Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρος του συστήματος οι «σκιώδεις τράπεζες»

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την πτώχευση της Lehman Brothers
«Ταυτόχρονα με τη ρύθμιση και την αναδιάρθρωση των κανονικών τραπεζών θέλουμε να δημιουργήσουμε εργαλεία ρύθμισης και εποπτείας για τον τομέα των παράλληλων τραπεζών, που ονομάζονται και σκιώδεις τράπεζες. Η λέξη σκιώδης δεν είναι εντελώς σωστή, καθώς αυτά τα ιδρύματα κάνουν και χρήσιμα πράγματα», δήλωσε τη Δευτέρα (02.09) στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι σκιώδεις τράπεζες δανείζουν χρήματα σε συμβατικές τράπεζες και επιχειρήσεις για μερικές ημέρες και εβδομάδες ή επενδύουν χρηματικά πλεονάσματα βραχυπρόθεσμα και με υψηλά επιτόκια. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος τους ανήλθε το 2011 στα 50 τρισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο ένα τρίτο του τζίρου των κοινών τραπεζών. Οι σκιώδεις τράπεζες δεν δρουν ύποπτα σε κάποιο «σκοτεινό δωμάτιο», αλλά ανήκουν εν μέρει σε γνωστές μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Διασαφηνίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν ο Μισέλ Μπαρνιέ επισημαίνει: «Ρίχνουμε το βάρος στην εποπτεία των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, καθώς ο τομέας των σκιωδών τραπεζών θεωρείται περίπλοκος, μερικές φορές ακόμη και ύποπτος. Παρότι είναι πολύ σύνθετο, οι εθνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές πρέπει να πάρουν τώρα τα κατάλληλα μέτρα». Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.