Κόκκινο χαλί..για επενδυτές που δεν έρχονται..


«Κόκκινο χαλί για τους ξένους» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται πως η Αθήνα ενισχύει τους επενδυτές, αλλά αυτό φοβίζει τους Έλληνες. Αναλυτικότερα η εφημερίδα γράφει: «Οι Έλληνες είναι σχεδόν κατά 40% φτωχότεροι από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 29,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008,
σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία). Εάν το ίδιο διάστημα ληφθεί υπόψη και ο τρέχον πληθωρισμός, το μείον φθάνει στο 40%. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 26%. Αυτό επιβαρύνει την κατανάλωση, η οποία αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της χώρας».
Οι Έλληνες είναι σχεδόν κατά 40% φτωχότεροι από ό,τι πέντε χρόνια πριν
Οι Έλληνες είναι σχεδόν κατά 40% φτωχότεροι από ό,τι πέντε χρόνια πρινΚαι η εφημερίδα συνεχίζει: «Εν τω μεταξύ οι τιμές των ακινήτων έχουν καταβαραθρωθεί. Οι επενδυτές το έχουν ανακαλύψει. Όποιος φέρει αρκετά χρήματα μπορεί να υπολογίζει σε μια άδεια παραμονής, λέει ο Στέφανος Ησαΐας από τον κρατικό οργανισμό «Invest in Greece». Πολλούς Έλληνες οι υποσχέσεις αυτές, όμως, μάλλον τους φοβίζουν παρά τους δημιουργούν ελπίδες. Φοβούνται για τις περιουσίες τους, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους νέους φόρους των ακινήτων».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει μια σύντομη είδηση με τίτλο «Μικρός έπαινος για την Ελλάδα». Η εφημερίδα σημειώνει: «Συγκρατημένη αισιοδοξία είναι ο χαρακτηρισμός της Κομισιόν για την αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Κατά την παρουσίαση της πέμπτης έκθεσης της ομάδας εργασίας για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν επαίνεσε ορισμένες προόδους, αλλά παράλληλα προειδοποίησε πως είναι απαραίτητες και άλλες αλλαγές. Η έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο επαινεί την Ελλάδα κυρίως για το γεγονός ότι τώρα η διοίκηση είναι σε θέση να αξιοποιήσει καλύτερα τα χρήματα που παίρνει από τις Βρυξέλλες».

Σχόλια