,ανάληψης μετρητών, την ανάληψη μετρητών, τον έλεγχο στις κινήσεις των λογαριασμών, την ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών, την άμεση και ασφαλή πρόσβαση για ηλικιωμένους στην μηνιαία σύνταξη τους αλλά και την σύγχρονη και αποτελεσματική πρόσβαση σε μετρητά των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μισθοδοσίας τους».
Aκόμα μια φορά η Ευρυτανία αποτελεί πανελλαδικά υπόδειγμα «εγκατάλειψης και ερημοποίησης» προσφέροντας ταξίδι στο χρόνο…

κ.κ. Υπουργοί,

Τόσο εγώ, όσο και οι Πολιτευτές- Συντονιστές και μέλη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, απευθύνουμε έκκληση να παρέμβετε άμεσα ζητώντας από τα τραπεζικά ιδρύματα να προθυμοποιηθούν να συμπεριλάβουν το έργο αυτό στα πλαίσια και της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» τους.

Είναι θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς τόσο στα χωριά του Δήμου Καρπενησίου όσο και στου Δήμου Αγράφων βρίσκονται τουριστικές επιχειρήσεις, καταστήματα που επιβιώνουν «άγνωστο πως», σ’ ένα επιχειρηματικό περιβάλλον αβέβαιο γεμάτο δυσκολίες με θέληση όμως απ’ όλους για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτός είναι και ο λόγος που να το σύνολο των χωριών του Νομού Ευρυτανίας πρέπει να αναβαθμιστεί, καθώς η η πρόσβαση σε μετρητά αποτελεί το μόνο μέσο αποκεντροποιημένης διακίνησης ρευστότητας, ανοίγοντας την εμπορική δραστηριότητα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας έτσι ώστε αυξάνοντας τα πιθανά έσοδα των καταστηματαρχών αυτών να μπορέσουν να είναι συνεπείς και στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις από το κράτος.

Σας ενημερώνουμε πως ως πιθανούς χώρους εγκατάστασης των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ’s) με μηδαμινό λειτουργικό κόστος, μπορούν να αποτελέσουν τα δημοτικά καταστήματα των τέως Καποδιστριακών Δήμων τα οποία και λειτουργούν για υπηρεσίες των Δήμων ενώ και τεχνολογικά είναι άρτια εξοπλισμένα με ό, τι χρειαστεί για την εγκατάσταση και λειτουργία τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Προτίθεσθε να κινήσετε τις διαδικασίες ένταξης και λειτουργίας τόσο στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρπενησίου όσο και στου Δήμου Αγράφων Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών(ΑΤΜ’s);

2.Προτίθεσθε να δώσετε ανάσα οικονομικής ζωής, ευημερίας και ανάπτυξης στην οικονομική δραστηριότητα του συνόλου του Νομού Ευρυτανίας;

3.Προτίθεσθε να βοηθήσετε στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη τόσο του Κέντρου της οικονομικής ζωής του Νομού Ευρυτανίας όσο και των χωριών του Νομού;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ







Σχόλια