Πεθαίνοντας για τις τράπεζες ....

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος
Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του  2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013). Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63876795
Αυτή είναι η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, δηλαδή του Στουρνάρα, μετά την ανακοίνωση για τη μεταβολή του δημοσίου χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η μόνη αλήθεια στην παραπάνω ανακοίνωση είναι πως δεν ήταν αιφνίδια η αύξηση αυτή του χρέους.  Όλα  τα υπόλοιπα είναι ψέματα.  Πριν περάσουμε στα πολύ πιο σοβαρά ας δούμε λίγο από πιο κοντά την ανακοίνωση και όσα ισχυρίζεται το υπουργείο.  Ούτε παροδική είναι ούτε χρονικά ορισμένη  η αύξηση του δημοσίου χρέους εξ αιτίας των τραπεζών. Δεν είναι παροδική ούτε χρονικά ορισμένη γιατί προϋποθέτει πως τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες θα τα πάρουν πίσω. Αυτό με τη σειρά του υπονοεί το υπουργείο λέγοντας πως η αύξηση του χρέους «  ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο».  Φυσικά κι αυτό είναι ψέμα και το γνωρίζουν καλά. Θα δούμε την αλήθεια του ισχυρισμού μου αυτού κατόπιν αλλά ας δούμε τώρα ποια ήταν η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών το 2010 (διάγραμμα 1).

Η χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των τραπεζών στην Ελλάδα ανερχόταν στα 23,516 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τότε η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει καταρρεύσει ακόμη περισσότερο (διάγραμμα 2)

Το ΥΠΟΙΚ και ο Στουρνάρας πιθανά ελπίζουν στα θαύματα ή λένε ψέματα πως τα χρήματα που έχει δώσει το δημόσιο στις τράπεζες είναι εξασφαλισμένα μέσω απόκτησης μετοχών. Εκείνο όμως που είναι το πλέον ουσιαστικό είναι άλλο. Και είναι εκείνο το οποίο αποκρύπτεται. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει ακόμη πολύ δρόμο να τραβήξει και πάλι εξ αιτίας των τραπεζών.
Πηγή

Σχόλια