Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα...η επιτυχία της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση.
Η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να προστατεύονται από την απελευθέρωση και δεν υπόκεινται στους κανόνες
της ενιαίας αγοράς. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της έκθεσης σχετικά με την Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών για το νερό και την αποχέτευση που παρουσιάσθηκε χθες στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής .
Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών (ΠΕΠ) για το νερό και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα θεωρείται ως μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες από το ΠΕΠ και τέθηκε  σε ισχύ την 1η Απριλίου 2012.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν η Carola Fishbach - Pyttel , Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών ( EPSU ) , που μίλησε για μια μεγάλη επιτυχία με σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές που συγκεντρώθηκαν πριν από την ψηφοφορία που έκλεισε στις 10 Σεπτεμβρίου , επιτυγχάνοντας σχεδόν διπλάσιο αριθμό από την ελάχιστη απαίτηση των επτά χωρών της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας , ο κορυφαίος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας , εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ από την Barbara Helfferich , είδε την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ως ζωτικής σημασίας για να στρέψει την παλίρροια της ιδιωτικοποίησης στην Ευρώπη .
Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό τώρα, κατά την Fishbach - Pyttel , είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής για τη φωνή των ευρωπαίων πολιτών , αφού η διαδικασία επικύρωσης υπογραφής έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί επισήμως .
Η θέση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ( ΕΟΚΕ ) για το θέμα του δικαιώματος στο νερό έχει εκφραστεί σε πολλές από τις πιο πρόσφατες γνωμοδοτήσεις της , οι οποίες συνιστούν ότι η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν πρέπει να υπόκειται μόνο στους κανόνες της ενιαίας αγοράς , και ότι οι υπηρεσίες του νερού θα πρέπει να εξαιρεθούν από την απελευθέρωση και από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης .
Η ΕΟΚΕ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής τωn Πρωτοβουλιών Ευρωπαίων Πολιτών ( ΠΕΠ ) από την έναρξή τους . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.