Ο Ν. Δένδιας (τον) ήξερε...Κούζηλο



Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο, αποκλειστικό θέμα της "Αυγής", που αποδείκνυε την άμεση διασύνδεση του αποπεμφθέντα επικεφαλής των παρακολουθήσεων της Χρυσής Αυγής (για λογαριασμό της ΕΥΠ), με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, αλλά και -όπως θα επιχειρήσουμε να καταδείξουμε σήμερα- με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Πιάνοντας το νήμα από τις προχθεσινές εξελίξεις, η πρώτη είδηση στα δελτία ήταν το γεγονός ότι υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την ΕΥΠ
ο Δήμος Κούζηλος, προϊστάμενος της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας, που είχε εκ των πραγμάτων χρεωθεί τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής (κατά πληροφορίες από τις αρχές του έτους). Η αποπομπή ήταν κεραυνός εν αιθρία: είναι χαρακτηριστικό, ότι εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη των στελεχών της Υπηρεσίας, για να πληροφορηθεί αμέσως μετά τα νέα...
Η συνεπωνυμία του με το βουλευτή Α' Πειραιώς της Χρυσής Αυγής Νίκο Κούζηλο σήμανε συναγερμό σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και η αποπομπή αρχικώς αποδόθηκε στο γεγονός αυτό. Ο αξιωματικός της ΕΥΠ επέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει συγγένεια με τον βουλευτή -αν και άλλες πηγές υποστήριζαν πως υπάρχει μια μακρινή συγγένεια- μια πιο προσεκτική, ωστόσο, ανάγνωση των στοιχείων της υπόθεσης αυτής φανέρωνε ότι η ουσία είναι αλλού.
Αν το πρόβλημα ήταν η συγγένεια και μόνο, τότε γιατί αποπέμφθηκε ταυτόχρονα και το δεξί του χέρι, και σύνδεσμος μεταξύ ΓΑΔΑ και ΕΥΠ, που επίσης είχε επιφορτισθεί με την ίδια υπόθεση; Είναι σύμπτωση ότι και οι δύο αξιωματικοί χαρακτηρίζονταν "παιδιά του Δικόπουλου", του επιθεωρητή δηλαδή Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, που "αποκεφαλίστηκε" μία εβδομάδα πριν, στο πλαίσιο και πάλι των εκκαθαρίσεων για τη Χρυσή Αυγή;
Αξίζει πάντως να αναφερθεί η εξήγηση που η Χρυσή Αυγή έδωσε, δια της ιστοσελίδας της, ότι δηλαδή ο Δ. Κούζηλος "κόπηκε" επειδή διαφώνησε με την "απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να τεθεί υπό παρακολούθηση νόμιμο πολιτικό κόμμα". Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα παραμένουν για την αποτελεσματικότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αν και εφόσον ένας αξιωματικός που συμπαθεί -τουλάχιστον...- τη Χρυσή Αυγή, τίθεται επικεφαλής των ερευνών... ("Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα", ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του χθεσινού κύριου άρθρου της "Αυγής").
Για τον Νίκο Δένδια, πάντως, ο Δήμος Κούζηλος δεν ήταν άγνωστο πρόσωπο. Τον Δεκέμβριο του 2012 εκτεταμένες μετακινήσεις - απομακρύνσεις υπαλλήλων της ΕΥΠ είχαν προκαλέσει δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (και τους Δημήτρη Τσουκαλά, Μαρία Διακάκη, Χαρά Καφαντάρη και Στάθη Παναγούλη) και μία της συμπολιτευόμενης τότε ΔΗΜ.ΑΡ. (και τους Γιάννη Πανούση και Βασίλη Οικονόμου). Και οι δύο ερωτήσεις εστίαζαν στη θεσμική πτυχή της υπόθεσης (διαφάνεια -δημοκρατικός έλεγχος της ΕΥΠ), με μια διαφορά όμως: οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας προφανώς σχετική ενημέρωση, αναδείκνυαν και τη χωριστή περίπτωση του Δ. Κούζηλου.
Επί λέξει, "στη Γ' Διεύθυνση της ΕΥΠ, που κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για αντισυνταγματικούς ρόλους (σ.σ.: υποκλοπές, παρακολουθήσεις κ.α.), τοποθετήθηκε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Δήμος Κούζηλος ως διευθυντής, υπεύθυνος για τις υποκλοπές. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός της αστυνομίας έχει επιβαρυνθεί από δημοσιεύματα κατά το παρελθόν για τη συμμετοχή του, από την ίδια τότε θέση, με τη γνωστή υπόθεση των 'απαγωγών' των Πακιστανών".
Και στο ερώτημα προς τον αρμόδιο υπουργό: "Με ποια κριτήρια αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας επελέγη ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Κούζηλος, προκειμένου να τοποθετηθεί ως διευθυντής στην καίρια διεύθυνση αντικατασκοπείας, παρακολουθήσεων και υποκλοπών;". (ερώτηση 4770 της 5ης Δεκεμβρίου 2012).
Ο Νίκος Δένδιας είχε, ως εκ τούτου, την ευκαιρία να προβληματισθεί για την επιλογή του, αντ' αυτού όμως επέλεξε να ρίξει πέπλο συγκάλυψης: "Οι ληφθείσες αποφάσεις υπήρξαν απολύτως σύμφωνες με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ, διαφανείς και με εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας". Και σε άλλο σημείο, "κριτήρια αποτέλεσαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των τοποθετηθέντων υπαλλήλων καθώς και η προηγούμενη εμπειρία τους". Απάντηση που αφορούσε συνολικά τα στελέχη που προήχθησαν, φυσικά δε και τον συγκεκριμένο, αφού προΐστατο της κρίσιμης Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας.

Το "κουβάρι" φθάνει ως το Μαξίμου

Όμως, μέσα στην απάντησή του ο Νίκος Δένδιας αφήνει -σκοπίμως, κατά λάθος;- να διαρρεύσει η αλήθεια. Λέει λοιπόν, στην κοινή απάντησή του (29/12/2012) προς τις δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις: "Η τοποθέτηση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στην ΕΥΠ γίνεται μετά από επιλογή του από τον διοικητή της ΕΥΠ" (παρατήρηση που αφορά τον Δ. Κούζηλο όσο και το δεξί του χέρι, τον κ. Κ.)
Ποιος όμως είναι ο διοικητής της ΕΥΠ; Είναι ο Θόδωρος Δραβίλλας, που διορίστηκε στο νευραλγικό αυτό πόστο έχοντας ένα σπουδαίο βιογραφικό, που θα του άνοιγε πολλές επαγγελματικές πόρτες, όχι όμως και εκείνη της ΕΥΠ κατ' ανάγκη. Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις Ψηφιακές Επικοινωνίες, δεν θα περνούσε καν το κατώφλι του 8ου ορόφου της Κατεχάκη, αν δεν ήταν προσωπικός, έμπιστος φίλος του Αντώνη Σαμαρά.
Μέλος της κατ' όνομα "Ομάδας Αλήθειας" (ακριβέστερα "γαλάζιας" μονταζιέρας) κέρδισε την εμπιστοσύνη προσωπικά του πρωθυπουργού και άλλων συνεργατών του (π.χ. Γ. Μουρούτη), ακόμη διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Ν.Δ., ενώ είχε διαδεχθεί, παλαιότερα, τον Χρήστο Ζαχόπουλο στο πόστο του γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι προφανές πάντως ότι η ώρα του ξεκαθαρίσματος μεταξύ διάφορων ακροδεξιών ομάδων που έχουν βρει στέγη σε Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή έχει σημάνει...

avgi.gr

Σχόλια