Σύσταση επιτροπής διερεύνησης και αξιολόγησης ευθυνών για την τρόικα εξετάζει το Ευρωκοινοβουλίο

Τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Στουρνάρα...τον κυρ Μπάμπη στο ΣΚΑΪ και τα λοιπά παπαγαλάκια τους ρωτήσανε ;;;

Η σύσταση επιτροπής διερεύνησης και αξιολόγησης ευθυνών για την τρόικα εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο. Το θέμα συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων κατά την επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στα μέσα Νοεμβρίου.

Το σχέδιο έκθεσης που τέθηκε προς συζήτηση αναφέρει ότι η επιτροπή αξιολόγησης θα καλείται να κρίνει τη δράση της τρόικας σε τέσσερεις χώρες της κρίσης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η δράση της τρόικας στο ευρωπαϊκό μικροσκόπιο

Aπό παλαιότερη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα
Aπό παλαιότερη επίσκεψη της τρόικας στην ΑθήναΣύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, υπό αξιολόγηση τίθενται η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της.
Για τον σκοπό αυτό προτείνονται ακροάσεις και συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και με νυν ή πρώην υπουργούς στις χώρες αυτές. Η πρόταση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων αλλά και κάποιων από τους βρετανούς συντηρητικούς.
Εάν τελικά εγκριθεί, η έκθεση των αξιολογητών αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αργότερο τον Απρίλιο του 2014. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για απόδοση νομικών ευθυνών, θα ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό όργανο αξιολογεί τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση. Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο. Deutsche Welle

Σχόλια