Ο τουρισμός μόνο δεν αρκεί...

«Ο ελληνικός τουρισμός δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Αν και οι τουρίστες στην Ελλάδα αυξάνονται, το όφελος για την εσωτερική αγορά είναι περιορισμένο. Τα χρήματα που ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι τουρίστες μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια».
Και η ελβετική εφημερίδα επισημαίνει: «Δεν αποκλείεται φέτος να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι από 17 εκ. τουρίστες ξεπερνώντας τις προβλέψεις του τουριστικού κλάδου. Όμως η καλή πορεία του τουρισμού δεν αρκεί για να επιβραδύνει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Πριν από μια εβδομάδα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα μεωθεί κατά 5%. Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» συμβάλλει στην οικονομία της χώρας με 16,5%.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τουριστική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους, αν και από το 2006 υπάρχει και πάλι υπουργείο Τουρισμού, συνεχίζει η εφημερίδα. Η προσφορά στους επισκέπτες περιορίζεται στον ήλιο και τη θάλασσα. Στην ουσία η τουριστική πολιτική ασκείται από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις των τιμών. Όμως αυτή η πολιτική τιμών έχει μειώσει τα έσοδα σημαντικά, δηλώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Κεφαλληνίας Σπύρος Γαλιάτσος στη Neue Zürcher Zeitung.

Σχόλια