Κατακρεούργηση του κατώτερου μισθού και κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Στην κατακρεούργηση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παρουσιάζει ως «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση» ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ υποκριτικά δηλώνει οτι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού μέχρι το τέλος του 2016. 
Σε δηλώσεις του χτες στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας προκάλεσε τους εργάτες και τις εργάτριες για άλλη μια φορά ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα έκανε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση.
Προχωρήσαμε σε μια νέα αντίληψη όσον αφορά τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Φτιάξαμε έναν νέο μηχανισμό κατά τα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».
«Αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργήσει από 1/1/2017 και ως τότε δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού», σημείωσε ο υπουργός. Μόνο που αυτός ακριβώς ο μηχανισμός που ψηφίστηκε συνδέει τον κατώτερο μισθό με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια πρόκειται για μόνιμο μηχανισμό συμπίεσης των μισθών στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση και το αστικό κράτος παρεμβαίνουν ευθέως στη διαμόρφωση των μισθών, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ορθώνοντας νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας επαίρεται για τις αντεργατικές αυτές παρεμβάσεις αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την αποστολή που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Το ότι ανάλογη νομοθεσία και παρεμβάσεις ήδη εφαρμόζονται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η αντεργατική επίθεση και τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων δεν αποτελούν «ελληνική εξαίρεση», αλλά βρίσκονται στην ίδια τη μήτρα της Ευρωενωσιακής Ενωσης.
Το ίδιο προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός και για το ζήτημα του 13ου - 14ου μισθού, για το οποίο ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι «το κρίσιμο αυτό θέμα δεν τέθηκε ποτέ από την τρόικα, τουλάχιστον επί υπουργίας μου, ούτε τίθεται θέμα για την κυβέρνηση το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Τελεία και παύλα». Ομως και σε αυτό οι «διαβεβαιώσεις» του αρμόδιου υπουργού δεν έχουν την παραμικρή αξία. Ηδη η κατάργηση των συμβάσεων έχουν οπλίσει το χέρι των εργοδοτών που απειλούν τους εργάτες και επιβάλλουν τους μισθούς που θέλουν με ατομικές συμβάσεις. Η παραπέρα αύξηση της ανεργίας είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, ενώ δεν είναι κρυφό ότι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού έχει τεθεί στο παρελθόν και τίποτα δεν αποκλείει να ξανατεθεί το επόμενο διάστημα.
rizospastis.gr

Σχόλια