Μίκα Ιατρίδη: «Η διατήρηση της ελληνικής σημαίας στα πλοία δεν σημαίνει το διώξιμο των ελληνικών πληρωμάτων από αυτά»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Με αφορμή την εξαγγελθείσα κινητοποίηση των Ελλήνων ναυτικών στο λιμάνι της Πάτρας, σχετικά με την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι οποίες επιτρέπουν τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων στα υπό ελληνική σημαία πλοία στις γραμμές Πάτρας – Ιταλίας, η τομεάρχης Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις (ν. 4150/2013) είχαμε επισημάνει ότι η ανταγωνιστικότητα της σημαίας μας δεν εξασφαλίζεται με το να διώχνουμε τα ελληνικά πληρώματα από τα ελληνικά πλοία.

Αντίθετα, είχαμε τονίσει ότι, αν το Υπουργείο ενδιαφερόταν πραγματικά για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας, θα μπορούσε να δει το παράδειγμα του ιταλικού ομίλου και κύριου ανταγωνιστή στις γραμμές Πάτρας – Ιταλίας, ο οποίος επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ενίσχυση που του παρέχει το ιταλικό κράτος, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά, ως συνήθως μονοδιάστατα, στη συμπίεση, με διάφορους τρόπους, του εργατικού κόστους. Κανένα άλλο μέτρο δεν λαμβάνει.

Είναι, όμως, κοινός τόπος για όλους, ακτοπλοϊκές εταιρείες και ναυτικούς ότι η επιλογή αυτή είναι αδιέξοδη και ότι θα οδηγήσει, τελικά, στην κατάρρευση όχι μόνο τα ελληνικά πληρώματα και το ασφαλιστικό τους ταμείο, αλλά και τις ίδιες τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Εκτός, αν στόχος είναι η υποστολή, συνολικά, της ελληνικής σημαίας από τα πλοία μας, όπως, άλλωστε έχει ήδη συμβεί σε πολλούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς στη χώρα μας».

Σχόλια