Λέτε ο Χρυσοχοίδης να διάβασε την επιστολή Αγοραστού για την Κάρλα...;;

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013


Επιστολή Κώστα Αγοραστού στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την επίλυση προβλημάτων στη λίμνη Κάρλα & το Τμήμα Γορίτσα – Αγριά της παράκαμψης Βόλου


Την ανησυχία του για την πορεία υλοποίησης των έργων για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, αλλά και για το οδικό τμήμα Γορίτσα – Αγριά εκφράζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος με τον οποίο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της ΕΥΔΕ Κάρλας, που επιβλέπει τα παραπάνω έργα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η μεταφορά όμως αυτή γίνεται με την Υπηρεσία κλειστή και όχι άμεσα, όπως θα έπρεπε, για να μπορούν τα έργα να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα. Ο περιφερειάρχης ζητεί το συντομότερο δυνατό την πραγματοποίηση τεχνική σύσκεψης στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά και να μην κληθεί η χώρα μας να επιστρέψει κονδύλια στην Ε.Ε, αν τα έργα δεν ολοκληρωθούν. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:
«Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΕ Κάρλας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων που η ΕΥΔΕ Κάρλας μέχρι τώρα επιβλέπει ως Διευθύνουσα Υπηρεσία.Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την πραγματοποίηση συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουμε την επίλυση θεμάτων που αφορούν σε εγκρίσεις μελετών, πρωτοκόλλων, έκδοση αποφάσεων και άλλων που εκκρεμούν στην Προϊσταμένη Αρχή. Ειδικότερα, ανά εργολαβία, υπάρχουν οι παρακάτω εκκρεμότητες:

Α) ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

  1. «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση»
Έγκριση απόφασης ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης και της σχετικής αποζημίωσης προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

  1. «Κατασκευή έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου, Α΄ Φάση»
Θα πρέπει να εγκριθεί η ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης με χρόνο έναρξης εργασιών έξι μήνες τουλάχιστον μετά την έγκρισή της, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα της προηγούμενης εργολαβίας και να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
  1. «Κατασκευή έργων ανάδειξης περιβάλλοντος λίμνης Κάρλας»
Έγκριση του πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών.

  1. «Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών έργου επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση»
α) Τροποποίηση τεχνικού δελτίου για την κατάθεση της αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων.
β) Έγκριση μελετών
γ) Έγκριση του πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών και μελέτη για την αποκατάσταση αυτών.
δ) Παραχώρηση των δεσμευμένων εκτάσεων λόγω αρχαιολογικών ερευνών οι οποίες περατώθηκαν στις 31-8-2013 σύμφωνα με το μνημόνιο.

5. «Κατασκευή συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας»
Έγκριση τροποποιήσεων μελετών. Επειδή όλα τα παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και η ολοκλήρωσή τους έχει τελική προθεσμία το Δεκέμβριο του 2015 θα πρέπει η χρηματοδότησή τους να είναι συνεχής προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην εκτέλεση των εργασιών τους.

6. «Συντήρηση – Αποκατάσταση και λειτουργία των αντλιοστασίων Πηνειού, κόμβου Πέτρας και Καναλίων της λίμνης Κάρλας»
Χρηματοδότηση 300.000€ στο ενάριθμο 1995ΣΕ07200000 για την ομαλή εξέλιξη του έργου τον επόμενο μήνα.

7. «Αποκατάσταση βλαβών, βελτίωση και συντήρηση του αντλιοστασίου κόμβου Πέτρας της λίμνης Κάρλας»
Χρηματοδότηση 200.000€ στον ενάριθμο 1995ΣΕ07200000 για την ομαλή εξέλιξη του έργου τον επόμενο μήνα.

Επισημαίνουμε ότι στις δύο τελευταίες περιπτώσεις (αρ. 6 και 7), εάν δεν υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση, σύμφωνα με την κατασκευή, οι εργολάβοι θα αναγκαστούν να διακόψουν τις εργασίες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία των αντλιοστασίων, στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής καθώς και στην τροφοδοσία της λίμνης με νερό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Β) «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΟΡΙΤΣΑ – ΑΓΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΒΟΛΟΥ», με Προϊσταμένη Αρχή τη Δ/νση Οδικών Έργων (Δ1).

  1. Σύνταξη φακέλου αδειοδότησης της σήραγγας Γορίτσας
  2. Τροποποίηση μελετών λόγω ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων και απόφασης διατήρησής τους από το ΚΑΣ.
  3. Έγκριση παράτασης αποκλειστικής προθεσμίας.
  4. Έγκριση του πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών.
  5. Έγκριση του 1ου ΑΠΕ.
  6. Χρηματοδότηση 260.000€ στο ενάριθμο 2011ΣΕ07180017 για την πληρωμή των 13ου και 14ου λογαριασμών .

Το εν λόγω έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) μέσω του Τομεακού Προγράμματος ΕΠ.-ΕΠ., ΑΞΟΝΑΣ Α: ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΑΜΙΓΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ και η χρηματοδότησή του θα πρέπει να είναι συνεχής, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην εκτέλεση των εργασιών του.
Επιπλέον, θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για τη έγκριση πίστωσης για την πληρωμή των δαπανών του ρεύματος όλων των αντλιοστασίων, του Μουσείου στα Κανάλια και του Κέντρου Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο.
Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση 50.000€ περίπου στο ενάριθμο 2011ΣΕ07120001, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές δαπάνες μέχρι τη μεταφορά της Υπηρεσίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς, το οποίο δεν γνωρίζουμε ποιόν θα βαρύνει.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Προϊσταμένης Αρχής (Δ/νση Εγγειοβελτιωτικών Έργων – Δ7) θα πρέπει διευθετηθούν όλα τα θέματα που αφορούν :
1. Στις μελέτες και συμβατικά τεύχη των υπό δημοπράτηση έργων και ότι σχετίζεται με αυτά.
2. Στην επικαιροποίηση της μελέτης για τον περιορισμό των γεωτρήσεων.
3. Στη σύμβαση για το Σύμβουλο.
4. Στο αρχείο των έργων. 
Υ.Γ
Λέτε ο Χρυσοχοίδης να διάβασε την επιστολή Αγοραστού για την Κάρλα...;; 
Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε στενά το θέμα..

Σχόλια