Ο τιμοκατάλογος για τη φύλαξη από την Αστυνομία

Υλοποιήθηκε τελικά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και απεστάλη προς συνυπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η προαναγγελία του Μαρτίου του 2012 περί μηνιαίας πληρωμής αστυνομικών φρουρών σε όσους επικαλούνται σοβαρούς λόγους προστασίας και φύλαξης και έχουν υψηλό ετήσιο εισόδημα. Με το συγκεκριμένο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προβλέπεται ότι:



* Ιδιώτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση - συνοδεία ασφαλείας) για διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μηνός, εφόσον έχουν ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ, θα καταβάλλουν μηνιαίως ως τέλος υπέρ του Δημοσίου το ποσό των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται για την εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών.


* Επίσης, για κάθε διατιθέμενο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας οι ιδιώτες θα καταβάλλουν το ποσό των 50 ευρώ ανά ημέρα.

Στην ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ξεκαθαρίζεται ότι η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ιδιώτες για τους οποίους έχει κριθεί από την Ελληνική Αστυνομία προφανώς προγενέστερα, έπειτα από «σύνταξη σχετικής έκθεσης εκτίμησης κινδύνου», ότι χρήζουν προστατευτικής φύλαξης. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις για προστατευτική φύλαξη.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζεται ότι το κόστος παροχής υπηρεσιών επιβαρύνεται κατά περίπτωση και με τα οδοιπορικά έξοδα του προσωπικού που απασχολήθηκε και τις τυχόν ζημιές που προξενήθηκαν σε μέσα και υλικά του Σώματος με υπαιτιότητα του εξυπηρετούμενου. Σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλομένων διακόπτεται άμεσα η παροχή της προστατευτικής φύλαξης και των τυχόν διατιθέμενων μέσων και αντίγραφο του τιμολογίου αποστέλλεται για είσπραξη. Με τις διατάξεις του Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης (διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση) επιχειρείται «η απόσβεση του κόστους διάθεσης του προσωπικού, των μέσων και των κάθε άλλης μορφής εξόδων που συνδέονται με την παροχή των ως άνω υπηρεσιών.

Παράλληλα, ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ποσοστό 4% επί των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ενα ακόμη ερώτημα που ζητά απάντηση είναι πόσα από τα πρόσωπα που καλούνται να πληρώσουν δηλώνουν όντως ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και επιπρόσθετα πόσοι υπολογίζονται οι αστυνομικοί οι οποίοι θα απασχοληθούν σε αυτούς ώστε η«δανεική» φύλαξη να μην αποβεί εις βάρος της γενικής αστυνόμευσης.
Στ. Χίος, δημοκρατία

Σχόλια