Ραχήλ Μακρή: Η αυτοκτονία κρατουμένου στα Σέρβια Κοζάνης καταδεικνύει την Κυβερνητική αναλγησία στην Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κ. ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ Α.Τ ΚΟΖΑΝΗΣ
Καμία δικαιολογία δεν υφίσταται για τις προφανείς Κυβερνητικές ευθύνες για την απώλεια μιας ακόμα ανθρώπινης ζωής. Από της 20 Αυγούστου του 2012 είχε κατατεθεί η υπ. Αρ. πρωτ. 823 ερώτηση της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή στο Εθνικό Κοινοβούλιο με θέμα «Χρόνια προβλήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης».
Σε αυτή εκτός των άλλων επισημαίνεται ότι:
"Η φύλαξη λαθρομεταναστών στα κρατητήρια των AT της περιοχής δεν είναι επαρκής, αφού το ελάχιστο προσωπικό δεν αρκεί για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της φύλαξης και φιλοξενίας ανθρώπων που πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης." Ερωτήθηκαν ακόμα οι κ.κ. Υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων: "Ποια θα είναι η μέριμνα σας για την φιλοξενία λαθρομεταναστών σε κατάλληλες συνθήκες και όχι επί μηνών στα κρατητήρια που ενδείκνυται μόνο για λίγες ώρες;"
Στο ίδιο θέμα η Βουλευτής επανήλθε με τις 5296/486/19-12-12 και 12438/1212/01/07/2013 Ερωτήσεις της. Μάλιστα στην Ερώτηση της 1 Ιουλίου 2013 αναφέρεται ότι: "Ένα ακόμα μείζον πρόβλημα, το οποίο αναδείχτηκε από την ενημέρωση, αφορά τις συνθήκες και τους χώρους κράτησης λαθρομεταναστών, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού πλέον του ενός έτους. Οι χώροι, που κρατούνται, έχουν προδιαγραφές μόνο για ολιγοήμερη και όχι για μακροχρόνια κράτηση. Αποτέλεσμα της ακαταλληλότητας των χώρων είναι να δημιουργούνται προβλήματα με κυριότερο την διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί αυτοκτονικές τάσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται εκ των πραγμάτων να συμπεριφέρονται σαν ψυχολόγοι χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ή εκπαίδευση για να προλαμβάνουν τα χειρότερα.
Υπογραμμίστηκε τέλος ότι αναφορικά με το ζήτημα μακροχρόνιας παραμονής κρατουμένων σε ακατάλληλους χώρους, έχει κατατεθεί αναφορά για την πρόσφατη αυτοκτονία αλλοδαπού κρατούμενου στα Γρεβενά. Η αναφορά αυτή αποτελεί περίτρανη απόδειξη των επιχειρημάτων των αστυνομικών, οι οποίοι ελπίζουν ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου για σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος."
Δυστυχώς η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τους φόβους μας. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί φορτώνοντας την ευθύνη στους αστυνομικούς.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούμε για άλλη μια φορά τους κυβερνώντες να επιδείξουν την απαιτούμενη μέριμνα στις εκκλήσεις των αστυνομικών υπαλλήλων για την ορθή λειτουργία της Αστυνομίας, η οποία δεν έχει αρμοδιότητα μακροχρόνιας φύλαξης αλλά προστασίας του πολίτη και εφαρμογής των νόμων. Η παρούσα Συγκυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την υποχρέωση άσκηση ορθής πολιτικής στην αντιμετώπιση του φαινομένου και να μην καταφύγει στην εφεύρεση ενός ακόμα "αποδιοπομπαίου τράγου" προκειμένου να αποφύγει το βαρύ φορτίο των ευθυνών της.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842
rachil.makri@parliament.gr

Σχόλια