Ραχήλ Μακρή: «Απόρριψη βοσκοτόπων στην Δυτική Μακεδονία ως μη επιλέξιμων εκτάσεων με επιπτώσεις στην βιώσιμη κτηνοτροφία της περιοχής»

Υποβολή Ερώτησης της Βουλευτού Ν. Κοζάνης, κας Ραχήλ Μακρή
Ραχήλ Μακρή: «Απόρριψη βοσκοτόπων στην Δυτική Μακεδονία ως μη επιλέξιμων εκτάσεων με επιπτώσεις στην βιώσιμη κτηνοτροφία της περιοχής»
Για να διερευνηθούν τα σοβαρότατα θέματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμ πρωτ 2654/14-10-13 ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Βουλευτής ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα αξιοποιώντας την με αριθμ. πρωτ. 88790/2555/2/10/2013 επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το πρόβλημα που ανακύπτει από τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις από προγράμματα όπως ΟΣΔΕ, εξισωτική αποζημίωση, βιολογική καλλιέργεια κλπ.
Αναλυτικότερα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι: «οι βοσκότοποι της Δυτικής Μακεδονίας είναι στην πλειονότητά τους εκτάσεις θαμνώδεις μερικώς δασοσκεπείς , με μεγάλες κλίσεις και μεγάλη βιοποικιλότητα. Αξιοποιούνται μόνο σαν βοσκήσιμες εκτάσεις από τις εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων και βοοειδών και προσδίδουν πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κτηνοτροφία στην περιφέρεια μας".

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Απόρριψη βοσκοτόπων στην Δυτική Μακεδονία ως μη επιλέξιμων εκτάσεων με επιπτώσεις στην βιώσιμη κτηνοτροφία της περιοχής»

Σύμφωνα με την Α.Π. 88790/2555/2/10/2013 επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς απορρίφθηκαν, ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις που είχαν δηλωθεί ως βοσκότοποι, αφού χαρακτηρίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις από προγράμματα όπως ΟΣΔΕ, εξισωτική αποζημίωση, βιολογική καλλιέργεια κλπ.
Στην ανωτέρω επιστολή αναφέρεται ότι το πρόβλημα προέκυψε από την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας στο Ελληνικό δίκαιο των ρυθμίσεων προσδιορισμού των βοσκοτόπων.
Επιπρόσθετα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι: «οι βοσκότοποι της Δυτικής Μακεδονίας είναι στην πλειονότητά τους εκτάσεις θαμνώδεις μερικώς δασοσκεπείς , με μεγάλες κλίσεις και μεγάλη βιοποικιλότητα. Αξιοποιούνται μόνο σαν βοσκήσιμες εκτάσεις από τις εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων και βοοειδών και προσδίδουν πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κτηνοτροφία στην περιφέρεια μας>> .

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υφίσταται υποχρέωση εναρμόνισης στο Εθνικό δίκαιο διατάξεων για τους βοσκότοπους;
  2. Εάν ναι, από ποιό νομικό κείμενο (Κανονισμός, Οδηγία, Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προκύπτει η ανωτέρω υποχρέωση;
  3. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εναρμόνισης των διατάξεων για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων;
  4. Aν ναι με ποιό Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση;
  5. Έχουν ληφθεί υπόψη κατά την επεξεργασία της εναρμόνισης οι όροι και οι παράμετροι που διαφοροποιούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις της Χώρας μας και δη της Δυτικής Μακεδονίας, που διαφέρουν από εκείνες τις επίπεδες χορτολιβαδείων της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης;
  6. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εναρμόνισης σκοπεύετε να λάβετε υπόψη τους όρους και τις παραμέτρους, που διαφοροποιούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις της Χώρας μας και δη της Δυτικής Μακεδονίας, που διαφέρουν από εκείνες τις επίπεδες χορτολιβαδείων της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης;
  7. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να επιλύσετε το οξύ αυτό πρόβλημα, που θα οδηγήσει στην καταστροφή της βιώσιμης κτηνοτροφίας στην Δυτική Μακεδονία;

Αθήνα, 14/10/2013

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ



Σχόλια

  1. Έλαβε υπόψη της η συμπαθής βουλευτίνα οτι ένας από τους λόγους των δασικών εμπρησμών είναι η δημιουργία βοσκοτόπων ? Μπορεί να μας πεί επίσης, αν οι εκτάσεις που ζητά να αποχαρακτηριστούν από δασικές, στο παρελθόν είχαν καεί και έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.