Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

«Η κρίση είναι πάλι εδώ»...ή άλλιώς.. έρχεται η ανάπτυξη..

«Η κρίση είναι πάλι εδώ» επιγράφει το δημοσίευμα της για την Σύνοδο Κορυφής η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στα αιτήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η καγκελάριος Μέρκελ. «Η καγκελάριος δεν είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί μόνο με την πιθανή παρακολούθηση του κινητού της, αλλά και με τα αιτήματα χωρών της ευρωζώνης. Αιτήματα που από πολιτική άποψη μπορεί να είναι εκρηκτικά, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη.
Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να πάρει περαιτέρω μέτρα περικοπών, ενώ η Ιρλανδία ζητά ως ανταμοιβή για την εκπλήρωση όλων των μεταρρυθμιστικών όρων απευθείας χρηματική ενίσχυση των τραπεζών της», γράφει η εφημερίδα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «θα έθετε προσωπικά υπόψη της καγκελαρίου» ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Την ανοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων σχολιάζει ανταπόκριση της Handelsblatt από την Αθήνα και τη Φρανκφούρτη. Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «από το κούρεμα χρέους και μετά τα ομόλογα της χώρας εξελίχθηκαν καλά. Οι κίνδυνοι όμως παραμένουν» Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «μία μείωση της απόδοσης (σ.σ. των δεκαετών ομολόγων) στα επίπεδα του 5% ή τουλάχιστον του 6% θα ήταν σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει άλλωστε ανακοινώσει ότι η χώρα του θέλει την ερχόμενη χρονιά να διαθέσει και πάλι ομόλογα στην αγορά. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αμφισβητούν όμως ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ως εκ τούτου συζητούν ήδη για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα. Οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια». Το δημοσίευμα συνιστά προσοχή έναντι των ελληνικών ομολόγων, καθώς «'είναι κυρίως επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) και μερικές τράπεζες αυτοί που εμπορεύονται τα ελληνικά ομόλογα' λέει ο Ούβε Πύντε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική εταιρία Bantleon». Ο τελευταίος τονίζει ότι «σε περίπτωση αρνητικών ειδήσεων, οι τιμές ενδέχεται γρήγορα να καταρρεύσουν και πάλι». Η εφημερίδα επισημαίνει, τέλος, ότι παρά τις ελληνικές διακηρύξεις επιτυχίας περί περιορισμού των ελλειμμάτων είναι αμφίβολο το πόσο βιώσιμη είναι πραγματικά η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας». Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.