Η κυβέρνηση θα πέσει αν το ΤΑΙΠΕΔ περάσει σε ξένα χέρια ...

Τριγμούς και τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης βλέπει ο διεθνής Τύπος, τόσο από την πιθανότητα εκχώρησης της ελληνικής περιουσίας σε εταιρία του εξωτερικού όσο κι από την πιθανότητα ενός τρίτου δανείου. Η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» σε σχετικό ρεπορτάζ της αναφέρει ότι....
σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πράγματι σειρά εγγράφων και μελετών για πιθανή μεταβίβαση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασχολήθηκαν κυρίως με αυτό το θέμα, αν και δεν ήταν αρχικά αυτός ο σκοπός της συνάντησής τους.
Μετά το σχετικό ρεπορτάζ, οι «New York Times» συνεχίζουν στο σχετικό δημοσίευμα με αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες, εάν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει με κατάρρευση. «Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά - χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, στους συνδικαλιστές και την κοινωνία, η οποία έχει χτυπηθεί από τη λιτότητα» αναφέρει η εφημερίδα. Την ίδια στιγμή, η οικονομική αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρεται στο τρίτο δάνειο που ενδεχομένως θα χρειαστεί η χώρα μας. Η εφημερίδα εκτιμά ότι εν πολλοίς η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο. Φέτος άρχισε να αποπληρώνει τα δάνεια από το ΔΝΤ. Μεταξύ 2014 και 2016 θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον όλων αυτών, οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά ομόλογα για τα οποία ζητούν να πληρωθούν στη λήξη τους, αντί να επιτρέχουν την «ανακύκλωσή» τους, όπως αναμενόταν. Ετσι η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Η εφημερίδα ακόμη εκτιμά ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης μπορεί να αναζωπυρώσει την ευρωπαϊκή κρίση. Η πρώτη αναταραχή, μάλιστα, μπορεί να έρθει από την Αθήνα, όπου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι τρέμουν ότι η κάλυψη του κενού θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας τον Οκτώβριο, κάτι το οποίο θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης και ίσως την οδηγήσει σε κατάρρευση.

Μαρία Παναγιώτου, δημοκρατία

Σχόλια