Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει το βρετανικό μοντέλο της εκστρατείας “KSS” για τις Κυριακές – “KEEP SUNDAY SPECIAL”

Το "Keep SUNDAY Special" (KSS) είναι μία εκστρατεία που δημιουργήθηκε για να προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις στην απορρύθμιση της Κυριακής. Συγκεντρώνει υποστήριξη από την Εκκλησία, φορείς και συλλόγους, οργανώσεις, μεμονωμένους λιανεμπόρους, σημαντικές προσωπικότητες, διάφορες κοινωνικές και καταναλωτικές οργανώσεις καθώς και πολλούς απλούς καθημερινούς ανθρώπους.
Κατά την πάροδο των ετών και ιδιαίτερα από το 1986 έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απορρύθμισης των Κυριακών.
Η πλέον πρόσφατη είναι η τωρινή κακοσχεδιασμένη νομοθεσία για την λειτουργία  των καταστημάτων και  τις 52 Κυριακές του χρόνου. Κάθε φορά που το θέμα έρχεται στην επιφάνεια για το λιανεμπόριο, παρατηρείται ισχυρή υποστήριξη από εργοδότες, εργαζόμενους και καταναλωτές, ως προς την προστασία των Κυριακών.
Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων :
«Οι πελάτες μας δεν ζητάνε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν έλαβα ποτέ γράμμα από πελάτη που να λέει ‘Παρακαλώ πραγματοποιήστε εκστρατεία για περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές’. Ο συμβιβασμός στον οποίο έχουμε καταλήξει είναι επί της ουσίας να διατηρηθεί η Κυριακή αργία». Justin King, Γενικός Δ/ντής Sainsbury
«Το θέμα είναι ότι απλώνεις τον ίδιο όγκο δραστηριότητας σε μεγαλύτερη περίοδο, με μεγαλύτερα λειτουργικά κόστη. Αυτό είναι ένα «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος». Εξάλλου, εάν δεν μπορείς να κάνεις τις αγορές σου κατά τα ήδη διαθέσιμα ωράρια, τι ελπίδα υπάρχει;»
*Μία κατάσταση κατά την οποία το κέρδος ενός συμμετέχοντος είναι ακριβώς το ίδιο με τις απώλειες του άλλου (Οικονομική Θεωρία Παιγνίων).  Sir Stuart Rose, Πρώην Πρόεδρος M&S

Οι 5 λόγοι για τους οποίους σύμφωνα με τους Βρετανούς θα πρέπει να διατηρηθεί η Κυριακή Αργία είναι:
1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τα μεγάλα καταστήματα υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την ελευθερία να πραγματοποιούν τις αγορές τους όποτε επιθυμούν. Αυτό μπορεί να ακούγεται μεγαλόκαρδο, ωστόσο η ελευθερία ενός ανθρώπου να ψωνίζει στερεί την ελευθερία ενός άλλου ανθρώπου που θα πρέπει να εργαστεί. Πολλοί εμποροϋπάλληλοι ξοδεύουν ήδη πάνω από 6-8 ώρες μακριά από τα παιδιά τους, τους συντρόφους τους, την οικογένεια και τους φίλους όταν εργάζονται Κυριακές. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο με τους γονείς τους για μια υγιή κοινωνική και ηθική ανάπτυξη και οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο για να αναπτύσσουν και να δημιουργούν σχέσεις με συντρόφους, οικογένεια και φίλους. Δεν ωφελεί να δίνεις ρεπό κάποια άλλη μέρα μέσα στην εβδομάδα στις μητέρες που πρέπει να εργαστούν τις Κυριακές, γιατί τότε τα παιδιά θα βρίσκονται στο σχολείο και οι φίλοι στη δουλειά.

2. ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Τα μεγάλα καταστήματα ανοίγουν τις Κυριακές για να μας κάνουν ευτυχισμένους; Φυσικά και όχι. Αυτό το οποίο αποζητούν δεν είναι ακόμα μεγαλύτερο κέρδος, αλλά ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι πραγματικά χαμένοι της υπόθεσης είναι τα μικρά τοπικά καταστήματα και οι άνθρωποι των τοπικών κοινωνικών που βασίζονται σε αυτούς. Στο πρόσφατο παρελθόν, δεκάδες χιλιάδες μικρά καταστήματα υποχρεώθηκαν να κλείσουν γιατί δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τις μεγάλες "φιλάργυρες" πολυεθνικές.

3. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Το εμπόριο κατά τις Κυριακές  έχει άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες υπό την έννοια του θορύβου και της συμφόρησης καθώς και της εμπόδισης δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας που λαμβάνουν χώρα κατά την κοινή ημέρα ανάπαυσης. Οι υγιείς κοινωνίες διαθέτουν υψηλό βαθμό «κοινωνικού κεφαλαίου» - πολύ εθελοντισμό και πολλά κοινωνικά δίκτυα. Αυτό είναι σημαντικό για την πνευματική και φυσική ευεξία τόσο των ατόμων όσο και της κοινωνίας. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το να διαθέτουν τα άτομα κοινό ελεύθερο χρόνο. Επομένως, με τη διάβρωση της έννοιας της Κυριακής ως ημέρας διαφορετικής από τις υπόλοιπες, οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατακερματισμού.

4. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Για πολλούς ανθρώπους, η Κυριακή έχει μία ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία ως μία ημέρα λατρείας και ως μία μέρα διαφορετική από τις υπόλοιπες της εβδομάδας. Φυσικά, αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζονται όλοι, ωστόσο παραμένει μία άποψη την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Και άλλες θρησκείες έχουν υποστηρίξει την Κυριακή ως κοινή εθνική ημέρα ανάπαυσης. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε τη δέουσα προστασία για όσους δέχονται πίεση να εργαστούν κατά την ημέρα της Κυριακής ενώ δεν το θέλουν.  Μία έρευνα από το σωματείο εργαζομένων Usdaw κατέδειξε ότι το 62% των εργαζομένων έχει δεχτεί τέτοιου είδους πίεση.

5. ΑΝΑΠΑΥΣΗ
Για λόγους προσωπικής υγείας και ευημερίας όλοι χρειάζονται σε συστηματική εβδομαδιαία βάση μία κοινή ημέρα αργίας. Ως κοινωνία, χρειαζόμαστε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία οι ρυθμοί χαλαρώνουν και μπορούμε να ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας ελεύθερο χρόνο με φίλους και οικογένεια. Για πολλούς ανθρώπους, η επιλογή της ανάπαυσης την Κυριακή είναι προσωπική υπόθεση. Όμως, για πολλούς άλλους, απλώς δεν υπάρχει επιλογή.

 Τα αληθινά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας δείχνουν ότι:
•  Τα 3/4 των ανθρώπων υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να έχουν εξασφαλισμένη μία κοινή ημέρα τη βδομάδα για να περνούν με την οικογένεια και τους φίλους, σε συστηματική βάση, παρά να έχουν περισσότερες ώρες για την πραγματοποίηση αγορών κατά την Κυριακή.
•  Το 89% των ανθρώπων του εμπορίου αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χαλάρωση της νομοθεσίας για τις Κυριακές.

Aς διατηρήσουμε, λοιπόν, και στην Ελλάδα, όπως και στην Αγγλία, σύμφωνα με την εκστρατεία KSS, την Κυριακή ως ιδιαίτερη ημέρα.
Η ΕΣΕΕ καλεί όλους τους βουλευτές του 1ου θερινού  τμήματος της Βουλής, να καταψηφίσουν το άρθρο 16 του Αγορανομικού Κώδικα.
Οι βουλευτές της Κυβέρνησης μπορούν αυτή τη φορά να ψηφίσουν ελεύθερα, για τον εαυτό τους και τους Έλληνες, χωρίς κανένα δίλημμα «πειθαρχίας», αφού οι 52 Κυριακές δεν είναι μνημονιακό προαπαιτούμενο, αλλά μόνο οι 7.

Σχόλια