Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Γιατί η Ιαπωνία δεν είναι Ελλάδα;

Μία αντιπαραβολή Ελλάδας – Ιαπωνίας
Η Ιαπωνία χρωστά μόλις 5% του χρέους της σε εξωτερικούς δανειστές
«Γιατί υπάρχει ελληνική άλλα όχι ιαπωνική κρίση;» διερωτάται σε τίτλο δημοσιεύματός της η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι «η Ιαπωνία είναι πολύ πιο υπερχρεωμένη από την Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανειστεί χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Η αιτία βρίσκεται στη διάρθρωση του χρέους της Ιαπωνίας. Η νησιωτική χώρα κατέχει, με ένα κρατικό χρέος που ξεπερνά το 240% του ΑΕΠ, το ρεκόρ μεταξύ των βιομηχανικών χωρών. Το ποσοστό του ελληνικού χρέους από την άλλη πλευρά ανέρχεται σε 158%». Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η αιτία αυτής της αντίφασης βρίσκεται στο γεγονός ότι η Ιαπωνία «χρωστά στους πολίτες της και όχι σε διεθνείς δανειστές. Μόνο το 5% των χρεογράφων ανήκουν σε εξωτερικούς δανειστές». Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.