ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:«ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕ 350 ΕΠΙΒΑΤΕΣ, ΔΙΕΚΟΨΕ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ «ΨΑΡΕΨΕΙ» ΜΙΑ ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
«ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕ 350 ΕΠΙΒΑΤΕΣ, ΔΙΕΚΟΨΕ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ «ΨΑΡΕΨΕΙ» ΜΙΑ ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ»

Συνέβη και αυτό στην Ελλάδα. Πλοίο της γραμμής, με 350 επιβάτες, διέκοψε για τέσσερις ώρες το δρομολόγιό του, επειδή ο καπετάνιος πήρε εντολή από την εταιρία του, την ΝΕΛ, να «ψαρέψει» από το βυθό του λιμανιού μία άγκυρά του που είχε σπάσει και είχε μείνει εκεί από προηγούμενο ταξίδι του!


Τις καταγγελίες αυτής της πρωτοφανούς ιστορίας, εν μέσω τουριστικής περιόδου, που υπέβαλε σε απίστευτη ταλαιπωρία 350 επιβάτες του πλοίου «Μυτιλήνη», οι οποίοι εις μάτην περίμεναν να αναχωρήσει από τους Φούρνους Ικαρίας για Σάμο, λόγω των εργασιών ανέλκυσης άγκυρας, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πολιτευτή Σάμου του Κινήματος Δημοσιογράφου Γιώργου Γαρυφάλλου, για την εφημερίδα Σαμιακή Γνώμη, «όταν το πλοίο έφτασε το Σάββατο το πρωί στους Φούρνους της Ικαρίας, χωρίς να έχει ενημερώσει τους 350 επιβάτες που είχε εκείνη τη στιγμή μέσα και αναχωρούσαν για Καρλόβασι και στη συνέχεια για την Πρωτεύουσα της Σάμου, έμεινε για 4 ολόκληρες ώρες εκεί, διότι η εταιρεία αποφάσισε να δώσει εντολή στον καπετάνιο να κάνει εργασίες ανέλκυσης της χαμένης δεξιάς άγκυρας που είχε απωλέσει λίγες μέρες πριν, την Τρίτη το πρωί, στο λιμάνι των Φούρνων!!!».

Όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Γαρυφάλλου «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνώριζε πολύ καλά το συμβάν, καθώς στις 12:04 το μεσημέρι του Σαββάτου, έλαβε μήνυμα από το προαναφερόμενο Υπουργείο, που σαφώς ανέφερε ότι ο απόπλους Ε/Γ-ΟΓ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» με 345 επιβάτες, από Λιμένα Φούρνων Ικαρίας για Καρλόβασι, πρόκειται να καθυστερήσει λόγω εργασιών ανέλκυσης άγκυρας»...!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις έντονες διαμαρτυρίες των επιβατών (όπως καταγγέλλουν) το πλήρωμα δεν τους απαντούσε για την ώρα αναχώρησης!

Τελικά το πλοίο έφτασε στον τελικό του προορισμό μετά από 21 ώρες διαδρομή (έφτασε στις 15:15) και με την οργή των επιβατών εξαιρετικά έντονη.

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προέβησαν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και οι λοιπές αρμόδιες Αρχές, που ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ για το «ψάρεμα» της άγκυρας, προκειμένου να μη διακοπεί το δρομολόγιο με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών του πλοίου «Μυτιλήνη»; Είναι φυσιολογικό και σύννομο να καθυστερεί μία εταιρεία τον απόπλου του δρομολογίου της, επειδή θέλει να «ψαρέψει» μια σπασμένη άγκυρα από άλλο ταξίδι του πλοίου της;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καταβολή προστίμου σε όποια εταιρεία φέρει ευθύνη για την ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ καθυστέρηση ολοκλήρωσης του δρομολογίου που εκτελεί αλλά και την οριστική επίλυση του τεράστιου προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ταλανίζει τους κατοίκους της Σάμου αλλά και όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ… ΑΓΚΥΡΑΣ

κ. Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω ρεπορτάζ του Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφου Γιώργου Γαρυφάλλου, αναφορικά με την απίστευτη ταλαιπωρία των 350 επιβατών του δρομολογίου «Μυτιλήνη», που εις μάτην περίμεναν να αναχωρήσει από τους Φούρνους Ικαρίας για Σάμο, λόγω των εργασιών ανέλκυσης άγκυρας του προαναφερομένου πλοίου.

Στο δημοσίευμα, που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Σαμιακή Γνώμη», αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΣΑΜΟΣ 21 ΩΡΕΣ!!!

Αυτό που συμβαίνει με τη Σάμο είναι από τα απερίγραπτα.

Συμβαίνει μόνο στο νησί μας και επιτέλους πρέπει να δοθεί ένα ΤΕΛΟΣ σε αυτόν τον παραλογισμό!

