Παρακολούθηση στα σύνορα της ΕΕ

Το Ε.Κ. ενέκρινε το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συνόρων Eurosur, που φιλοδοξεί να «καταπολεμήσει τη λαθρομετανάστευση», αλλά και να «προστατεύσει» τους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ.
Πρόκειται για δίκτυο συνεχούς επιτήρησης μέσω δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και ανταλλαγής πληροφοριών...
μεταξύ των κρατών-μελών. Θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα και άλλες χώρες με «εξωτερικά σύνορα», ενώ σταδιακά θα επεκταθεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Το δίκτυο χρηματοδοτείται με 244 εκ. ευρώ στα επόμενα επτά χρόνια και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων Frontex. Αισιόδοξες προβλέψεις από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Γιαν Μέλντερ, που ήταν και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Νομίζω ότι η Frontex θα γίνει καλύτερη με τη συνδρομή του Eurosur, γιατί θα βελτιωθεί η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων. Μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε αυτό, το είδαμε προ ημερών στη Λαμπεντούζα. Αν λειτουργούσε το σύστημα αυτό, θα είχαμε διαπιστώσει έγκαιρα ότι μία λέμβος με λαθρομετανάστες κατευθύνεται προς την Ευρώπη και θα είχαμε λάβει μέτρα» λέει η Ολλανδός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Σχόλια