Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τον εκλογικό νόμο...

Το ανοιχτό ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας, η αναδιάρθρωση των αμυντικών συστημάτων και οι εξελίξεις στη Συρία, στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Νέα συνάντηση θα έχουν στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το θέμα της Συρίας αλλά και
ο εκλογικός νόμος στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας ο οποίος έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός της δικομματικής κυβέρνησης.
Στην ατζέντα αναμένεται να επανέλθει το θέμα της κατάργησης του bonus των 50εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό πως  ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προγραμματίζει να καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση του bonus.
Ο κ. Βενιζέλος προτείνει στον πρωθυπουργό, το bonus των 50 εδρών να μοιράζεται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που προεκλογικά θα διακηρύττουν ότι θα συνεργαστούν μεταξύ τους, διαφορετικά να πηγαίνει στο πρώτο κόμμα.
Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την πρόθεση του κ. Βενιζέλου για στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά και μετά τις εκλογές.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού όμως αντιμετωπίζουν την προγραμματική συμφωνία ως ένα ήσσονος σημασίας μπροστά στα καυτά ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα ζήτημα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι για τον κ.Σαμαρά η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί προτεραιότητα και εν όψει της αποψινής συνάντησης προέβαλλαν άλλα θέματα, όπως η Συρία και η αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ).
Στην ατζέντα η ΣΥΡΙΑ
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.
Την περασμένη Πέμπτη οι δύο άνδρες είχαν εφ΄όλης της ύλης συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις από την πιθανή στρατιωτική επέμβαση, με αιχμή το κύμα προσφύγων που ενδέχεται να κατευθυνθεί προς την χώρα μας.
Με αφορμή ανακοινώσεις κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τη στάση της Ελλάδος, το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε εκ νέου την Κυριακή, σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει ζητηθεί από την Ελλάδα ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων.
«Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για την άσκηση  αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο είναι κατώτερη  των περιστάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας, η εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών  εκ μέρους της κυβέρνησης, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα», τόνισε το ΥΠΕΞ.

http://www.newsbomb.gr/politikh/story/341649/synantisi-samara-–-venizeloy-gia-ton-eklogiko-nomo#ixzz2dj4lbLW1

Σχόλια