ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: «Ο ΖΟΑΟ ΣΟΑΡΕΣ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ FORA. ΜΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΥ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΖΟΑΟ ΣΟΑΡΕΣ,
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΖΗΜΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ο ΖΟΑΟ ΣΟΑΡΕΣ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ FORA. ΜΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»
«Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ».
Συνεχίζοντας τις επαφές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο χώρο της Ευρώπης με πολιτικούς, κόμματα και κινήματα πολιτών που εναντιώνονται στη Μερκελική ευρωπαϊκή πολιτική,
ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Τέρενς Κουίκ, επισκέφθηκε το τελευταίο διήμερο την Πορτογαλία, όπου είχε σημαντικές συνομιλίες, κυρίως με τον εξέχοντα Βουλευτή του εκεί Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζοάο Σοάρες.

Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας του, αλλά και ένας από τους πλέον κινητικούς πολιτικούς στον τομέα της αμφισβήτησης και αντίθεσης στην πολιτική που προωθεί το δίδυμο Μέρκελ - Σόϊμπλε στην Ευρώπη γενικότερα και στον Νότο ειδικότερα, (με κύριο πειραματόζωο την Ελλάδα).

Αναχωρώντας από τη Λισσαβώνα, ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε τα εξής:

«Ο Ζοάο Σοάρες είναι ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας. Στο παρελθόν είχα γνωρίσει, πάλι εδώ στη Πορτογαλία και τον πατέρα του Μάριο Σοάρες, όταν ήταν Πρόεδρος της χώρας του. Μαζί με τον Γιάννη Δημαρά ήμασταν, ως δημοσιογράφοι, προσωπικοί του καλεσμένοι για μία εβδομάδα, για να γνωρίσουμε την Πορτογαλία και για να παραστούμε στη τελετή της υπογραφής της ένταξής της στην τότε ΕΟΚ.

Ο Ζοάο Σοάρες έχει επανειλημμένα υποστηρίξει στα διεθνή fora τις ελληνικές εθνικές θέσεις. Μας έχει στηρίξει στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο. Μας έχει στηρίξει σε προτάσεις μας και παρατηρήσεις μας επί πολλών ψηφισμάτων.

Ήταν δύο συνεχόμενες φορές Πρόεδρος στον ΟΑΣΕ, διαδεχόμενος την απόλυτα επιτυχημένη προεδρεία του Πάνου Καμμένου, με τον οποίο εξακολουθεί να υπάρχει τακτικότατη επικοινωνία.

Με τον κ. Σοάρες είχα το τελευταίο διάστημα και στα Τίρανα και στη Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της συμμετοχής μας σε συνέδρια του ΟΑΣΕ, αλλά και ως κοινοί παρατηρητές ΟΑΣΕ σε εκλογές τρίτων χωρών, γενικές συζητήσεις για τη κατάσταση στη Νότια Ευρώπη.

Πλην όμως, μετά από πολύ πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πρόεδρό μας Πάνο Καμμένο, αποφασίστηκε να πραγματοποιήσω (μετά το Λονδίνο) επίσκεψη και στη Πορτογαλία, για να διερευνήσω τη δυνατότητα προσέγγισης Πορτογάλων «αντιμερκελιστών» με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, θα συμβάλει ώστε να αρχίσει να γίνεται πιο ουσιαστικός ο σχηματισμός του τόξου της Νότιας Ευρώπης που θέλουμε, απέναντι σε μερκελικές πολιτικές που έχουν τσακίσει ειδικότερα την Ελλάδα, αλλά και τη Πορτογαλία (η οποία πριν λίγες εβδομάδες πέρασε μεγάλη πολιτική κρίση, την οποία αμφιβάλλω αν έχει ξεπεράσει), αλλά και το Νότο γενικότερα.

Με τον Ζοάο Σοάρες κάναμε μία πολύ φιλική, αλλά ουσιαστική συζήτηση, για τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη. Αναλύσαμε γεγονότα και πολιτικές που δημιουργούν αρνητικές καταστάσεις στη Νότια Ευρώπη, αλλά και στη πορεία της Ε.Ε.

Μου εξέφρασε την ανησυχία του, αλλά και ειδικότερα την αλληλεγγύη του για τα όσα υφίσταται η Ελλάδα.

Συμφωνήσαμε να έχουμε και νέα συζήτηση, όταν θα βρεθούμε στη Φθινοπωρινή Συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο, σε ενάμιση μήνα.

Ενημέρωσα ήδη τηλεφωνικά τον Πρόεδρο του Κινήματος Πάνο Καμμένο, για όλες τις πτυχές της συζήτησής μου με τον Πορτογάλο φίλο της Ελλάδας, με τον οποίο είχε και προσωπικά ο ίδιος, προχθές Παρασκευή, τηλεφωνική συνομιλία.

Με την επιστροφή μου θα έχουμε διεξοδικότερη συνεργασία με τον Πρόεδρο στο Γραφείο του, όπως είχαμε και πριν πραγματοποιήσω τις επισκέψεις μου σε Λονδίνο και Λισσαβώνα. Και πριν το ταξίδι μου σε λίγες μέρες στη Λιθουανία, όπου επίσης οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε ήδη συμμάχους βουλευτές.

Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών τον επόμενο Μάϊο, δίνει, πρωτοστατώντας, μεγάλη έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσει το Κίνημα και στο διεθνή, αλλά κυρίως και στον ευρωπαϊκό χώρο. Συμμαχίες οι οποίες θα βοηθήσουν και στον Αντιμνημονιακό αγώνα μας και στον γενικότερο αγώνα που οφείλουν να κάνουν οι χώρες του Νότου».


Σχόλια