Στην Ηλεία σήμερα φωτογραφίζαμε ανεμοστρόβιλους (Δείτε εκπληκτικέςφωτογραφίες)

Ένα σπάνιο θέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα το απόγευμα οι Ηλείοι που βρέθηκαν στις παραλίες της Ηλείας. Από τις 17:00 και μετά παρατηρούσαν την πορεία ανεμοστρόβιλου που ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο απέναντι και κατευθυνόταν προς τα παράλια της Ηλείας.
Oι τυχεροί ανέβαζαν με περηφάνια στα social media τις φωτογραφίες που τραβούσαν και σίγουρα θα υπάρχει εκπληκτικό υλικό από τους λάτρεις της φωτογραφίας.Μην ξεχνάμε πως στο εξωτερικό υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα και διακινδυνεύουν και τη ζωή τους για να παρακολουθήσουν τέτοια σπάνια φαινόμενα.
Το θέμα της εμφάνισης των ανεμοστρόβιλων στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τους επιστήμονες οι οποίοι αποδίδουν τη συχνότητα εμφάνισής τους στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Οι ανεμοστρόβιλοι ή σίφωνες (Tornados)
-σύμφωνα με τους επιστήμονες- είναι φαινόμενα τοπικά και μικρής κλίμακας, αλλά ίσως από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φαινόμενα, και για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα. Σχηματίζονται και πάνω από θάλασσα ή λίμνη, οι λεγόμενοι σίφωνες θάλασσας, οι οποίοι είναι λιγότεροι ισχυροί συγκριτικά με τους ανεμοστρόβιλους ή σίφωνες ξηράς, ωστόσο όμως είναι επικίνδυνοι, να ανατρέψουν βάρκες, να πλήξουν πλοία και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές ή τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους όταν φτάσουν και προχωρήσουν στην ξηρά.
Το πέρασμά τους διαρκεί λίγα λεπτά (λιγότερο από 10 λεπτά) σε μια διαδρομή μήκους 5-10 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 100-200 μέτρων. Η ταχύτητα του ανέμου είναι της τάξεως των 150-250 χιλιομέτρων την ώρα ή και περισσότερο, ενώ μπορεί να σπάσουν ή να ξεριζώσουν μεγάλα δένδρα, να καταστρέψουν οικίσκους, αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, να ανυψώσουν βαριά αντικείμενα, να μετακινήσουν αυτοκίνητα, να παρασύρουν υπόστεγα, στέγες κ.λπ.
Δημιουργούνται σε συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, όταν δηλαδή στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας έχουμε θερμότερο αέρα σχέση με τα ανώτερα στρώματα, καθώς επίσης υπάρχει αυξημένη υγρασία.
Οι άνεμοι καθ' ύψος παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή στη διεύθυνση και την ταχύτητά τους, καθώς επίσης επικρατεί έντονος στροβιλισμός, με ισχυρά ανοδικά ρεύματα αέρα.
http://pyrgos-news.blogspot.com/2013/09/blog-post_22.html

Σχόλια