ΥΨΗΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ DEB Στην Κομοτηνή η αντιπρόεδρος Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το μνημόσυνο Σαδίκ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Μεταφερόμενοι νεολαίοι από τον Κένταυρο Ξάνθης και νεαρές γυναίκες με μαντίλες πλαισίωσαν το μνημόσυνο, που με το πέρασμα των ετών φθίνει στη συνείδηση του κόσμου
«Ο αρχηγός μας» έγραφε το πανό που αναρτήθηκε στο χώρο, όπου βρίσκεται ο τάφος του και έτσι τον αποκάλεσαν 
Με την Μεράλ Ακσενέρ την αντιπρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να κατέχει προεξέχουσα θέση ανάμεσα στους επίσημους και τα δάκρυα της χήρας Ισίκ Σαδίκ, τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 18 χρόνια από το θάνατό του. Σαν χθες, στις 24 Ιουλίου του 1995 ο γιατρός Α. Σαδίκ είχε βρει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή όταν με το μικρό αυτοκίνητο της συζύγου του πήγαινε σε σουνέτ και συγκρούστηκε με γεωργικό ελκυστήρα. «Ο αρχηγός μας» έγραφε το πανό που αναρτήθηκε στο χώρο, όπου βρίσκεται ο τάφος του, κοντά στη λαϊκή αγορά της πόλης, ενώ έφερε το πρόσωπό του και τα διακριτικά του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), το οποίο είχε την οργανωτική ευθύνη της χθεσινής τελετής.
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΚΑΙ «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ»
Οι αφίξεις επισήμων ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης όταν στην Κομοτηνή για πρώτη φορά βρέθηκε η Μεράλ Ακσενέρ αντιπρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και βουλευτής της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε το γνωστό δρομολόγιο που ακολουθούν όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί, με επίσκεψη στους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, την «τουρκική νεολαία» Ξάνθης και «τουρκική νεολαία» Κομοτηνής, συνοδευόμενη πάντα από τον Τούρκο πρόξενο Ιλχάν Σενέρ. Δικό τους πρόγραμμα είχαν καταρτίσει οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, που επίσης βρέθηκαν στην πόλη μας για να παραστούν στο μνημόσυνο. Συγκεκριμένα οι βουλευτές του AKP Χακάν Τσαβούσογλου, Μετίν Κουλουνκου και Ομέρ Φαρούκ Οζού επισκέφτηκαν τα γραφεία του κόμματος DEB στην Κομοτηνή, όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο Μουσταφά Αλή Τσαβούς και τους αντιπροέδρους Οζάν Αχμέτογλου και Χασάν Χασάν. 
«Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ», ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ DEB
«Ο αρχηγός μας» αναφώνησε ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς παίρνοντας πρώτος το λόγο και χρησιμοποιώντας τη φράση που υπήρχε στο πανό. Κάθε χρόνο μας λείπει και πιο πολύ, ανέφερε στην ομιλία του. Νωρίτερα είχαν διαβαστεί χαιρετισμοί όσων προσκλήθηκαν, αλλά δε μπόρεσαν να παραστούν στο μνημόσυνο. Μεταξύ αυτών που απέστειλαν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Ξάνθης Αϊχάν Καραγιουσούφ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. 
Το παρόν στο μνημόσυνο έδωσαν οι βουλευτές AKP Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου, CHP Μπουλέντ Τεζτζάν, βουλευτής Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, βουλευτής Kirkareli Μεχμέτ Κεσίμογλου, βουλευτής Ραιδεστού Εμρέ Κοπρουλού, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης βουλευτής Κιοκσάλ Τοπτάν, αυτοδιοικητικοί τουρκικών δήμων, αλλά και αυτοδιοικητικοί από τις περιοχές Κίρτζαλι και Μάνστανλη Βουλγαρίας. 
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Οργανωμένη μαζική προσέλευση νεολαίων της μειονότητας και γυναικών εξασφάλισε το DEB στο χθεσινό μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ 18 χρόνια από το θάνατό του συνεπεία τροχαίου ατυχήματος. Νεολαίοι του κόμματος που είχε ιδρύσει του Deb κατέφθασαν με στεφάνια και λουλούδια. Πέντε λεωφορεία μισθώθηκαν για να μεταφέρουν κόσμο από τον Κένταυρο Ξάνθης, αφού με το πέρασμα των ετών η διοργάνωση έχει φθίνει στη συνείδηση του κόσμου. Γι' αυτό άλλωστε οι διοργανωτές εξασφάλισαν υψηλή εκπροσώπηση από την Τουρκία, για να αντισταθμίσει την απουσία του απλού κόσμου της Θράκης. Άλλωστε οι πολιτικοί ευκολότερα θα παραστούν σε εκδηλώσεις, όπου μπορούν να ανακινήσουν εθνικιστικά ζητήματα και φυσικά να προβληθούν στη γειτονική χώρα μέσω του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT, που κάλυψε την τελετή, αλιεύοντας ψήφους και συμπάθεια. 
Η οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ, η σύζυγός του Σαδίκ, η κόρη του Φουντά, ο γιός του Λεβέντ με τη γυναίκα του και ο εγγονός ήταν στην τελετή. Μάλιστα η κόρη του διάβασε το καθιερωμένο ποίημα, φροντίζοντας σε αυτό να τονίσει πολλάκις το γεγονός της τουρκικής της καταγωγής, ενώ τα λόγια της έκαναν τη μητέρα της να δακρύσει. 

Σχόλια