Κομπίνες παντού από τους απατεώνες, τα λαμόγια που μας κουνάνε το δάκτυλο...

Στο σκαμνί τα μαύρα ταμεία στην Αργεντινή
Άρχισε στο Εφετείο του Μονάχου η δίκη του Ούριελ Σάρεφ, πρώην στελέχους της Siemens που κατηγορείται για απιστία σε βάρος της εταιρίας. Φέρεται να είχε δωροδοκήσει κυβερνητικά στελέχη της Αργεντινής.
Ο λόγος: η εισαγγελία του Μονάχου θεωρεί ότι το 2003 η Siemens είχε δωροδοκήσει κυβερνητικά στελέχη της Αργεντινής....
με συνολικό ποσό 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας με αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας.
Όπως σχολιάζει ο Χανς Λαϊεντέκερ, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με μεγάλη εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει και στην αποκάλυψη της υπόθεσης Siemens, «θεωρείται σίγουρο ότι για πολλά χρόνια η Siemens διατηρούσε ολόκληρο σύστημα μαύρων ταμείων. Αυτό γινόταν την εποχή που δεν αποτελούσε ακόμη ποινικό αδίκημα η δωροδοκία στο εξωτερικό».
Ο Λαϊεντέκερ λέει ότι εκείνη την εποχή η Siemens δεν είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από τα όποια κρούσματα δωροδοκίας. Όσοι συνεργάτες εντοπίζονταν να εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις απλώς έπαιρναν μετάθεση ή ακόμη και προαγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος στην Deutsche Welle.
Αναστολή δίωξης, αλλά με βαριά πρόστιμα

Ο Ούριελ Σάρεφ, παλαιότερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Siemens, καλείται να λογοδοτήσει για τα μαύρα ταμεία. Ο Ούριελ Σάρεφ, παλαιότερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Siemens, καλείται να λογοδοτήσει για τα μαύρα ταμεία.
Για υποθέσεις δωροδοκίας είχε λογοδοτήσει πριν από δύο χρόνια σε δικαστήριο του Μονάχου και ο Τόμας Γκάνσβιντ, ο οποίος φέρεται να είχε αναλάβει τη διαχείριση των μαύρων ταμείων για λογαριασμό των προϊσταμένων του. Τελικά η ποινική δίωξη του Γκάνσβιντ ανεστάλη, πάντως ο ίδιος αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 175.000 ευρώ. Πολύ πιο ακριβά πλήρωσε την υπόθεση των μαύρων ταμείων η ίδια η Siemens, η οποία κατέβαλε πρόστιμα και αποζημιώσεις συνολικού ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα χρήματα που λέγεται ότι είχε διαθέσει για δωροδοκίες.
Τη δίκη του Ούριελ Σάρεφ στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Αργεντινής παρακολουθεί τώρα με ενδιαφέρον και ο Κρίστιαν Χούμποργκ, επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας». Και αυτό γιατί πιστεύει ότι «συχνά ο μίτος της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται μόνο στη διάρκεια της δίκης, όταν αρχίζουν να κατονομάζονται οι μάρτυρες». Ωστόσο σε περίπτωση που ανασταλεί η ποινική δίωξη, όπως είχε γίνει με τον Τόμας Γκάνσβιντ, προφανώς θα σταματήσει και η περαιτέρω διερεύνηση, εκτιμά ο Χούμποργκ.
Deutsche Welle

Σχόλια