Υπό τις ευλογίες του Υπουργείου Ναυτιλίας (αφού έστειλε και σχετική ενημέρωση καθ' οδόν) σήμερα έγινε ένα απίστευτο γεγονός που έκανε εκατοντάδες ταξιδιώτες του πλοίου «Μυτιλήνη» να εξοργιστούν και πολλούς από αυτούς να δώσουν όρκο ότι δεν θα ξαναπατήσουν για διακοπές στο νησί μας!!!

Χθες το απόγευμα υπήρχε το προγραμματισμένο δρομολόγιο του «Μυτιλήνη» από Πειραιά για Σάμο με αναχώρηση στις 6 το απόγευμα όπως και έγινε.

Όταν το πλοίο έφτασε σήμερα το πρωί στους Φούρνους της Ικαρίας χωρίς να έχει ενημερώσει τους 350 επιβάτες που είχε εκείνη τη στιγμή μέσα και αναχωρούσαν για Καρλόβασι και στη συνέχεια για την Πρωτεύουσα της Σάμου, έμεινε για 4 ολόκληρες ώρες εκεί διότι η εταιρεία αποφάσισε να δώσει εντολή στον καπετάνιο να κάνει εργασίες ανέλκυσης της χαμένης δεξιάς άγκυρας που είχε απωλέσει την Τρίτη το πρωί στο λιμάνι των Φούρνων!!!

Αυτό το πράγμα δε θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί πουθενά στην ιστορία, να εκτελεί δηλαδή εργασίες ένα πλοίο εν πλω και με επιβάτες μέσα χωρίς καν να τους έχει ενημερώσει!

Μάλιστα ο ναυτιλιακός συντάκτης της εφημερίδας μας Γιώργος Γαρυφάλλου, έλαβε σχετικό μήνυμα στις 12:04 σήμερα το μεσημέρι, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έλεγε:

«Καθυστέρηση απόπλου Ε/Γ-ΟΓ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από Λιμένα Φούρνων Ικαρίας για Καρλόβασι λόγω εργασιών ανέλκυσης άγκυρας με 345 επιβάτες»...!

Που σημαίνει ότι το Υπουργείο το γνώριζε!

Το εξοργιστικό είναι ότι στις έντονες διαμαρτυρίες των επιβατών (όπως καταγγέλλουν) το πλήρωμα τους αντιμετώπιζε με ειρωνεία και δεν τους απαντούσε για την ώρα αναχώρησης!

Τελικά το πλοίο έκανε το ταξίδι του, σε πάνω από 21 ώρες διαδρομή (έφτασε στις 15:15) και η οργή των επιβατών ήταν εξαιρετικά έντονη έχοντας απόλυτο δίκιο σε αυτό το φαινόμενο.

Το δρομολόγιο της Τρίτης διήρκησε (λόγω της απώλειας της άγκυρας) 18 ώρες, το σημερινό 21.

Η NEL LINES σκοπεύει να ζητήσει έστω ένα συγνώμη σε αυτά τα συνεχή φαινόμενα που συμβαίνουν;

Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει μια τάξη σε αυτό το μπάχαλο και την αδιαφορία για το νησί μας;

Ποιος επιτέλους θα βάλει φρένο σε αυτή την κατάντια που μας έχουν φέρει;

Υπάρχει κάποιος θεσμός να προστατέψει τους πολίτες αυτού του τόπου;»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προέβησαν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Δημοτική Αρχή και η Αντιπεριφέρεια Σάμου προκειμένου να δοθεί μία (έστω πρόχειρη) λύση στην ταλαιπωρία των επιβατών του πλοίου «Μυτιλήνη»;

2.Είναι φυσιολογικό και σύννομο να καθυστερεί μία εταιρεία τον απόπλου του δρομολογίου της, επειδή θέλει να «ψαρέψει» μια σπασμένη άγκυρα από άλλο ταξίδι του πλοίου της; Υπήρξε έγγραφη συγγνώμη της NEL LINES για το ανωτέρω περιστατικό;

3.Προτίθεστε να καταθέσετε νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή προστίμου σε όποια εταιρεία φέρει ευθύνη για την ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ καθυστέρηση ολοκλήρωσης του δρομολογίου που εκτελεί; Στους παράγοντες συνυπολογισμού προστίμου, προτείνω να επιμετρηθούν ο αριθμός επιβατών του εκάστοτε πλοίου και ο αριθμός των ωρών καθυστέρησης απόπλου.

4. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιλυθεί οριστικά το τεράστιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ταλανίζει τους κατοίκους της Σάμου αλλά και όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου;

5. Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, συνειδητοποιείτε ότι δίνετε τη χαριστική βολή στη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον Τουρισμό, αφού προωθείτε εμμέσως πλην σαφώς τους επισκέπτες στα παράλια της Τουρκίας;



O Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ















Σχόλια