Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Der Spiegel : «Σπιράλ προς τα κάτω»

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εξυγίανσης εγείρει το Der Spiegel..
Το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «Σπιράλ προς τα κάτω», στο οποίο επισημαίνει ότι  «η ευρωδιάσωση δεν προχωράει» και ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μοιάζει αναπόφευκτο. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης,
που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό παρά την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Την ίδια ώρα μειώνονται τα κρατικά έσοδα και οι χώρες βυθίζονται στην ύφεση, που συνεπάγεται υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε πρόσθετες κρατικές δαπάνες.
 «Η αυθαίρετη πράξη του πρωθυπουργού προκάλεσε κύμα αγανάκτησης...» «Η αυθαίρετη πράξη του πρωθυπουργού προκάλεσε κύμα αγανάκτησης...»
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας που ακολουθείται μέχρι σήμερα, παραπέμποντας στο ότι «το διαρθρωτικό έλλειμμα της ευρωζώνης έχει μειωθεί από το 2009 περισσότερο από το μισό και το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για την ανταγωνιστικότητα, ‘μειώθηκε αισθητά’. (…) Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε προειδοποιούν επίμονα να μην μπει φρένο στην ‘αναγκαία διαδικασία προσαρμογής’, θεωρώντας ότι ενδεχόμενη εγκατάλειψη του προγράμματος λιτότητας θα έθετε σε κίνδυνο ‘τη θετική εξέλιξη των τελευταίων μηνών’».
Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη απόφαση για αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «η αυθαίρετη πράξη του πρωθυπουργού προκάλεσε κύμα αγανάκτησης, το οποίο παραλίγο να διαλύσει την κυβέρνηση» και σημειώνει ότι τελικά ήταν η πολιτική τάξη που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το νεποτισμό στο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.  Επισημαίνεται, τέλος, ότι γίνεται και πάλι συζήτηση για ένα νέο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας της τάξης των πέντε έως οκτώ δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και εκτιμάται ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας ένα νέο κούρεμα του χρέους μετά από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές μοιάζει αναπόφευκτο». Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.