Η νομική αποκρυπτογράφηση των “χρησμών” από το ΣτΕ!

Τον λαβύρινθο του τι μέλλει γενέσθαι με το καθεστώς λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά και τους απολυμένους εργαζομένους μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προσπαθούν να λύσουν νομικοί και δικαστικοί κύκλοι. Χθες, με εκ νέου διευκρινίσεις από το ΣτΕ,
έγινε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που θα επιλεγούν να επανδρώσουν τη «μεταβατική ΕΡΤ» θα απασχοληθούν με δίμηνες ή αορίστου χρόνου, αλλά νέες συμβάσεις έργου. Ουσιαστικά, δηλαδή, όπως διευκρινίστηκε με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ (με την οποία αίρεται μερικώς η υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος της παύσης των συχνοτήτων και των ΜΜΕ της ΕΡΤ), προβλέπεται λειτουργία ενός μεταβατικού δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης με προσωπικό το οποίο μπορεί να προέρχεται από τους απολυμένους εργαζομένους ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, κάτι όμως που θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα και Σίμο Κεδίκογλου.
Οπως εξηγούν, το προσωρινό αυτό εργατικό δυναμικό, που κατά έναν τρόπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προσωπικό ασφαλείας, θα λειτουργήσει όλα τα ΜΜΕ της πρώην ΕΡΤ.

Οσον αφορά τους εργαζομένους στην καταργημένη με την υπουργική απόφαση ΕΡΤ, θεωρούνται απολυμένοι και δεν θα τους καταβληθεί μισθός μετά την 11η Ιουνίου 2013.

Αυτό αναφέρει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιάννης Δρόσος, ο οποίος τονίζει ότι όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ έχουν λυθεί και το προσωπικό θα πάρει τις αποζημιώσεις του.

Παράλληλα, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή ο οποίος θα προετοιμάσει το έδαφος για τη λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει γίνει κρούση σε δύο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή πανεπιστημίου, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν, και συνεχίζεται η αναζήτηση του προσώπου που θα «τρέξει» τη «νέα ΕΡΤ».

Ταυτόχρονα, η «μάχη» σε δικαστικό επίπεδο ανάμεσα στην ΠΟΣΠΕΡΤ και την κυβέρνηση αναμένεται να συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς θα εκδοθεί, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος των εργαζομένων για την έκδοση απόφασης αναστολής.

Στο μεταξύ, η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει τη δικονομική δυνατότητα να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στη συνέχεια, ο κ. Μενουδάκος δύναται να ζητήσει ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, οριστικά το θέμα θα κριθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά της υπουργικής απόφασης.
Βάσω Παλαιού, δημοκρατία

Σχόλια