Αλαλούμ με το νέο νόμο Κατσέλη. Άπειρα τα ερωτήματα. Καμία απάντηση

Σαν λερναία Ύδρα φυτρώνουν τα ερωτήματα και τα κενά που προκύπτουν από το νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος έχει άμεση ισχύ από τις 14 Ιουνίου 2013 οπότε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε χθες
με αντικείμενο το Ν. 4161/2013 και τις τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» με ομιλητές το Δημήτριο Σπυράκο - δικηγόρο και πρώην Γ.Γ. της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και τη Φωτεινή Αχτσίδου  - δικηγόρο, μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Η λέξη φιάσκο είναι η μοναδική που θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που με τις τροποποιήσεις του έχει προκαλέσει απανωτά εγκεφαλικά σε δικαστικό και το νομικό κόσμο που έχουν ως αντικείμενο εργασίας τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η ημερίδα του Δ. Σ. Θ, δεν κατάφερε να φωτίσει ούτε στο ελάχιστο τα τόσα πολλά προβλήματα που προκύπτουν από την ισχύ του νόμου. Οι ομιλητές (πρώην ΓΓ Καταναλωτή και μέλος του Δ.Σ.Θ) δεν είχαν τρόπο να βοηθήσουν τους συναδέρφους τους, δεν είχαν απαντήσεις, δεν διαφώτισαν τους δικηγόρους που από τη μια έρχονται αντιμέτωπη με ένα γόρδιο δεσμό και από την άλλη έρχονται σε επαφή με την απελπισία χιλιάδων υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

Κανείς δεν περιμένει να λύσουν οι δικηγόροι το γόρδιο δεσμό, που δεν έχει λύσει το αρμόδιο υπουργείο, αλλά μία ημερίδα χωρίς απαντήσεις δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ο κ Σπυράκος, που μέχρι πρότινος ήταν μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, τι αρμοδιότητα διαθέτει για να ενημερώσει τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα του νόμου  Κατσέλη;
Το συμπέρασμα, πάντως, στο οποίο φαίνεται να κατέληξαν οι δικηγόροι είναι ότι το ζήτημα των κενών στο νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα λυθούν νομολογιακά από τα Ειρηνοδικεία, όταν αυτά καταλήξουν σε αποφάσεις εξετάζοντας κάθε περίπτωση δανειολήπτη ξεχωριστά.

Και μέχρι τότε, τι μέλλει γενέσθαι με τις χιλιάδες αιτήσεις δανειοληπτών που περιμένουν να κατατεθούν; Τι θα ισχύσει για την ελάχιστη καταβολή με την κατάθεση της αίτησης; Ο δανειολήπτης θα καλείται να καταβάλλει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης από τον ίδιο μήνα της αίτησης του για υπαγωγή στο νόμο 3869/2010 ή αλλιώς τον καινούργιο Ν 4161/2013; Πώς, όμως, θα ορίζεται αυτό το 10% όταν οι τράπεζες δεν δίνουν βεβαιώσεις οφειλών; Κι αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στο δανειολήπτη την καταβολή αυτής της δόσης, ποιος θα κρίνει αν μπορεί ή όχι καταβάλλει απλώς την ελάχιστη δόση των 40 ευρώ; Σε ποιες περιπτώσεις δανειοληπτών θα ισχύσουν οι μηδενικές καταβολές που ορίζει ο νόμος για ειδικές περιπτώσεις ανέχειας;

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που ανακύπτουν και αφορούν την διάταξη που εισήχθη με το Ν.4161/2013 κι αφορά στην καταβολή ελάχιστης δόσης. Άλλα τόσα και περισσότερα είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν όσον αφορά με τα χρονικά διαστήματα και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο νόμος και την ολοκλήρωση της κάθε διαδικασίας και πάει λέγοντας.
«Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να δοθεί μία μεταβατική περίοδος (π.χ. 6 μηνών) προκειμένου νομικοί και δικαστές να έχουν το χρόνο να μελετήσουν το νέο νόμο, να εντοπίσουν τις αδυναμίες, τις ασάφειες και τα κενά του και στη συνέχεια να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Τώρα που ο νόμος είναι άμεσα εφαρμοστέος, τα προβλήματα που προκύπτουν είναι τεράστια», επισημαίνει μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της Μίνας Αφεντούλη και του Ντην Βουλκίδη ο νομικός του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Κώστας Κανακάρης.
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ και των δυστοκιών που προέκυψαν με την έναρξη της ισχύος του Ν. 4161/2013, είναι το γεγονός ότι μόνο κατά την ημέρα της δημοσίευσης του στο ΦΕΚ, δηλαδή στις 14/06/2013, είχαν κατατεθεί 60 αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί μόλις 30 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης!
«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής, αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα μπορούμε να αφήνουμε τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών να συσσωρεύονται. Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί αρνητικά, όμως, είναι καλύτερα να περιμένουμε για λίγο να αποσαφηνίσουμε κάποια βασικά σημεία του νόμου», υπογράμμισε ο κ Κανακάρης.
Οι δικηγόροι εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στο συνέδριο των Ειρηνοδικών που διεξαχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, πιθανώς εντός του καλοκαιριού.
Δυστυχώς, κανείς δεν περιμένει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε οποιαδήποτε διευκρίνιση των ζητημάτων που ανακύπτουν και κλείνουν το δρόμο στο δανειολήπτη προς το φυσικό δικαστή που θα επιλύσει ένα τόσο βασικό ζήτημα όπως αυτό της υπερχρέωσης.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος θέτει γραπτώς τα ερωτήματα και τις δυστοκίες που ανακύπτουν μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4161/2013 και τις τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς και τους αρχηγούς με των πολιτικών κομμάτων.
Θα μπει στον κόπο να απαντήσει κανείς επί της ουσίας και στο δια ταύτα ή και πάλι θα περιοριστούν να αναπαραγάγουν τις αλλαγές του νόμου;

Danioliptes.gr

Σχόλια