«Υφίσταται ουσιαστικός έλεγχος στις υποθέσεις "ξεπλύματος χρήματος" στη χώρα μας;»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου κατέθεσαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος και Ραχήλ Μακρή, με αφορμή το ρεπορτάζ περιοδικού (UNFOLLOW) με τίτλο «Υψηλού κινδύνου, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, 94 λογαριασμοί πολιπκών στη Eurobank Αγγλίας». 
 Το δημοσίευμα αποκαλύπτει υπόθεση προστίμου που επιβλήθηκε στην EFG Private Bank Ltd -πρόκειται για την Eurobank Αγγλίας- για τη διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών «υψηλού κινδύνου»,
ύποπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αφορούν μεταξύ άλλων και 94 λογαριασμούς πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών» (Financial Services Authority - FSA) επέβαλε το Μάρτιο του 2013 πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 6 εκατ. στερλινών, στην τράπεζα EFG για την «παράλειψη της να επιτύχει και να διατηρήσει κανόνες αποτελεσματικής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ελέγχους σε πελάτες υψηλού κινδύνου». Με βάση την έρευνα της FSA προέκυψε όη η EFG -πρόκειται ουσιαστικά για τον τραπεζικό βραχίονα της Eurobank, η οποία στο διάστημα που έγινε η έρευνα (2007-2011) ανήκε στον όμιλο Λάτση- απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, κοινώς «ξέπλυμα χρήματος». Η FSA διαπίστωσε κατά τον έλεγχο σωρεία παραλείψεων και ελλιπών ελέγχων του πιστωτικού ιδρύματος, επέβαλε το πρόστιμο, το οποίο αποδέχτηκε να πληρώσει η τράπεζα, κερδίζοντας έτσι ένα κούρεμα της τάξης του 30%, καταβάλλοντος τελικά 4,2 εκατ. στερλίνες. Στα τέλη του 2011, περίπου 400 από τους 3.342 λογαριασμούς πελατών της EFG θεωρούνταν «υψηλού κινδύνου» για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μάλιστα οι 94 εξ αυτών αφορούσαν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα». Δηλαδή τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν είτε πολιτικοί είτε συγγενείς τους. Όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ καμία ελληνική αρμόδια αρχή δεν έψαξε αυτό το διάστημα αν στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονταν και Έλληνες πολιτικοί ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος τους.
ΤΟ ΧΩΝΙ

Σχόλια