"Μνημονιακοί Δήμαρχοι διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτιά τους"
Tου Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Το 2010 υπήρξαν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν στηρίζοντας το Μνημόνιο και τις πολιτικές που αυτό επιβάλει στον Ελληνικό λαό. Δικαιούνται άραγε, οι ίδιοι, σήμερα να διαμαρτύρονται για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών;
Σήμερα, που λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου, καταργείται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών.
Σήμερα που απολύεται προσωπικό με οριζόντιες διαθεσιμότητες και καταδικάζεται εκ των πραγμάτων η Τοπική Δημόσια Διοίκηση, όπως την αναφέρει το Μνημόνιο, κάνοντας το ρόλο των τοπικών αιρετών Αρχόντων διακοσμητικό και μετατρέποντάς τους σε υπαλλήλους που δεν μπορούν να αποφασίσουν για τίποτα.
Πολλοί από αυτούς που στήριξαν σθεναρά το Μνημόνιο και νομιμοποίησαν τις πολιτικές Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου ήταν αυτοί που προχθές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση κι ήταν πράγματι «κωμική» και «αστεία» η εικόνα να διαδηλώνουν οι Μνημονιακοί Δήμαρχοι και να διαμαρτύρονται με «πύρινα» άρθρα εναντίον της κυβέρνησης. Υπερασπιστές εκ των υστέρων των δημοτών τους και των εργαζομένων στους Δήμους.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα, στον Παντελή Καψή (σημερινό Υπουργό ΕΡΤ της κυβέρνησης Σαμαρά) στις 12/6/2011 ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποδώσει σε αυτούς και στην εκλογή τους τη νομιμοποίηση του Μνημονίου από τον Ελληνικό λαό μιας και ο ίδιος τότε που μπορούσαν να ανατραπούν τα πράγματα είχε θέσει στο λαό το δίλλημα «Μνημόνιο ή εκλογές» :
«- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα με βαριές συμφωνίες που εκτείνονται χρονικά πέραν της θητείας της; Σκέπτεστε να προτείνετε πλειοψηφία των 180 για τη νέα δανειακή σύμβαση; Ρώτησε ο κ.Καψής.
«Γιατί, έχουμε τη νομιμοποίηση να αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει; Εξάλλου το θέμα της νομιμοποίησης ή όχι της κυβέρνησης λύθηκε μια και καλή με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν όσοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν το νόημα της ψήφου και να αμφισβητήσουν ουσιαστικά την πορεία μας πήραν την απάντησή τους.» Απάντησε ο κ.Παπανδρέου.
Πώς λοιπόν να δικαιολογήσουμε τα σημερινά κροκοδείλια δάκρυα κάποιων;
Η χαριστική βολή σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ήδη εδώ και τρία χρόνια ήταν στην εντατική λόγω της συνεχούς μεταβίβασης αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων της σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, δόθηκε με το πρόσφατο Πολυνομοσχέδιο που προβλεπόταν κατά γράμμα από το Μνημόνιο.
Εκχωρούνται αρμοδιότητες όπως η καθαριότητα και η ύδρευση σε ιδιώτες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβάρυνση του δημότη.
Πολλαπλασιάζονται υποχρεωτικά τα δημοτικά τέλη σε περίπτωση απόκλισης της στοχοθεσίας εσόδων - εξόδων (κάτι που είναι παραπάνω από σίγουρο με την μείωση των εσόδων)
Έγιναν τυφλές οριζόντιες απολύσεις χωρίς καμία αξιολόγηση με αποτέλεσμα 5.500 εργαζόμενοι να προστεθούν στα δυο εκατομμύρια ανέργων Ελλήνων.
Στην ουσία ευτελίστηκε ο θεσμός των Δημάρχων και λοιπών αιρετών και μετατράπηκαν σε απλούς υπαλλήλους-εκτελεστές των εντολών της Τρόικας.
Έχουμε οδηγηθεί επί της ουσίας στο θάνατο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει επιτέλους να μπει τέρμα σε όλα αυτά αλλά και στη διαφθορά της «αμαρτωλής» Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ούτε ο «Καποδίστριας», ούτε ο «Καλλικράτης» κατάφεραν να προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη ένα σύγχρονο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντάξιο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Το πελατειακό κομματικό σύστημα φρόντισε να αναπαραχθεί και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με διατάξεις που θεσπίστηκαν για να υπηρετούν συγκεκριμένες κάθε φορά κομματικές σκοπιμότητες. Υπάρχει λοιπόν εκ των πραγμάτων μια κρίση αντιπροσώπευσης των πολιτών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Επικράτεια της χώρας με το φαινόμενο της διαφθοράς να αντιστοιχεί στην Μετριοκρατία και Αναξιοκρατία που τροφοδοτείται από το πελατειακό σύστημα και την τοπική διαπλοκή.
Ας ελπίσουμε στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές να εκλέξουμε «Τοπικούς Άρχοντες» ικανούς, προσωπικότητες με σθένος να συγκρουστούν, τόσο με Μνημονιακές πολιτικές όσο και με νοοτροπίες παρακμής. Ανθρώπους με όραμα τόσο για τα Τοπικά ζητήματα όσο και για την πορεία της χώρας.
Είναι πολύ αργά για δάκρυα… είναι ώρα για δράση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας.
*Δάσκαλος-M.Ed, Νομικός
http://eproini.gr/index.php/arthografia/arthrografia-arthra/25354-mnimoniakoi-dimarxoi-diarrignyoun-tora-ta-imatia-tous
Φοβερή λογική απο δάσκαλο και νομικό. Όσοι δήμαρχοι εξελέγησαν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλοι είναι μνημονιακοί γιατί ο Γιωργάκης έκανε εκείνο το σπουδαίο εκβιασμό που όμως έπιασε. Μήπως έτσι δεν ψήφισε ο λαός; Έτσι δεν αποφάσισε; Δηλαδή κατά την άποψή του αυτοί που ψήφισαν τότε δημάρχους όπως τον Καμίνη , τον Μπουτάρη δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τις πολιτικές λιτότητας; Αλήθεια αυτοί που ψήφισαν Μιχαλολιάκο στον Πειραιά έχουν δικαίωμα δεδομένου ότι τότε ήταν αντιμνημονιακή η ψήφος τους αλλά μετά (στις εθνικές εκλογές) έγινε μνημονιακή; Αυτού του είδους οι απλουστεύσεις και οι ρηχές αναλύσεις εξυπηρετούν μόνο ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς του γράφοντος (μήπως και του αναδημοσιεύοντος;) και φαντάζουν εντελώς αντιδημοκρατικές. Όταν ο λαός ψηφίζει κατά πως μας βολεύει είναι σοφός ενώ όταν ψηφίζει διαφορετικά έχει παρασυρθεί απο ψεύτες πολιτικούς (ενώ οι δικοί μας μόνο την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος λένε)και βέβαια δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί μετά. Ο αλλήστου μνήμης Κουτσόγιωργας με το "...δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε..." μπροστά στο δάσκαλο και νομικό φανταζεί ο πατέρας της Δημοκρατίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή