Κάντο όπως η Ισλανδία! Εκείνοι σώθηκαν από τις πτωχευμένες τράπεζες, εμείς γιατί όχι;

Τη λύση της Ισλανδίας, που με απόφαση δικαστηρίου, ο λαός της απέφυγε το βάρος μίας πτωχευμένης τράπεζας, μπορεί να ακολουθήσει κι η Ελλάδα. 
Όμως, οι Έλληνες πολιτικοί καλούν το λαό να βγάλει με την ψήφο του τη χώρα από το μνημόνιο, όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ανεκτίμητο όπλο στα χέρια της και δεν το χρησιμοποιεί!
Να σταματήσει να πληρώνει τις τράπεζες και να γλιτώσει από την οικονομική αφαίμαξη που υποβάλλει τους πολίτες προκειμένου
να ξεπληρώνει τράπεζες και παλαιότερα δάνεια έχει το Ελληνικό Δημόσιο εφόσον ξεκινήσει μία νομική μάχη όπως αυτή που έδωσε και κέρδισε η Ισλανδία.
 Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών (AELE) με απόφασή του, βάσει της οποίας η χώρα είχε το δικαίωμα, όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008 να αρνηθεί να αποζημιώσει τους ξένους αποταμιευτές δικαιώνοντας έτσι την Ισλανδία σχετικά με την χρεοκοπία της τράπεζας Icesave. Επί της ουσίας, η απόφαση αυτή απελευθερώνει τη χώρα από την υποχρέωση να ξεπληρώσει τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας, που την κατηγόρησαν ότι δεν τήρησε τις εγγυήσεις καταθέσεων των αποταμιευτών της τράπεζας Icesave.
Θεώρησε ότι η Ισλανδία δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στους καταθέτες στην χώρα και στους καταθέτες στην Βρετανία ή την Ολλανδία κι ότι δεν παραβίασε την οδηγία περί εγγυήσεων καταθέσεων, δεδομένου ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ισλανδία ήταν πάρα πολύ ισχυρή.
Η σημασία της απόφασης είναι μεγάλη διότι ουσιαστικά ξεκαθαρίζει γιατί οι χρεοκοπημένες τράπεζες πρέπει ή όχι να διασώζονται με δημόσιο χρήμα. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο και στην Ελλάδα να διεκδικήσει την έκδοση μίας τέτοιας απόφασης ώστε να σταματήσει να στηρίζει με τα χρήματα και τις θυσίες του ελληνικού τις ήδη – πτωχευμένες – ελληνικές τράπεζες.

Σχόλια