Τσακωμοί και ασυμφωνίες για το «κούρεμα»

Παρά την προσπάθεια -κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης- να μην ανοίξει νέα συζήτηση περί δεύτερου «κουρέματος» για την Ελλάδα μία ανάσα πριν από τις γερμανικές εκλογές, το ενδεχόμενο μίας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια.
«Τα κόμματα τσακώνονται σχετικά με το κούρεμα χρέους για την Ελλάδα»
σημειώνει σε τίτλο ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, παρατηρώντας ότι «η καγκελάριος Μέρκελ και ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ εξακολουθούν να τάσσονται κατά ενός κουρέματος για την Ελλάδα. Οι Πράσινοι και η Αριστερά ωστόσο, αμφισβητούν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιμείνει στο ‘όχι’ της». Όπως σημειώνει στη συνέχεια το ρεπορτάζ της Handelsblatt, «το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παρέμεινε επιφυλακτικό στις προβλέψεις του, προειδοποιώντας μόνο για το ενδεχόμενο απομόνωσης της Γερμανίας στην Ευρώπη εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας στις χώρες που πλήττονται από την κρίση».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις δηλώσεις του υποψήφιου του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ότι η μονομερής πολιτική λιτότητας είναι λάθος και ότι πρέπει να συνοδευθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Ωστόσο, στο θέμα του «κουρέματος», επισημαίνει η Handelsblatt, ο Στάινμπρουκ προειδοποίησε στην Bild της Κυριακής «ότι θα ήταν επικίνδυνο και θα κόστιζε στους φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ».

Σχόλια